Azi am instalat update-ul despre care vorbeam AICI zilele trecute. Da, am primit bari de titlu colorate, meniuri contextuale in acelasi stil (aproximativ) si, cel mai important, activare cu chei de Windows 7 sau Windows 8.
Recent mi-am cumparat alt laptop (pentru a inlocui Acer-ul pe care-l prezentam AICI si pe care-l voi vinde in curand – il vrea cineva?), va voi vorbi despre el probabil in perioada urmatoare. Mi-am instalat inca de la inceput Windows 10 si l-am tinut pana acum neactivat – si a mers fara nicio problema chiar si asa, ca n-am avut timp/chef sa instalez Windows 8 dupa care sa stau sa fac upgrade.
Iar acum n-a mai fost nevoie sa fac toata miscarea de mai sus pentru ca am reusit sa activez Windows 10 cu o cheie de Windows 8 – Dreamspark, chiar daca am avut o instalare curata. Lucru foarte bun si care usureaza mult procedura de instalare pentru Windows 10.
In final va spun ca update-ul chiar este unul major, care implica resetarea sistemului si un tip de asteptare de aproximativ 30-40 de minute.
Asta ar putea explica de ce nu mi-am putut activa windows 10 cu licenta mea de win 8. Nu stiam asta. Cand am vazut ca nu merge am pus un activator in dulcele stil romanesc and that fixed it :))
Cat ceri pe el ?? te rog s-a imi trimiti pe e-mail psl.
Ai mail.
Ce marca/model de laptop ti-ai luat? Suntem curiosi! 🙂 Banuiesc ca ai ales un Asus, i5-5200U, Nvidia 940M, HDD 1TB (5400 rpm), posibil FHD, desi as „merge” pe HD. 🙂
Numai bine,
Ai acces la contul meu de eMAG? 😀
Am ‘profitat’ de actualizare si am facut o instalare pe curat – deocamdata sunt la etapa de curatare erori din eventviewer si reinstalari de programe
Ideea este ca varianta veche o ‘personalizasem’ atat de mult incat actualizarea era lipsa la apel – daca stiti ce-i aia 🙂
Pana acum se prezinta onorabil insa nu am inceput inca sa-l forjez
Prima remarca: am ‘scapat’ de partitia „Recovery tools” de dupa sistemul de operare – nu am formatat chiar tot, adica am lasat prima partitie de 100MB „w7 system reserved” ca sa am acces la celelalte sisteme de operare si sa nu ma complic cu restaurarea – asa incat acum am directorul „Recovery” ascuns in radacina pe aceiasi partitie cu sistemul de operare dar acum nu ma mai complic cu o reinstalare decat daca rezulta ca sunt (dez)avantaje majore.
Apropo, cei care au tot actualizat sistemul de operare fara sa-l puna pe curat au deja o ‘colectie’ frumoasa de partitii „Recovery”: prima de 100 MB de la w7, a doua de 200 MB de la w8 si acum 450 MB de la w10 plus eventual una ramasa de la HP/Dell/Lenovo.
Windows 10 schimba putin sistemul de ‘recovery’ ai System Reserved (partitie) si Recover-ul care il vezi tu (folder) este folosit pentru System Restore.
Nu ai avea de ce sa-ti bati capu cu niciuna dintre ele, pentru ca nu consuma niciuna nimic, 500mb pentru partitie, si folder-ul trebuie sa fie ‘gol’ daca ai system restore oprit (care se pare ca-i default)
Daca faci instalare pe un drive nepartitionat sau actualizare, ai 3 sau 4 partitii implicite (ordinea este in functie de caz): 450MB recovery pentru Recovery Environment, WinRE.wim, 100MB system reserved, in cazul GPT o partitie „MSR” de 16MB si partitia primary de win. Daca drive-ul este gata partitionat si faci o instalare ‘avansata’ pe curat poti sa stergi partitiile si atunci w10 se descurca cu ce are si instaleaza „recovery” intr-un director ascuns. Daca la „system reserved” stiu de ce este bine sa fie partitie separata, la „recovery” nu am nici cea mai vaga idee cum este mai bine: partitie sau director?
Pei Recovery (folderul) tine de System Restore;
A nu se confunda cu RecoveryIMAGE, care-i alt animal…
Nu ai cum sa pui folderul Recovery (system restore) intr-o alta partitie, probabil ce vezi tu ca o partitie „recovery” este defapt partitia care contine bootloader-ul, winre-ul etc pentru a recupera OS-ul daca nu mai porneste (cum spui si tu mai sus)
Presupun ca-i mai bine sa fie separata, adica cand creezi partitiile la install sa stergi toate partitiile si sa le creezi pe rand, astfel se creeaza partitia „System Reserved” de 500MB ~.
Mai multe aici : http://www.tenforums.com/tutorials/1950-windows-10-clean-install.html
Nu-ti bate capu cu ele sincer, if it works ~ dont fuck with it.
Vedeti nota cu partitiile de la punctul 13 din link-ul pus de Silver:
http://www.tenforums.com/tutorials/1950-windows-10-clean-install.html
In poza se vede clar ca pentru cazul in care instalezi pe un drive neformatat prima partitie de 450MB este Recovery si a 2-a de 99MB este System (reserved). Ideea este ca am facut instalare ‘avansata’ si am sters partitia Recovery – prin urmare a aparut un folder ascuns in radacina care suplineste partitia stearsa. Silver ‘presupune’ ca este mai bine sa fie partitie separata dar nici el nu o are. Banuiesc ca exista niste inconveniente dar care sunt alea?
Uite ce este in PARTITIA „recovery” la mine:
http://i.imgur.com/4l7sAqM.png
Exact ceea ce banuiam, un bootup recovery disk, in caz de nu mai porneste windows-ul
Inca odata, FOLDER-ul „Recovery” din C: este pentru „system restore” nu are nicio treaba cu aceasta partitie de recovery.
Nu prea inteleg insa care-i faza cu partitia de 99mb, pare sa fie o alta partitie rezervata pentru windows.
Oricum sa iti raspund la intrebare:
Isi infrange scopul sa ai fisierele de back-up pentru boot-up recovery pe aceiasi partitie ca si Windows-ul;
Daca te infectezi cu ceva/se intampla ceva, acele fisiere s-ar putea sa fie si ele compromise ca nu sunt ‘separate’ de restul sistemului.
Gata, l-am reinstalat dupa ce am sters toate partitiile si acum am doar doua partitii: una de 500 MB comuna pentru system si recovery si una principala, la fel ca Silver. Se pare ca am lamurit-o cu partitiile w10 🙂
Dupa update, se misca foarte greu! Fata de ce era inainte.
Conf : i3,4gb ram
Am revenit la varianta de dinainte de update.
se poate folosi cheie si Retail si OEM?
Hehehe, am ras;
Cum sa te lase sa folosesti cheie OEM ….. ce crezi ca-s prosti… ?
Doar Retail.