Perifericele Logitech mi-au marcat intr-un fel sau altul copilaria. Fie ca am avut un mouse, o tastatura sau un set de boxe de la Logitech, mereu am ramas in cap cu ideea ca Logitech sunt cei mai buni. In timp am descoperit ca pe piata exista si alti producatori si mi-am schimbat opinia. Dar asta este adevarul si asa am luat contact prima data cu Logitech. Insa in ultimii ani nu am avut nici un produs de la ei si nici nu am avut ocazia sa testez ceva. Pana acum, cand pe masa mi-au aterizat castile G633 Arhemis Spectrum.
Am tot vazut ca lumea recomanda produsele Logitech atunci cand vine vorba de gaming, si nu ma mira de ce. Au experienta, sunt produse bine construite, raportul pret-calitate este ok, dar asa cum am spus, nu am testat si nici nu am avut pe mana produse noi. Asa ca am fost curios sa testez o pereche de casti nu tocmai accesibile. M-am simtit ca in copilarie cand dupa multi ani am avut ocazia sa folosesc din nou un produs Logitech.
Design si ambalaj
G633 Arhemis Spectrum vin ambalate intr-o cutie mare, foarte frumos compartimentata. Gasesti doua cabluri de care vei avea mare nevoie: un jack de 3.5 mm si un cablu USB. Ambele sunt puse in cutia lor.
La primul contact cu castile am zis „wow, ce misto sunt”. Si chiar asa sunt. Casti mari construite din materiale de buna calitate ce te vor surprinde prin atentia la detalii. Burete foarte moale pe banda de sustinere, la fel si pe cupe. E imposibil sa te doara urechile de la ele.
Plasticul folosit este mat si mai gros decat ce am vazut la alte modele. Nu s-a facut economie la nimic. Pe casca stanga o sa gasesti butoanele de control, un potentiometru pentru volum si un comutator. De asemenea, microfonul usor retractabil.
Partea interesanta sunt luminitele. Placerea oricarui gamer. Acestea sunt prezente pe ambele cupe si poti seta coloritul dupa bunul tau plac din software. Desi sunt fascinante si iti provoaca o stare de placere, utilitatea lor este nula. Cum te poti bucura de luminite daca tu stai cu castile pe cap? Poate doar daca vrei sa iesi in evidenta la un lan party.
Reglajul pe inaltime se face foarte usor si dispun si de o masuratoare, ca sa sti exact la ce nivel ti le-ai reglat. Insa elasticitatea mi-a lasat putin de dorit. Am un cap destul de mare si presiunea facuta asupra urechilor a fost puternica. Flexibilitatea nu este deloc cea mai buna. As putea sa spun ca la acest capitol stau chiar foarte rau. Castile le-a folosit si prietena mea si nu a avut nici o problema cu asta. In schimb eu am avut. Deci mare grija la cap 🙂
Pareri din utilizare
Trebuie sa mentionez ca aceste casti sunt destinate gaming-ului. Nu sunt casti stereo cum intalnim la tot pasul, ci sunt casti 7.1. Ceea ce inseamna ca pasionatii de jocuri video, in special cele mai noi unde gasesti sunet 7.1, vor fi foarte incantati de acestea.
La astfel de casti cumperi mult marketing, majoritatea castilor 7.1 fiind „false”. Le stiu, le-am testat, nu mi-au placut si nu le recomand pe cele ieftine. Mai bine o pereche normala 2.0 decat un 7.1 ieftin sau 5.1. Si aceste casti ofera sunet 7.1 virtual, sa nu credeti ca sunt 7 difuzoare acolo. Insa cele doua drivere sunt atat de bine calibrate incat la prima utilizare o sa crezi ca acolo chiar sunt 7 drivere.
Spre bucuria mea, am avut si alte casti la indemana pentru comparatie: Siberia 200, AKG K99 Perception (personale), ASUS Cerberus (personale) si Natec H70. Initial nu am stiut unde sa caut experienta 7.1, asa ca am gasit pe Youtube cateva filmulete cu sunet 7.1, teste in mare parte. Am luat fiecare pereche si le-am trecut prin acelasi test.
Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de sunetul acestor casti. Isi merita din plin denumirea de 7.1. Spatialitatea acestor casti este impresionanta, la fel si felul in care reproduc sunetul.
Daca in muzica nu pot spune ca m-au dat pe spate, desi calitatea sunetului nu era deloc slaba, ci doar normala, in filme cu sunet 7.1 sau in jocuri precum BF4, nu o sa mai vrei sa le dai jos. Castile te transpun in mijlocul actiunii, auzi pasi din toate directiile. Iti dai seama imediat daca un inamic este in spatele tau pe partea stanga sau dreapta sau daca un elicopter trece peste capul tau.
Profunzimea bass-ului nu este extrema. Castile nu te omoara cu bass puternic care sa acopere celelalte sunete. Chiar deloc. Daca te joci putin cu egalizatorul o sa scoti un sunet cristalin din acestea. Dar tine cont de un lucru. O spun si o mai repet cu fiecare ocazie. Daca iti cumperi casti pretentioase, hai sa zicem de peste 200 de lei, atunci ai nevoie si de o placa de sunet dedicata ca sa le pui in valoare.
Am folosit aceste casti atat pe USB cat si pe jack-ul de 3.5 mm din dotare. Sunt diferente foarte mari, insa haideti sa va explic. Ei au pus in pachet cablul jack crezand ca o sa folosesti castile si pe telefon. Este un cablu relativ scurt unde ai comenzi pentru serviciile de baza si microfon.
Pe jack nu poti seta nimic din driver-ul lor. Nu poti ilumina castile si nici nu le poti trece pe modul 7.1. Aceste lucruri le poti face DOAR daca folosesti cablul USB din pachet, lung de 2 metri. Dar se aud mai bine pe jack decat pe USB, clar!
Uite si niste lucruri mai putin stiute: poti conecta castile simultan la PC si telefon. Microfonul se opreste automat cand il introduci in locasul si porneste automat cand il scoti. In plus, toate firele sunt detasabile, iar daca vrei accesorii pentru aceste casti, gasesti tot ce ai nevoie pe site-ul Logitech.
Software
Despre sofware nu sunt multe de zis. Este foarte intuitiv de folosit. Poti seta de acolo toate cele 3 butoane programabile, poti schimba coloritul si efectul facut de acesta, si tot de acolo pornesti si sunetul 7.1. Ai diferite profile, inclusiv in egalizator de unde te poti distra. Castile au tehnologie Dolby Surround la bord.
Pret si disponibilitate
Mi-au placut foarte mult castile. Singurul minus gasit este acela ca nu sunt foarte flexibile. Calitatea sunetului este de nota 10, iar daca iti place sa te joci sau sa urmaresti filme cu castile pe cap, nu vei regreta ca le-ai cumparat. La pretul de 649 lei la eMAG, sunt casti best buy. Stiu ca nu oricine isi permite sa arunce atatia bani pe o pereche de casti, insa achizitia merita si sunt convins ca nu o sa le mai schimbi multi ani de acum incolo.
spatialitatea e din softul ala. iar cand nu e din soft e din placa de sunet adica si hardware.