Tot mai des aud discuții în contradictoriu pe tema soluțiilor de răcire, dacă e de preferat un cooler pe aer sau pe lichid. După părerea mea, utilizatorii obișnuiți merg, de obicei, pe coolere tower pe aer, pentru că sunt relativ ușor de instalat și nu impun o carcasă foarte spațioasă pentru montarea radiatorului, excepție făcând, desigur, cazurile în care discutăm despre giganți precum Noctua NH-D15 sau be quiet! Dark Rock Pro 3. De asemenea, coolerele pe aer, preponderent cele high-end, se remarcă printr-un nivel de silențiozitate superior soluțiilor de răcire all in one pe lichid. La polul opus, avem categoria entuziaștilor, adică cea a utilizatorilor pasionați de overclocking, care, pe lângă faptul că investesc sume serioase pe placă de bază și procesor, aleg să-și instaleze și un cooler de calitate. Aceștia vor alege un custom loop sau, dacă bugetul nu permite, un all in one, adică un sistem de răcire cu lichid preasamblat, prevăzut cu pompă, radiator și ventilatoare.
La fel ca și celelalte tipuri de componente hardware, coolerele all in one vin în diverse dimensiuni și sunt distribuite pe diferite categorii de prețuri, astfel că își pot găsi locul și în configurații de buget. La momentul actual, coolerele all in one sunt împărțite în 3 mari categorii, pe baza dimensiunii radiatorului. Pe entry-level avem soluții cu radiatoare de 120mm, potrivite pentru sisteme neoverclockate, pe mid-range găsim sisteme cu radiatoare de 240mm, suficient de performante încât să permită un overclock mediu spre ridicat, iar pe high-end discutăm de radiatoare de 360mm, adecvate unui regim de overclocking extrem.
Astăzi vom discuta despre Deepcool Captain 240 EX, o variantă revizuită a lui Deepcool Captain 240, care a primit ușoare îmbunătățiri pe partea de performanțe acustice. Este un cooler AIO care nu doar că impresionează prin performanțe foarte bune în raport cu prețul de achiziție, ci și printr-un aspect extrem de plăcut, mulțumită sistemului de iluminare cu LED-uri. Cooler-ul este compatibil cu socket-urile Intel LGA-2011-v3, LGA2011, LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA1151 și LGA1150, precum și cu AMD FM2+, FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+ și AM2. Producătorul m-a informat că în următoarele săptămâni urmează să ajungă pe piață și o variantă revizuită, prevăzută cu sistem de montare și pentru AM4. La eMAG costă 475 Lei și vine cu un an garanție.
Specificații Deepcool Captain 240 EX:
- Dimensiuni a ventilatoarelor: 120 x 120 x 25mm (x2)
- Greutate: 1249 grame
- Viteză ventilator: 500 – 1800 RPM
- Airflow ventilator: până la 153.04 CFM
- Durată de viață ventilator: 50.000 ore
- Zgomot ventilator: 17.6 – 31.3dB(A)
- Conector ventilator: PWM, 4 pin
- Alimentare ventilator: 12V
- Dimensiuni CPU block: 92.5 x 93 x 85mm
- Dimensiuni radiator: 274 x 120 x 27mm
- Material radiator: aluminiu
- Durată de viață a pompei: 120.000 ore
- Conector pompă: DC, 3 pin
- Alimentare pompă: 6 – 13.8V
- Viteză pomp: 2200 RPM
- Lungime tuburi: 310mm
Ambalaj, construcție și mecanism de instalare
Sistemul vine ambalat într-o cutie de dimensiuni generoase, pe care găsim specificațiile cheie, și este bine protejat printr-un strat gros de carton. Cu toate că discutăm despre un produs din zona mid-range, bundle-ul de accesorii nu este deloc sărăcios. Primim mount-uri pentru toate socket-urile Intel și AMD lansate în ultimii ani de zile, două ventilatoare Deepcool Gamerstorm TF120, un hub PWM cu 4 ieșiri, un prelungitor pentru ventilatoare, un sticker Gamerstorm pentru carcasă, precum și un manual de instalare destul de detaliat.
Cele 2 ventilatoare de tip Gamerstorm TF120 măsoară 120 x 120 x 25mm, sunt de tip PWM (4 pin) și pot rula la o turație cuprinsă între 500 – 1800 RPM. Nivel de zgomot este între 17.6 – 31.3 dB(A), iar airflow-ul poate urca până la valoarea de 153.04 CFM. Sunt prevăzute cu hydro bearing, deci, în teorie, ar trebui să fie ceva mai silențioase decât cele cu fluid dynamic bearing. Mai multe detalii în secțiunea dedicată.
Hub-ul despre vă vorbeam mai sus este gândit pentru aceia dintre voi ce nu dispun de suficiente headere pe placa de bază pentru conectarea pompei și a celor două ventilatoare. Se conectează la un header PWM și dispune de 4 ieșiri. Este prevăzut, de asemenea, și cu o bandă dublu adezivă, așadar poate fi amplasat discret în spatele carcasei, fără a afecta în vreun fel wire management-ul.
Prelungitorul măsoară aproximativ 30cm și se utilizează pentru prelungirea cablului de la hub sau de la unul din cele două ventilatoare. Își dovedește utilitatea mai ales în carcasele mari, în care se dorește și un wire management ca la carte. Alături de el, avem și sticker-ul Gamerstorm.
Sistemul de montare este compus dintr-un backplate universal realizat din plastic, câteva șuruburi și două frontplate-uri, pe care se montează CPU block-ul.
Radiatorul de 240mm, peste care se montează cele două ventilatoare de 120mm, este realizat din aluminiu, măsoară 27mm grosime și are o densitate de 20 FPI (fins-per-inchi). Cu ventilatoarele montate, acesta ajunge la o grosime de doar 52mm, putând fi astfel instalat cu ușurință atât în tavanul, cât și în partea frontală a carcasei. Tuburile sunt îmbrăcate într-un sleeve textil de bună calitate, au un diametru de aprox. 10mm și măsoară în 310mm lungime – arhisuficient chiar și pentru carcasele mari. Contrar aparențelor, furtunele sunt foarte maleabile și nu opun deloc rezistență. Acestea sunt legate de radiator și pompă printr-un set de fitting-uri solide, dar care nu pot fi desfăcute pentru mentenanță. Din fericire, producătorul a inclus la nivelul radiatorului un căpăcel detașabil ce poate fi deșurubat pentru a schimba lichidul din instalație. Țineți cont totuși că detașarea acestui căpăcel atrage după sine pierderea garanției, după cum este menționat și pe sticker-ul lipit deasupra sa.
Ajungem la ansamblul pompă și CPU block, unde suntem întâmpinați de o construcție extrem de atrăgătoare, similară cu cea a unui reactor, și prevăzută cu un sistem de iluminare cu LED-uri roșii, care se aprind în mod breathing.
Fără doar și poate, Deepcool Captain 240 EX ne aduce unul dintre cele mai interesante design-uri văzute vreodată pe un cooler all in one.
Baza este realizată din cupru și are o o suprafață foarte bine nivelată, fără imperfecțiuni sesizabile. Din fabrică, vine cu pastă termoconductoare preaplicată, însă recomand înlăturarea acesteia și aplicarea unui TIM mai de calitate, ca de exemplu Arctic Silver 5. Din experiența mea, pastele termoconductoare preaplicate sunt cu mult inferioare celor achiziționate separat, la tub, și pot avea un impact foarte negativ asupra temperaturilor. Revenind la pompă, de la aceasta pleacă cele două tuburi, montate pe brațe flexibile, precum și un cablu de alimentare DC (3 pin) cu lungime de aprox. 100mm.
Legat de procesul de instalare, nu sunt foarte multe de spus. Se montează ca orice alt sistem de răcire all in one, cu radiatorul în tavanul sau pe partea frontală a carcasei, în funcție de preferințe. Țineți cont totuși că montarea radiatorului pe partea din față a carcasei necesită o oarecare îndemânare. Trebuie să introduceți mai întâi ventilatoarele, orientate spre interiorul carcasei, apoi radiatorul și să treceți șuruburile prin ventilatoare în radiator. Este un proces destul de laborios, deci e nevoie de multă răbdare.
Instalarea CPU block-ului este, în schimb, mult mai simplă. Se montează cele 4 șuruburi pe backplate, se introduce backplate-ul în spatele plăcii de bază, se atașează piulițele și se montează frontplate-urile, pe orizontală sau pe verticală, în funcție de cum a fost montat radiatorul. Peste aceste frontplate-uri se fixează CPU block-ul, prin intermediul celor două șuruburi. Cablurile PWM, venite de la ventilatoare sau de la hub, se introduc întotdeauna într-unul din headerele chassis fan ale plăcii de bază și se ajustează fan curve-ul în funcție de preferințe. Pompa, însă, se introduce în header-ul CPU fan, ale cărui turație va fi setată la maxim.
Nu sunt un mare fan al instalării radiatoarelor pe partea frontală a carcasei, mai ales prin prisma faptului că toată căldura disipată se va îndrepta, în mod inevitabil, către placa video. Cu toate acestea, carcasa utilizată pentru acest build, Fractal Define C, nu mi-a facilitat fixarea radiatorului în tavan.
Cam așa arată build-ul:
Metodologie de testare și performanțe
Întregul set de teste a fost realizat la o temperatură ambientală de aproximativ 22 °C. Am măsurat atât temperaturile în idle, cât și în full load, cu Prime 95 26.6 pe profilul in-pace large FFTs. Probabil că vă întrebați de ce am ales să utilizez o versiune atât de veche de Prime95. Ei bine, testul in-pace large FFTs al versiunilor mai noi rulează pe baza unor instrucțiuni AVX, care împing ansamblul procesor – VRM-uri la un nivel alarmant de mare, neîntâlnit într-un scenariu de utilizare normal.
De asemenea, memoriile au fost rulate fără overclock, la frecvența de 2133 Mhz. După cum probabil știți, activarea profilelor XMP sau setarea memoriilor la o frecvență de peste 2133 Mhz poate duce la o ușoară creștere a temperaturilor. Așadar, temperaturile de mai jos ar trebui să reflecte destul de precis performanțele sistemului de răcire în cazul realizării unor activități intensive obișnuite, ca de exemplu encodarea de conținut video.
Dat fiind faptul că discutăm despre un sistem de răcire pe lichid, toate testele de full load au fost rulate timp de 30 minute, pentru a permite ansamblului să ajungă la echilibru termic. Rezultatele obține în idle au fost capturate după o oră de la încetarea oricărei activități și fără nici o aplicație deschisă. Pasta termică utilizată a fost Arctic Silver 5, iar turația ventilatoarelor a fost gestionată de placa de bază Asus Z170-A, în modul standard, fără absolut nici o ajustare a fan curve-urilor. Carcasa utilizată pentru testare, Fractal Design Define C, este prevăzută cu un vent de 120mm pe partea posterioară (exhaust) și cu un altul identic in tavan (exhaust).
Sistem de test:
- Placă de bază: Asus Z170-A
- Procesor: Intel Core i7-6700K
- RAM: 2 x 8GB G.SKILL TridentZ 2133 Mhz
- Sursă: Seasonic S12G-750 750W Gold
- GPU: MSI NVIDIA GeForce GTX 1070 Gaming X
- Stocare: Samsung 850 Evo 500GB
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu toate actualizările la zi
Pentru început, am ales măsurarea temperaturii procesorului după o oră de idle, la frecvență stock și voltaj de 1.2v. După cum se poate vedea și în captura de ecran atașată mai jos, senzorul de temperatură integrat pe procesor arată o valoare de 30 °C, cu doar 8 °C mai mult decât temperatura ambientală.
După 30 minute de full load, la aceeași frecvență și la același voltaj, temperatura procesorului a urcat până la 66°C – un rezultat impresionant din punctul meu de vedere.
În idle, cu procesorul setat la frecvența de 4.5 Ghz și 1.27V, temperaturile sunt cam pe aceeași linie cu cele obținute pe stock – 32 °C.
În full load, însă, asistăm la o creștere mai considerabilă a temperaturii – 71°C, cu 5°C mai mult decât pe stock.
Frecvența maximă stabilă atinsă de procesorul nostru Intel Core i7-6700K, în combinație cu Deepcool Captain 240 EX, a fost de 4.6 Ghz, cu un voltaj de 1.3V. În acest caz, avem 34°C în idle 79°C în full load.
Apreciez și faptul că pompa sistemului este complet inaudibilă printre celelalte zgomote emise de sistem. Deși se putea și mai bine, ventilatoarele de tip Gamerstorm TF120 sunt relativ silențioase la turații de până în 1200 – 1300 RPM, însă peste acest prag se transformă în niște mini aspiratoare, extrem de deranjante. Cu toate acestea, dacă se aplică o ușoară ajustare a fan curve-urilor, se pot obține atât temperaturi bune, foarte similare cu cele expuse mai sus, cât și un nivel de zgomot confortabil. Acestea fiind spuse, nu consider imperios necesară schimbarea acestora cu unele mai silențioase, mai ales că acest lucru ar impune o investiție destul de mare.
Concluzie
Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai atrăgătoare sisteme de răcire all in one, Deepcool Captain 240 EX a reușit să mă impresioneze și prin performanțele sale extrem de bune, atât pe partea de disipare a căldurii, cât și pe partea de acustică. Setul de accesorii este și el binevenit, mai ales pentru utilizatorii ce nu dispun de o placă de bază high-end. Singura bilă neagră pe care am reușit să i-o găsesc este legată de sistemul de iluminare de pe pompă. Acesta este setat în mod breathing și nu există nici o modalitate prin care se poate schimba sau dezactiva.
Cu toate că este este considerat un produs accesibil în rândul celorlalte all in one-uri de 240mm disponibile pe piață, prețul său nu este deloc de neglijat – 475 Lei la eMAG.
Pentru 100Mhz în plus nu merită să dai OC (4,5->4,6). Crește temperatura cu 8 grade C. La 4,5Ghz e ok, deși mă așteptam la temperaturi mai mici in full load, nu 71C.
O prezentare interesanta a conceptului de AIO o regasiti aici: https://www.youtube.com/watch?v=eSOcUnn1mtQ