Ieri, taiwanezii de la HTC au dezvăluit oficial U12+, principalul lor flagship pe anul 2018. Cum telefoanele cu diagonale mici scad în popularitate, HTC a decis ca anul acesta să renunțe la varianta de bază și să lanseze direct modelul „plus”, cu toate avantajele ce vin la pachet: display generos, sistem de camere duale și acumulator încăpător. Totodată, prin această strategie, compania le dă de înțeles consumatorilor că le oferă din start cele mai bune dotări și că nu sunt nevoiți să aștepte o variantă îmbunătățită spre sfârșitul anului.
Noul model integrează un display SuperLCD 6 cu diagonală de 6 inci, cea mai nouă platformă de procesare de la Qualcomm, Snapdragon 845, 6 GB de memorie RAM și 64 memorie internă (+ slot pentru card microSD). De asemenea, ne alegem cu îmbunătățiri importante și la nivelul experienței foto. Acum avem sisteme dual camera pe față și pe spate, pentru zoom optic și portrete cu bokeh cât mai reușit. În plus, camerele foto focalizează mai rapid, mulțumită tehnologiei UltraSpeed Autofocus 2, iar noul algoritm HDR Boost 2 asigură fotografii bogate în detalii, indiferent de condițiile de iluminare. Telefonul se mai laudă și cu acumulatorul încăpător, cu capacitate de 3.500 mAh, cu design-ul subțire și atrăgător, realizat din metal și sticlă, precum și cu Edge Sense, într-o variantă actualizată, mai prietenoasă și cu mai multe opțiuni de personalizare. HTC nu a uitat nici de experiența audio, aducând o serie îmbunătățiri importante la nivelul difuzoarelor stereo HTC BoomSound. În plus, în pachet primim o pereche de căști cu noise cancellation HTC USonic și o husă de protecție din policarbonat.
L-am văzut în secret săptămâna trecuta, în cadrul unui eveniment de presă, iar acum, că s-a ridicat embargoul, vă pot vorbi pe larg despre ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la noul vârf de gamă din tabăra taiwaneză.
Începem cu design-ul. Telefonul va fi disponibil în 3 variante de culoare: Translucent Blue, cu spate semi-transparent, Ceramic Black și Flame Red. HTC U12+ adoptă aceeași rețetă de design „Liquid Surface”, cu sticlă reflectivă pe spate și muchii ușor curbate. Arată spectaculos și se așează foarte bine în mână, însă e al naibii de alunecos. Terminalul este mai subțire, mai îngust și mai ușor decât HTC U11+, însă acest lucru nu se prea vede cu ochiul liber. Construcția beneficiază de certificare IP68, pentru protecție la contactul cu lichide și praf, iar marginile din jurul ecranului sunt extrem de înguste. După calculele mele, raportul screen-to-body este de aproximativ 80%.
Că tot am adus în discuție ecranul, HTC U12+ vine cu un display Super LCD6 cu diagonală de 6 inci, raport aspect 18:9 și rezoluție QHD+ (1440 x 2880 pixeli). La prima vedere, nu ai crede că ai de-a face cu un IPS. Culoriile sunt vii, unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, iar luminozitatea urcă destul de sus. Din ce am înțeles, ecranul este calibrat conform standardului DCI-P3 și beneficiază de certificare HDR10. Nu știu însă dacă în primă fază veți putea urmări conținut HDR pe YouTube sau Netflix.
Din punctul meu de vedere, cea mai controversată schimbare este la nivelul butoanelor laterale. Chiar dacă sunt ușor ieșite în relief, tastele de volum și power nu mai au declanșatoare mecanice, ci se bazează pe o serie de senzori de presiune, la fel ca Edge Sense, iar pentru feedback se folosesc de motorașul de haptic feedback. Tehnologia funcționează binișor, însă pe unitățile de preproducție testate am observat că tasta volume up răspunde un pic cam greoi. Mă gândesc că problema va fi adresată printr-un update de software până la debutul comercial.
Referitor la Edge Sense 2.0, aflați că acum puteți defini mai multe acțiuni și puteți chiar să utilizați suprafața laterală drept bară de navigare sau buton de revenire, printr-un simplu double tap. Sincer să fiu, toată chestia asta cu squeeze nu mi se pare deloc intuitivă. Îmi aduc aminte că am încercat să o folosesc pe HTC U11+ și am uitat complet de ea după doar câteva zile. Poate că mă înșel, însă e tare dubios să strâng telefonul ca să deschid lanterna, camera foto sau alte aplicații.
Inginerii de la HTC s-au gândit că nu e suficient un singur sistem dual camera, pe spate, așa că au inclus unul și pe față, pentru autoportrete cu bokeh cât mai reușit. Pe spate avem un senzor de 12 MP, cu f/1.8 și dual pixel PDAF, și unul de 16 MP, cu f/2.6, iar pe față doi senzori de 8 MP, cu f/2.0.
Toate cele patru camere beneficiază de stabilizare optică de imagine și pot lucra concomitent pentru portrete. Cea principală, de 16 MP, are o lentilă cu zoom optic 2x și poate urca până la 10x, în mod digital. Din ce am văzut, zoom-ul digital nu este un simplu crop, ci mai sunt aplicate și unele efecte de postprocesare, menite să îmbunătățească nivelul detaliilor. HTC a lucrat și la software, captura, focalizarea și procesarea imaginiilor HDR fiind acum mult mai rapidă decât pe modelele anterioare.
Nu m-am jucat foarte mult cu camera foto, însă vă pot spune ca există unele îmbunătățiri notabile în ceea ce privește nivelul de detalii și performanțele în low light. Ce mi-a plăcut foarte mult e că efectul de bokeh este aplicat destul de bine și că marginile subiectului nu capătă o tentă încețoșată, cum se întâmplă pe Pixel 2, de exemplu. Ar mai fi de menționat și că modulul dual camera principal poate înregistra video 4K la 30/60 fps sau Full HD la 30/60/240 fps. Mi s-a părut impresionantă și stabilizarea video, care este susținută atât de sistemul de stabilizare optic, cât și de cel digital. Funcțiile Sonic Zoom și One-Touch Auto Zoom, ajutate de cele patru microfoane integrate, sunt și ele binevenite, însă, din nou, nu am avut foarte mult timp la dispoziție încât să le testez pe îndelete.
Legat de software, nu sunt foarte multe de spus. HTC U12+ vine la bord cu un Android 8.1 curat, cu foarte puține cosmetizări și aplicații preinstalate. Nu mi s-a permis rularea de benchmark-uri pe unitățile prezentate, așadar nu vă pot oferi cifre exacte și comparații cu alte vârfuri de gamă, însă vă pot spune că telefonul zboară în absolut orice. Nu există momente de ezitare, tranziții agățate sau alte probleme de performanță, iar cei 6 GB de memorie RAM își fac simțită prezența în multitasking, unde putem ține chiar și 15 aplicații active. Din punct de vedere al performanțelor generale, aș zice că se comportă relativ similar cu Pixel 2 XL, poate chiar mai bine dacă aducem în discuție și RAM management-ul.
Difuzoarele stereo HTC BoomSound sunt acum mai puternice și livrează un sunet mai clar, iar căștile HTC USonic asigură anularea activă a zgomotelor de fond. Telefonul suportă tehnologia de încărcare rapidă Qualcomm Quick Charge 3.0 și se încarcă de la 0 la 50% în doar 35 minute. De asemenea, oferă conectivitate 4G LTE Cat18 (1200 Mbps downstream și 150 Mbps upstream), Wi-Fi b/g/n/ac dual band, Bluetooth 5.0 și GPS.
HTC U12+ va fi disponibil la noi în țară în varianta de stocare de 64 GB începând cu luna iulie. Prețul recomandat este de 799 Euro, adică aproximativ 3.700 Lei.
Îmi place telefonul, dar preturile astea sf sigur o sa contribuie la niște vânzări slabe.
Buna prezentarea, „marca” Razvan.
Mai cumpăra cineva HTC? Dacă mergi pe strada și întrebi primele 100 de persoane ce telefoane au, nu cred ca vreunul va deține un HTC!