Card-urile de memorie SD / SDHC sunt probabile cele mai folosite, datorita performantelor decente si al pretului foarte bun. Dar sa vedem exact cat de rapid este un astfel de card. Am avut la dispozitie unul de la A-Data, varianta Turbo SDHC Combo Kit de 4 GB. Aceasta vine cu un adaptor SD > USB pe langa card-ul SDHC certificat clasa 6 (transfer de minim 6 MB/sec).
Aceasta idee de a include un adaptor a fost initiata de SanDisk si preluata de alti producatori, printre care si A-Data. Card-ul face parte din seria Turbo de la A-Data, si reprezinta high end-ul. Si datorita adaptorului, card-ul poate fi folosit la fel de bine si ca un flash drive, chiar si pentru ReadyBoost-ul din Vista.
Turbo SDHC Combo Kit vine in capacitati de 4, 8 sau 16 GB, in timp ce card-ul singur poate fi gasit si la 32 GB. Cardul arata ca orice alt card SD sau SDHC. Despre adaptor pot spune ca este putin cam mare. Si asta pentru ca are conectorul USB ascuns, fiind dezvaluit doar cand este introdus card-ul in capatul opus. Iar finisajele cam lasa de dorit, introducerea card-ului parand putin cam nesigura. Dar sa vedem ce poate.
Sistemul de test a fost urmatorul:
– CPU: Intel Core 2 Duo 3.2 GHz 1600 MHz FSB 4 MB L2 cache
– MB: DFI i965P + ICH8R
– RAM: 2 GB DDR2 800 MHz 12-4-4-4
– HDD: 2x Seagate 320 GB 16 MB buffer SATA 300 in RAID 0
– OS: Microsoft Windows XP SP2 32 bits
Ca si la A-Data PD4 am inceput bateria de teste cu HDTune Pro 3.0. Fiind vorba de un test de citire, rezultatul este excelent. Media este de 19.9 MB/sec, iar timpul de acces este de 0.7 ms.
Am continuat cu SiSoftware Sandra Pro Business 2008. Si ca orice dispozitiv de stocare, la fisiere mici A-Data Turbo SDHC se comporta prost, si este citita mai repede decat este scrisa. Dar la fisiere de 512 B este chiar mai incet decat PD4. Totusi isi revine repede cu cat fisierele devin mai mari.
Pe scurt A-Data Turbo SDHC este scrisa cu 4 KB – 8.5 MB si citita cu 0.18 – 21.3 MB. Iar la final am transferat si cele trei directoare de cate 250 MB fiecare, cu fisiere mici, medii si mari, pentru a verifica mai putin sintetic viteza de scriere a acestui card SDHC.
La fiseire mari si medii s-a descurcat excelent, peste specificatiile clasei 6 din care face parte. Mai exact a atins aproape 10 MB/sec la copierea celor 3 fisiere mari, si 6.5 MB/sec cand s-au transferat cele 86 poze de dimensiuni medii.
Insa la fisiere mici a fost cu totul alta poveste. Copierea nu s-a putut finaliza, in ciuda incercarilor repetate, pentru ca transferul era oprit de fiecare data de o eroare. De mentionat ca aceasta aparea doar la copierea pe respectivul card, alte memorii flash sau HDD-uri neavand probleme.
Sigur, puteam incerca transferul de pe alt sistem, insa rezultatele ar fi fost oricum fara valoare statistica. Iar acest SDHC a putut fi umplut cu alte fisiere. Doar la directorul de test a strambat din nas.
Asa ca pentru fisiere mici ne vom multumi cu rezultatele obtinute de SiSoftware Sandra. A-Data Turbo SDHC costa intre 45 lei si 260 lei, in functie de capacitate, cu sau fara adaptorul SD > USB.
In concluzie indraznesc sa spun ca aceasta familie de card-uri reprezinta un best buy al clasei, oferind performante foarte bune la preturi in linie cu modelele mai slabe ale concurentei.
Ne-a placut
– pretul mic
– performanta foarte buna
– adaptorul optional
Nu ne-a placut
– eroarea de copiere
– calitatea discutabila a adaptorului