In afara de laptop-urile de gaming sau cele destinate mediului office, avem si laptop-uri gandite pentru oamenii care produc ceva concret cu ele. Si aici ma refer la acei oameni care folosesc laptop-ul impreuna cu propria lor imaginea pentru a da nastere unor opere de arta. ConceptD de la Acer este o gama de laptop-uri pentru oameni productivi, care ofera o serie de specificatii interesante fix acolo unde conteaza.
Gama ConceptD nu este un mister pentru noi. Am mai testat in trecut cateva modele. Cum noi nu suntem creatori de continut in adevaratul sens al cuvantului, putem doar sa prezentam aceste laptop-uri si va aratam cam ce s-ar putea realiza cu ele. Sigur, un creator de continut care ar utiliza laptop-ul la capacitate maxima ar putea oferi mai multe detalii.
Asadar, uite care sunt datele tehnice, uite ce teste am realizat noi si uite ce impresie ne-a lasat acest laptop. Mai departe trageti voi concluziile in cate scenarii ar putea fi utilizat un astfel de laptop.
Specificatii
- Procesor i7-12700H
- RTX 3070Ti (up to 110W)
- 32GB RAM DDR5
- Ecran 16 inch 3072 x 1920 pixeli
- 1TB SSD
- SD Card Reader
- Wi-Fi 6E
- 2.5Gigabit Ethernet
- Bluetooth 5.2
- Senzor de amprenta
- Porturi: HDMI, 2x USB 3.2 Gen2 Type A, 2x USB 3.2 Gen2 Type C cu suport pentru DisplayPort, Thunderbolt 4
Design
Fiind un laptop Acer te astepti sa primesti o calitate familiara, insa seria ConceptD cred ca va urma in trend complet diferit. Inca de la primele modele ConceptD, acestea nu aveau nici o legatura cu design-ul Acer concunosc de noi. Incepand de la materialele folosite si pana la forma lor, aceasta serie nu arata deloc familiar.
Sunt folosite materiale mult mai bune, premium, cum poate nici pe laptop-urile de gaming cele mai scumpe nu gasesc. Orice imbinare pe care o intalnesti este bine realizata, iar laptop-ul nu scartaie si nu iti lasa impresia de produs de slaba calitate.
Balamele sunt solide si par sa reziste bine in timp, iar ecranul este si el bine fixat pe pozitie si nu este un capac fragil care sa-ti inspire teama ca se va rupe sau sparge.
Toate porturile enumerate mai sus sunt amplasate doar pe laterale, partea din spate fiind lasata libera pentru aerisire. Mi-a placut mult sa vad un card reader SD, un jack pentru casti sau un port LAN de mare viteza. Poate pentru o persoana moderna aceste lucruri nu mai sunt de folos, caci exista cloud, Wi-Fi si casti Bluetooth. Insa in anumite circumstante ai nevoie si de aceste porturi, mai ales pentru cei care sunt productivi.
Portul Ethernet este de 2.5Gbps, deci suporta niste viteze foarte mari, iar creatorii de continut au nevoie de astfel de viteze pentru a obtine rapid documentele de care au nevoie. Sigur aceste persoane au si un internet de mare viteza acasa.
De asemenea, un jack pentru casti este bine venit. Toti avem pe acasa casti cu jack, iar cele profesionale sunt pe cablu. Ma refer aici la castile foarte scumpe.
Tastatura este corect spatiata si pozitionata, fiind foarte confortabila la scris. Este iluminata, tastele sunt placute la atingere, iar trackpad-ul este foarte fin, nu neparat cel mai mare, dar usor de folosit. Integreaza si un senzor de amprenta. Acesta poate fi folosit pentru a bloca si debloca laptop-ul sau anumite fisiere importante.
Difuzoarele sunt amplasate deasupra tastaturii, oferind o spatialitate interesanta, un sunet bogat si plin de detalii dar si un volum ridicat. Sunt difuzoare excelente pentru muzica. Au si profil True Harmony.
Ecran
Pentru un creator de continut este necesar un ecran de calitate. In cazul de fata avem unul de 16 inch cu o rezolutie mare, 3072 x 1920 pixeli, insa ofera si o paleta larga de culori. Este calibrat din fabrica si ofera moduri precum DCI-P3, Adobe RGB, sRGB sau Rec.709. Sunt scenarii pentru cei care editeaza fotografii sau clipuri video si au nevoie de o acuratele a culorilor cat mai buna.
Ecranul este un LED IPS de buna calitate, extrem de luminos. Sigur mai trebuie calibrat in functie de scenariu chiar daca el este deja calibrat din fabrica intr-o oarecare masura. Din softul Acer se poate imparti in mai multe parti pentru a lucra cu pana la 4 ferestre simultan.
La ce poate fi folosit?
Tinand cont de dispune de un procesor puternic din generatia 12 de la Intel, un i7-12700H si o placa video RTX 3070Ti, este clar pentru ce este gandit. Utilizatorii de DaVinci sau programe similare de editare foto/video vor aprecia puterea mare de calcul. Pe acest laptop asta se va face.
Placa video este foarte puternica, la fel si procesorul, iar sistemul de racire este capabil sa le tine in limitele lor astfel incat sa nu se incinga atunci cand sunt folosite la capacitate maxima.
Luati in considerare si ecranul de buna calitate, special gandit pentru a reda o paleta larga de culori si rezolutia mare. Va fi un deliciu pentru amatorii de Photoshop.
SSD-ul de 1TB este pe slot PCI Express 4.0 si atinge viteze de 7000MB/s, ideal pentru creatorii de continut care transfera fisiere non-stop. De asemenea, avand un port USB C cu Thunderbolt 4, acesta poate fi folosit pentru a conecta un monitor secundar sau pentru a transfera la viteze mari fisierele pe un SSD extern.
Pret
Laptop-ul este deja disponibil in Romania la un pret de 14.651 lei. Da, destul de scump, dar sa nu uitam ce calitati are.
- ecran 3K IPS calibrat din fabrica cu spectru mare de culori
- placa video puternica, excelenta pentru randare video in DaVinci
- conctructie solida
- senzor de amprenta
- memorii rapide, atat RAM cat si SSD
- conectivitate bogata (senzor de amprenta, SD reader, USB C, Wi-Fi modern si port Ethernet rapid)
Lasa un comentariu!