Ieri s-a aflat ca Namebox, o companie medie de gazduire din Romania, a fost sparta si toate site-urile sterse, cu tot cu backup. Multi bloggeri sunt panicati, unii clienti sunt nervosi pentru ca aveau la randul lor clienti care si-au pierdut site-urile. Dar ghici ce, majoritatea n-aveau backup. Las’ ca face firma.
Ei bine firma face daca vrea si poate, dar in cazul de fata, care probabil ca a fost o mana din interior, backup-ul nu mai conteaza deloc. Atunci ceea ce faceti voi e sfant. Eu v-am spus cum imi fac backup (cloud + stocare locare). La fel fac si cu ArenaIT si toate blogurile pe care le administrez.
Folosesc plugin-ul de WordPress numit BackWpUp. Acesta iti poate face backup la fisiere, la baza de date sau la tot. Se poate programa in fel si chip si iti poate pune backup-ul atat pe Dropbox cat si pe FTP + alte cateva locuri.
Cum fac eu aici? Backup-ul bazei de date merge pe Dropbox si pe FTP (pe NAS-ul de acasa) iar cel al fisierelor merge doar pe FTP, ca e foarte mare. Locatia din FTP are la randul ei inca un mirror undeva. Deci suntem destul de bine acoperiti.
Recomand sa faceti la fel si voi cu blogul vostru. Daca e mai mic e suficient sa faceti backup pe Dropbox o data pe zi insa pentru siguranta ar fi bine sa mai descarcati din cand in cand arhivele si local.
Pentru cei care folosesc BackWpUp, ati intampinat ceva erori in ultimele zile? De la ultimul update, optiunea Dropbox nu mai functineaza.
La mine merge perfect. Îți apare vreo eroare în log?
Si aici merge.
Procesoarele Ryzen 5 vor fi lansate pe 11 aprilie. 🙂
Stim, mersi. Avem si preturi, urmeaza un articol cat de curand.
Toti spun ca lor nu o sa li se intample, intotdeauna tebuie sa ai o solutie de rezerva.
Important e si cum faci backup, un hdd extern, sau un NAS (mai ales cele cu proc atom C2000) cu un singur HDD, nu garanteaza ca atunci cand vei avea nevoie de date nu poti avea surprize.
Cat de curand imi voi face un NAS cu 4 HDD-uri in raid, problema e ca nu prea mai stiu ce hdd-uri sa aleg, mai ales ca astea noi cam pica des.
În topul fiabilității hdd-urilor sunt HGST si Toshiba. Fugi de Seagate mâncând pamantul, ca sunt praf. WD sunt medii că fiabilitate. Vezi aici mai multe detalii: https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-stats-q1-2016/