Practic în fiecare zi avem tot felul de știri despre noi descoperiri cu privire la originea vieții sau a universului. Unele sunt teorii complet noi, altele se bazează pe cele postulate anterior.
Acest lucru este posibil din două motive: pentru că lumea este fascinată de teoriile cu privire la originea vieții și pentru că totul este atât de îndepărtat, încât nu avem cum să știm cu exactitate ce s-a întâmplat.
Omul poate produce teorii cu privire la tot ce în jurul lui, dar ele nu pot merge mai departe de 300.000 de ani după momentul Big Bangului, adică până în perioada în care Universul a început să se răcească și să se recombine. Anterior de asta, totul era o supă fierbinte și deasă, care nu se aseamănă cu ce cunoaștem noi și care nu poate fi încadrată în vreun set de legi existente.
Dacă discutăm despre apariția vieții, și acolo avem o limită de care nu putem trece, care se numește LUCA (Last Universal Common Ancestor). Tot despicând arbori genealogici ai vietăților care trăiesc sau au trăit pe Terra, oamenii de știință au descoperit tot felul de strămoși comuni preistorici, pentru majoritatea speciilor. Spre exemplu, știați că acum aproape 440 milioane de ani a trăit o vietate care este ultimul strămoș comun al oamenilor și al… rechinilor?
Practic, datorită istoriei atât de lungi și a lipsei unor dovezi palpabile de atunci, trebuie să acceptăm că vom emite tot felul de teorii, dar nu le vom putea demonstra, pentru tot ce depășește un anumit orizont de timp…
Sursa: bigthink.com
Teoriile bazate pe stiinta si cunoastere pot avea un adevar ,dar imaginatia omului despre zeitati care au creat universul este pur fictiune ,totul este fara logica ,fara sens .
Cred că o astfel de afirmație poate fi făcută doar daca nu am fi ființe cu capacități atât de limitate. Și suntem limitați și de experiența (sau lipsa de experiență) personală. Altfel rămâne o opinie personală (care trebuie respectată, dar e doar o opinie).
Oare de ce aspus Enstein “Mă interesează ce gândeșe Dumnezu. Restul sunt detalii”? Pentru ca suntem un fir de praf si totusi o capodopera.
Suntem un fir de praf intr-un macro-univers deoarece ne aflam intr-o galaxie intre alte 200 de miliarde de galaxii, unde Andromeda este cea mai apropiata galaxie care se află la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină depărtare de Pământ (adica daca am zbura cu viteza luminii am ajunge pe Andromeda in 2,5 milioane ani), intr-un sistem solar in care cea mai apropiata stea Proxima Centauri este se află la o distanță de aproximativ 4,2 ani lumină, si viteza luminii masurata de noi este de 300.000 km/secunda. Suntem intr-un sistem solar care se deplaseaza in spatiu cu o viteza de 220 km/secunda, iar cea mai rapidă navă spațială creata de om ajunge doar la viteza de 690000 km/ora sau 0.064% din viteza luminii….deci putem spune ca suntem un fir de praf.
Totusi, suntem o capodopera si un micro-univers deoarece creierul uman primeste in fiecare secunda 100.000.000 de biti sau unitati informationale transmise prin diferite organe de simt, deoarece creierul uman poate forma un milion de miliarde de conexiuni, iar Carl Sagan afirma ca informatiile pe care creierul le poate acumula ar umple 20.000.000 de volume, adica totalul celor care se gasesc in cele mai mari biblioteci din lume. Creierul uman este dotat cu un potential mult mai mare decat acela folosit pe parcursul vietii, el ar putea memora tote cunostintele care i se transmit si chiar de un miliard de ori mai mult. Cortexul cerebral formeaza o suprafata de 20 centimetrii patrati cu aproximativ 1000 de km de fire de conexiuni pe centimetrul patrat.
Acum, despre cele de mai sus este scris de asemenea in biblie.
Isaia 40:26
Ridicați‑vă ochii spre ceruri și priviți: Cine a creat toate acestea? Cel Ce aduce afară oștirea lor, după număr, chemându‑le pe toate pe nume. Atât de mare este tăria Lui, atât de tare este puterea Lui, că niciuna nu lipsește.
Ieremia 1:5 VDC
„Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoșteam și mai înainte ca să fi ieșit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte și te făcusem proroc al neamurilor.”
Toate aceste lucruri perfecte, crezi ca au apărut din hazard?
Foarte frumos, Cristi
Mulțumesc
Orice stinta este limitata, orice gandire este limitata,si daca e sa ma pasioneze ceva este sa stiu ca am murit facand tot ce se poate pentru cei din jur si pentru sufletul meu. Si daca reuseste sa spuna cineva ca orice carte religioasa Biblie,Coran,Tora a fost inutila ,afla ca fundamentele acestora a pus bazele unei civilizatii puternice emotional si psihic. Si e limitativ sa ne gandim de unde venim (o adevarata taina),si mai inspirativ cum sa evoluam ca fiinte superioare ,cu ratiune, psific,fizic si suflet.
psihic*
Oricâte teorii se lansează, rămâne întrebarea: cum apare ceva din nimic sau cum apare ceva din neceva. Dar și asta este limitat ca întrebare pentru că putem vorbi de energie și de tipuri de energie etc
its just etajul 13…