Deși majoritatea planetelor pe care le observăm sunt inospitaliere, mai sunt unele excepții, cel puțin teoretice.
Exoplaneta în discuție se numește Wolf 1069 b și a fost descoperită relativ recent. Aceasta orbitează în jurul unei stele pitice roșii, Wolf 1069, aflată la numai 31 de ani lumină de Pământ.
Ceea ce face ca această descoperire să fie deosebit de interesantă este faptul că Wolf 1069 b este o potențială lume stâncoasă, având o masă de aproximativ 1,26 cât cea a Pământului și o dimensiune de 1,08. De asemenea, Wolf 1069 b orbitează în zona locuibilă a stelei sale, ceea ce o face un candidat de primă mână pentru existența apei lichide pe suprafața sa.
Deși se află mai aproape de soarele ei decât Terra, fiind undeva la acceași distanță ca și Marte, ceea ce o face eligibilă pentru a susține viața este tocmai… soarele ei. Fiind o stea pitică roșie, este mia mică decât soarele nostru și emite mai puține radiații.
Având în vedere distanța relativ mică față de Pământ, de 31 de ani-lumină, Wolf 1069 b este acum a șasea cea mai apropiată exoplanetă din zona locuibilă de masă terestră; celelalte sunt, în ordine crescătoare a distanței, Proxima Centauri b, GJ 1061 d, Teegarden’s Star c și GJ 1002 b și c. Cercetătorii notează, de asemenea, că simulările climatice ale modelelor climatice globale plasează Wolf 1069 b într-un mic grup de exoplanete care sunt ținte potențiale în căutarea de biosemnături, sau amprente chimice ale vieții.
Cu toate acestea, tehnologiile actuale de cercetare astronomică nu pot efectua încă astfel de căutări.
Sursa: space.com
aceiasi distanta ca si Marte nu e mai aproape de steaua ei … e la 8 luni mai departe, candidati de comparatie ar fi Mercur si Venus, nu?
Si care e viteza maxima la care putem spera la o nava spatiala cu echipaj uman in momentul de fata? Asta ca sa vedem in cat timp facem aia 31 ani lumina 🙂
In jur de 1.2 milioane de ani.
Sistemul nostru solar a suferit modificari repetate legat de numarul de planete si este aici la o aruncatura de bat. Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se obtin informaii despre astfel de planete aflate la o distanta „relativ mică față de Pământ, de 31 de ani-lumină” ?
Din câte știu eu pe baza analizei luminii dar se poate sa fie și alte criterii.
Referitor la distanta față de un „soare”, asta nu este destul pentru a susține viața. Sunt multe alte criterii și dacă unul nu este îndeplinit, viața nu poate exista, cel puțin așa cum o știm noi.
Bine ca nu e Wolf 359 😀