Sa inceapta hate-ul! Da, in 2021 am realizat cat de misto este un motor diesel. Nu, nu vorbesc despre troacele care scot fum ci despre masinile cu adevarat bune care au ajuns sa fie subapreciate.
Nu am fost niciodata fan diesel. Am urat zgomotul produs de un diesel, am urat masinile cu motor diesel (e ok pentru tractoare si alte chestii) si am urat intretinerea unui motor diesel. De aceea am preferat si am recomandat doar motoarele pe benzina sau chiar electricele.
Totusi, in octombrie 2020 mi-am schimbat masina. Am vrut japoneza, benzina si ceva caluti sub capota. Nu a fost sa fie. Culmea ironiei este ca am ajuns la o frantuzoaica, dric, alba, motor diesel. Exact…un Renault Megane 3 GT Line Break din 2015-2016 cu celebrul motor de 1.5dCi de 110 cai putere si cutie automata EDC.
Credeti-ma pe cuvant ca nu am vrut masina asta. Nici nu am vrut sa o vad cand am fost invitat la test drive. Totusi, pentru ca eram disperat ca nu gasesc ceva mai bun (plin de tepe pe OLX, samsari de 2 bani pe autovit, oameni neseriosi peste tot) am ales sa o iau pe asta pentru ca stiam istoricul masinii, stiam ca nu e teapa si stiam de la cine o cumpar. Plus ca avea doar 74.000km.
Si de la visul meu de conduce o japoneza pe benzina am ajuns la o masina de familie frantuzeasca. Daca regret? Nici vorba, imi place de mor masina asta. Este spatioasa, foarte spatioasa! Incape o garsoniera in ea.
Este placuta la condus dat fiind ca este un GT Line. Are suspensii mai tari, garda la sol mai mica, sasiu sport de Megane RS, soft motor. Merge de rupe. Din octombrie 2020 si pana azi am facut deja 30.000km.
Am ajuns sa iubesc o masina break, o masina frantuzeasca si o masina cu motor diesel asta dupa ce nici nu voiam sa aud de asa ceva. Dar pana nu conduci, pana nu ajungi sa folosesti pe termen lung masina nu realizezi.
De ce o iubesc? Sa va explic. In primul rand iubesc spatiul pe care mi-l ofera. Am loc sa dorm in ea daca rabatez bancheta si mai ramane suficient loc la picioare. Pasagerii au loc si nu trebuie sa-mi misc scaunul de fiecare data cand cineva se urca in spatele meu.
Tinuta de drum este foarte buna iar la viteze mari (180-190km/h) nici nu simti ca mergi cu ea. Este stabila, precisa, manevrabila si confortabila in acelasi timp. Cu greu gasesti o astfel de combinatie mai ales la o masina break. Dar repet, o ajuta faptul ca este GT Line altfel s-ar fi condus ca un….break. Sa nu zic o prostie.
Dar cel mai mult si cel mai mult iubesc motorul. Celebrul K9K 1.5dCi de 110 cai putere, celebrul motor pus si pe Logan, Duster, Megane, Pulsar si cine stie cate alte modele. Se produce de peste 20 de ani, a trecut prin zeci de revizii de la fabricatie si pana acum si este deja un motor ajuns la maturitate care nu mai are probleme. Sau daca are sunt deja cunoscute si sunt banale. Pe la 200.000km pica 3 oringuri de la turbina si intercooler.
Iubesc motorul asta din multe motive. Recunosc ca imi placea si inainte sa-l am eu fiind singurul diesel pe care il puteam accepta pe o masina din aceleasi motive pentru care imi place si acum: fiabilitate, fiabilitate, fiabilitate, consum si intretinere ieftina.
Cred ca Reno a facut o greseala cu motorul asta, o greseala pentru ei dar o bucurie pentru noi. Nici ei nu cred ca sunt constienti de ce motor minune au reusit sa faca. Toti cei care au avut un 1.5dCi stiu despre ce vorbesc.
Intretinere este super ieftina. O revizie ma costa 500 lei cu ulei de calitate si filtre bune, dar poate sa coste si 300 lei cu ulei Elf si filtre ieftine. O curea de accesorii este cat un meniu la McDonald’s, iar o distribuie cu tot cu pompa de apa costa 300 lei. Antigelul este ieftin, 20-25 lei un litru. Oringurile sunt mai ieftine decat o pereche de sosete iar manopera este si ea ieftina pentru ca mecanicii lucreaza cu motorul asta de muuulti ani.
Fiabilitatea este cunoscuta ca fiind una foarte buna pentru acest motor. Cu ulei si filtre schimbate la timp nu trebuie sa-ti faci griji. Motorul o sa mearga fara probleme daca este condus corect. Evident ca turbina o sa pice pe la multi km, alternatorul va ceda si el tot pe la multi km (multi km adica pe la 200.000km) dar astea sunt consumabile. Al meu fiind Euro 6 isi face si regenerare in mers, dar nu stiu cand o face. Foarte rar simt cand isi face regenerare si cu toate astea am teava de esapament curata.
Consumul? Pfoai…Multi inca nu cred ca 1.5dCi este un motor care poate consuma inclusiv 4%! De Paste Am facut Bucuresti-Atena cu un consum de 4.6%. La intoarcere am scos 5%. Acum 3 zile m-am intors din concediu din Grecia (900km) si m-am dus cu consum de 4.9% si m-am intors cu consum de 5.2%. Cat m-am plimbat prin Grecia am scos un consum de 4% pe 450km.
In oras consuma ca orice alta masina. Vorbim de Bucuresti unde un consum intre 8 si 10% este perfect normal. Pe autostrazi daca merg cu 120-130 la ora am un consum de 5-5.5%. Daca merg cu 80-90km/h pe drumuri judetene/europene si respect limitele de viteza ajung sub 5%.
Intelegeti de ce imi place motorul asta? Desi iubesc masinile electrice pentru simplul fapt ca ai costuri aproape 0 de intretinere si mergi aproape gratis cu ele, autonomia lor ma omoara! Ati vazut experienta mea cu Peugeot 208 electric. Nu pot sa fac Bucuresti-Craiova in 8 ore si la destinatie sa fiu „iuhuuu, n-am poluat”. Cu Megane-ul eram acolo in 3 ore si abia daca consumam un sfert de rezervor.
Ce vreau sa spun cu articolul asta si de ce am laudat atat motorul diesel? Pentru ca toti producatorii renunta la diesel si ofera motoare pe benzina mici inclusiv pe masini mari. Un motor mic cu 3 cilindri pus pe o masina de 1.5t poate chiar 2t nu este deloc un lucru bun. Nici consumul nu o sa fie mic, nici fiabilitatea nu va fi una ridicata, iar soferul o sa fie tot timpul cramponat ca nu are suficienta putere.
Ati mers cu Passat de 1.4TSI/TFSI? Sa mergeti…o sa va blestemati zilele. Ati mers cu Duster de 1 litru? Motorul e bun pe Logan…pe Duster nu prea. Exemple tot sunt. Si producatorii tot insista cu motoare mici pe benzina in locul unui motor diesel. De ce? Pentru ca asa cer noile reglementari, dar care dupa parerea mea nu sunt tot timpul bune.
Motoarele astea mici nici nu consuma putin pe masini mari. De exemplu motorul de 1.2TSI de 90CP pe Skoda Rapid (masina prietenei mele) are un consum de 6% la drum lung si 9-10 in oras. Este un motor foarte sprinten pe Skoda Rapid, dar mutat pe o masina mai mare si mai grea nu mai este la fel de eficient.
Inteleg nevoia de a renunta la diesel pentru ca polueaza, dar si benzina polueaza. Este ca si cum am alege raul cel mai mic, dar tot un rau este. Inteleg masinile electrice si cu siguranta voi avea si eu una, asta daca nu cumva masinile pe hidrogen vor deveni noul standard. Dar voi avea una abia atunci cand autonomia va fi ca la acest Megane cu 1.5dCi si voi putea incarca la fel de repede precum bag motorina sau benzina.
PS: In octombrie i-am dat masina lui Vlad sa o filmeze pentru Atelier. Gasiti prezentarea lui mai jos si este fix masina mea. Intre timp a primit imbunatatirile mentionate in video: covorase noi, jante reconditionate, anvelope noi, sistem audio, detailing interior.
Se conduce bine tocmai ca e break si ca are suspensia mai rigida putin.
Orice break sta bine pe drum pentru ca e mai lunga si cu ~ 150kg mai grea fata de versiunea sedan (ma refer la toate masinile in general).
Ca e GTline nu cred ca are ceva in plus la sasiu….gtline tine strict de suspensie, elemente exterioare si interioare.
In alta ordine…o masina faina tare.
Sunt date oficiale de la Reno, nu am inventat eu nimic. GT Line inseamna fix ce am mentionat eu.
Ai perfectă dreptate. Eu am trecut de la o mașină ca a lui la Megan 4 GT estate (nu GT line). Dacă o laudă pe asta a lui sunt curios ce-ar zice de un GT adevărat.
Eu sunt la al 3-lea diesel si nu inteleg de ce lumea zice “urasc intretinerea la ele”. Pentru ca la fel ca orice motor reusit, daca-i faci intretinerea la timp si cu piese de calitate, nu ai probleme. Stiu ca injectoarele costa mult(pana acum nu am schimbat), dar cam asta e… si la benzina ai probleme cu sonda lambda, egr, injectia…. Bla bla. Eu merg pe peugeot, si vad si acum in trafic primul meu diesel care sigur are peste 500k si se aude ca merge perfect. As putea sa nu recomand diesel doar pentru gazele toxice care le scoate si nu le masoara nimeni. Noi masuram co2, dar alea care ne omoara in timp, le ignoram. Acum conduc un 5008 de 2 cu 180 cai si cand mai trec pe benzinar, mi se pare o gluma proasta. Recomand diesel in final chiar si pt oras!
Teoretic totul e bun si frumos , motoarele noi sunt performante si au systeme bune de reducere a poluarii. Practic sunt multe rable cu Euro necunoscut , cu filtrul praf si manarite sa nu indice ca e varza. Romanul e ingenios nu ? Nu are bani de intretinere corecta si merge asa ca se plate…
Proportia dintre cele praf si putinele motoare ok e clar in favoarea celor poluante
deci e buna pt cine doarme in masina si se zgarceste la un litru…ook. daca o fac si autonoma va fi perfecta, nu?
eu vreau adrenalina, feeling, depasiri, parcare usoara…masina nu autobuz.
Daca vrei adrenalina pe drumurile publice inseamna ca esti un pericol public. Nu e o problema ca nu privesti masina ca pe un utilitar ci ca pe o distractie, dar nu o face pe riscul vietii si sanatatii celorlalti.
Nu exista sasiu sport , gt, gtline sau … ce va mai trece prin cap. Diferenta se face din arcuri. In rest aceeasi masina. Chestie de marketing pentru cumparatori. Este de ajuns sa vizionati filmuletul cu montajul la Palencia si va lamuriti.
In schimb scaunele de gt sau gtline fac toti banii…
Gresesti un pic. Cand am schimbat amortizoarele si am dat VIN-ul mi-au zis: aaa, e GT Line, vezi ai alte amortizoare, nu sunt ca cele standard. Si am fost nevoit sa cumpar doar un anumit tip de amortizoare deoarece difera de cele standard. Deci da, la partea de amortizoare/arcuri ai dreptate. La faza cu sasiul nu iti dau dreptate. O fi de RS sau nu, clar este un pic diferit. Inclusiv pe site-ul Renault este specificat ca este sport si are o garda la sol mai mica. Membrii clubului confirma.
Eu sunt fan motoare diesel, dar nu pentru consum. Imi place cuplul relativ mare pe care il ofera motoarele pana in 2L.
Am un Audi A4 Avant 2.0TDI, pachet complet S Line (interior, exterior, articulatie) din 2015 cu adblue, dar si o Toyota Yaris, tot din 2015, cu motor 1.4D.
Audi-ul este pentru perioade de condus mai lungi de o ora pentru ca este confortabil si sta relativ decent pe viraje. Pozitionarea motorului, in fata puntii, o face sa fie subviratorie. Cu toate ca nu o menajez, nu am avut costuri suplimentare la mentenata. Costurile mari au fost datorita mofturilor, un pneu premium samd.
Yaris-ul, cu toate ca il maltratez si are peste 150000 de km, este cea mai fiabila masina condusa de mine, dar in acelasi timp si cea mai inconfortabila masina condusa de mine. Nu exagerez cand zic ca este teribila la partea de confort. Partea amuzanta este ca, reviziile sunt la fel de scumpe ca la Audi.
O masina cu motor diesel, daca o conduci corect, ii faci reviziile la timp si ii pui piese de calitate, te tine mult peste 250000 de km, fara costuri suplimentare. Chiar si cu un Fiat GP din 2006, 1.3 multijet, condus corect, te tine 200000 de km fara probleme.
Am avut doar masini cu motoare diesel, dar pentru ca le-am tinut in ture, dupa ce uleiul a ajuns in temperatura, nu au scos pic fum.
Fiiix în situația ta sunt și eu. Ai mei au avut doar benzinare ani la rand, iar eu am avut aceleași preferințe din cauza ca tot auzeam ca dieselul e mai complex și se strica mai ușor. Un unchi ce jumatate din cariera a fost șef de service în diferite reprezentante mereu mi a zis sa iau diesel ca e cea mai buna varianta și mereu se lauda cu consumurile din vacante. Dar nu l am ascultat pana într-o zi când singura varianta de cumpărare era un diesel f bine întreținut. Au trecut 2 ani, merge uns, euro 5 cu filtru activ, 150k km acum, țeavă curata, nu simt când face regenerare. Îmi pare super rău că am descoperit asa târziu motorina.
Interesant articol, dar nu stiu de unde ai scos preturile alea… Am acelasi motor pe un megane 4, revizia trece usor de 500RON cu ulei elf. Am schimbat distributia acum 2 luni – 1656RON (set curea de distributie, set curea transmisie, pompa apa, inlocuit galet intinzator curea accesorii, lichid racire) bdw, lichid racire/antigel a costat 118RON. Sa nu-ti mai zic cat m-a costat inlo uirea amortizoarelor pe puntea fata, discurile de frana fata+spate… A, si nu am fost la reprezentanta, ci la un service multimarca din Bucuresti.
Intra pe Autokarma, pune datele masinii si gata. Un ulei Liqui Moly 5W30 ACEA C4 RN720 este 280 lei sau 220 lei la oferta. Filru ulei este 25 lei MANN, filtrul de aer este 30 lei, filtru motorina este 130 lei, iar filtrul de polen este 40 lei. Plus manopera 50 lei. Atat costa o revizie BUNA. Cu ulei Elf care costa 120 lei 5 Litri si filtre mai ieftine…iesi mult mai putin. Daca service-ul alege sa iti comande piesele atunci clar iesi mult mai scump ca isi pun un adaos foarte mare. Cumpara tu piesele de la Autokarma, AutoDOC sau de unde vrei tu si doar du-te la montaj. Iesi mult mai ieftin.
Gabriel. Gandirea ta este eronata. Inchipuie-ti ca detii o berarie,si ar venii clientii cu berea lor ,doar sa stea la mesele tale sa o poata consuma in liniste. Ce zici, te-ai bucura , nu-i așa? Orice service trăiește din piesele pe care le vinde si le monteaza el. Ala care zice ca el are profit doar din activitatea de service minte grav. Ca sa efectuezi o servisare competenta iti trebuie softuri,aparate de diagnoza, scule si dispozitive dedicate fiecarui tip de masina/motor, care nu sunt deloc ieftine și nu în ultimul rând de tehnicieni competenți ! A cam trecut vremea ciocanului la masinile actuale.
Nici unul dintre prietenii mei mecanici, si am cativa, nu vinde piese. Traiesc bine merci din reparatii si crede-ma ca fac la banii de ma ingroapa. Service-ul trebuie sa aiba scule, laptop-uri, soft-uri si oameni priceputi. Piesele si le alege clientul de la un magazin de piese. Daca clientul nu este in stare sa-si aleaga piesele atunci poate sa-l ajute baiatul de la service. De ce sa platesc de 4-5 ori mai mult pe anumite piese? Pai scuza-ma, dar un filtru de ulei la Megane este intre 17 lei si 35 lei. Daca ma duc la un service imi cer 70-80 lei pe un filtru de ulei. Serios?
puneti macar ulei total, daca nu shell. filtre mann, ala de polen al bun e peste 100lei.
Vezi ca Shell-ul vandut in Romania e contrafacut la greu. E facut la Turci si este o mizerie. Am un prieten care pune doar Shell in masina dar munceste in Olanda. E alta mancare de peste. Total/Elf este acelasi ulei ieftin, bun doar daca nu ai bani de altceva mai bun.
depinde de unde il iei. eu l-am comandat la service si a venit original zic. de exemplu 0w-30 trebuie sa fie ca mierea de salcam, se cunoaste daca pune alt ulei, va arata mai nasol sigur.
Bună seara,
și eu sunt posesor de Renault Megane Grand Tour Sport GT, an de fabricație 2011, achiziționat SH din Belgia, în 2015. Foarte mulțumit, m-am apropiat considerabil de consumurile date de producător; astfel am realizat in oraș 5,3 fata de 4,8 iar în exterior cel mai bun consum a fost 3,6 față de 3,4. Recent am făcut dus-intors Iași-Cluj in cca. 16 ore, cu tot cu treabă rezolvată în Cluj, și pentru că am mers ceva mai sportiv, am făcut un consum de 4,12…. Întreținerea este, întradevăr, facilă, accesibilă fără efort financiar major. În cinci ani de exploatare și cca.72000Km, în afară de consumabile și reviziile tehnice anuale în service, nimic deosebit.
Cine vrea să achiziționeze o mașină dotată cu acest motor, face o investiție sigură.
SUCCES.
Cu stimă
Cristin Crenganiș
Nu imi place de nici o culoare. E o dacie diesel combi
haters… gonna’ hate…
posesor de Passat combi TDI (cod motor CBAB, Euro 5) luat pe fuga, crapase Fordu’ si aveam nevoie rapid de o masina cat de cat ok.
Negociatul si testatul au durat 2 minute, asa e cand iei masina de la cineva in care ai incredere.
270.000 km la achizitie (reali, masina nerulata in Ro)
luna viitoare depasesc 100.000 km de cand o am (3 ani si un pic). Nici o problema notabila, doar consumabile, si o clapeta de acceleratie ( ~500 lei, si am schimbat-o singur ca e super-usor)
Masina e un tanc efectiv, am mers inclusiv la Sureanu (18 km drum forestier) la ski in plin sezon, fara nici o problema. Drumuri de Grecia, Croatia, ture prin Ro…
volanta face un pic de galagie, dar poti spune ca e o componenta consumabila, si la km astia e chiar o performanta ca nu a cazut.
bonus – cutia automata DSG – o placere.
ah! da, consum…
6.3 raportat in bord – consumul combinat.
Tura de Oradea – Vama Veche – Oradea cu 4 adulti + bagaje – consum 6.1 raportat in bord. Condus destul de tare.
Un diesel intretinut bine duce mult, muuuult mai mult de 200.000km.
Sunt Loganuri pe taxi – infamul diesel de 1.5 – si au 7-8 sute de mii de km…
Eu am condus și probat până acuma trei mașini un Golf GTI pe benzina 1.2 cu 75 CV, un Renault Megane Clasic din 90 cu un motor de 1.9 dti 110 CV (dar puterea era mai spre 95 CV) și actuala in proprietate Dokker Stepway din 2016 1.5 de 90 CV. Volkswagen-ul tot nu se oprea motorul cu schimbul rapid de viteză sau când urcam panta spre casa mea dar celante două doar cu 1 sau cu 2 viteza avram suficientă putere pentru calea munca-casa și reversa și pe europene ajungeau la 130 foarte relaxate. Într-un punct din drum ajunsesem la un consum de 1,3 l si amândouă erau încărcate la maxim. Eu cred că benzina este prea supravalorată și dieselul este prea subvalorat precum combustibil.
Asta e pamflet?
Golf gti 1.2 ? In fine lasa bicicleta si ia un golf gti sa vezi ce ‘supravalorata’ e o benzinara .
Au sunat anii 90, își vor articolul înapoi.
Nu recomand diesel pentru particulele toxice pe care le scoate. Ca sa nu mai zic ca filtrul de particule mai degraba este gaurit cu surubelnita decat sa fie schimbat. In plus, iarna se incalzeste foarte greu si consumul se duce in stratosfera asa ca da, acum vara este cel mai convenabil sa discutam de consum la o fosila cancerigena. Dar na, dupa ce cumperi asa ceva te convingi singur ca ai facut „cea mai buna alegere”…