Momentan sunt într-un mic orășel de lângă Munchen, unde văd la tot pasul acoperișuri de clădiri și de case cu panouri solare. Ba mai mult, parcarea firmei unde lucrez are acoperișul integral plin de panouri solare, iar un etaj întreg e dedicat exclusiv mașinilor electrice.
Cam la fel e în toată Bavaria, nu doar pe aici. Iar firmele, la fel de mult ca și proprietarii persoane fizice, folosesc acest tip de energie. Nu doar că sunt eco, dar reduc muuuult din cheltuielile tot mai mari din ultima perioadă.
În contextul actual, am primit informația că Allview tocmai a anunțat extinderea portofoliului prin lansarea panoului fotovoltaic monocristalin de 470 W, ce se poate personaliza într-un sistem de kit-uri fotovoltaice destinate uzului industrial.
Modelul de 470 W este realizat cu o suprafață anti-reflex și anti-murdărie, ce asigură astfel reducerea pierderilor de putere. Tehnologia Half-Cell asigură îmbunătățirea performanței și durabilității, este certificat pentru a rezista la încărcăturile mari de vânt și la condițiile climatice din țara noastră. De asemenea, dispune de o cutie de distribuție IP68, iar tensiunea maximă a sistemului este de DC 1.500 V. Panoul prezentă un coeficient de temperatură de -0,37%/grad Celsius și temperatura sa de funcționare variază de la -40°C la 85°C, ceea ce-l face utilizabil în orice zonă de la noi. Astfel, eficiența lui de conversie este d e21,6%. De asemenea, prin sistem de optimizare și protecție cu 3 diode bypass, se asigură funcționarea în parametrii ridicați a celorlalte panouri, chiar și în momentul în care o parte a acestuia este umbrită.
Știu ce veți spune – este Allview, știm noi mai bine cum merge treaba cu produsele lor. Posibil chiar să aveți dreptate. Însă poziționarea pe piața energiei verzi, corelată cu lansarea businessului auto EV (detalii aici) mi se pare corectă în contextul actual. În plus, PNRR permite administrțiilor locale din România – dar nu numai – investiții masive, mai ales în domeniul Green Deal sau în cel al digitalizării. Sunt curios doar dacă Allview va reuși să atragă clienți. Anul trecut, spre exemplu, știu că nu vânduseră vreun autovehicul electric…
Aceste masuri sunt doar pe hartie sau doar pentru cine „cunoaste pe cineva”.
Eu nu am reusit sa atrag nici un ban pe investitii din fonduri europene, nerambursabile sau partial pentru ca birocratia e mare, dureaza mult, conditiile sunt proaste si doar prin intermediul unor firme de consultanta reusesti sa treci de hatisul birocratiei.
Si nu ar fi nici o problema cu firmele de consultanta (care in mare parte sunt firme de apartament cu cunostinte la nivel mai mult sau mai putin inalt), dar nimeni nu iti garanteaza nimic. Platesti taxa de contract si apoi Dumnezeu cu mila … daca ai noroc treci mai departe si … platesti si procentual din valaoare primita.
Nu am vazut pe nimeni care sa vina cu un contract cu plata doar la succes, de aici puteti sa trageti si voi concluzia … daca ai 1000 de clienti care iti platesc cate 500 de Euro si tu faci copy/paste la niste dosare (cu mici modificari pe ici pe colo) … si daca trec 100 mai incaseaza si de acolo vreo 5% din valoare.
Vreau sa vad si eu un raport cu cate contracte/dosare au depus si cate s-au finalizat cu succes, care e valoarea investitiilor aprobate si alti indicatori de performanta ca sa stiu si eu pe cine aleg, daca tot platesc inainte …
Ca sa nu mai zic ca daca chiar erau asa de eficiente nu mai era nevoie de subventie. Si uite asa iar ne furam caciula si acceleram poluarea planetei – fix cum am facut cu eolienele care acum zac in parte nemiscate, microhidrocentralele care au distrus rauri, SUV-urile electrice care polueaza la producatorul bateriei si alte balarii de genul.