Phenom II este de ceva timp prezent pe piata desktop. Si incet dar sigur si Athlon II isi face simtita prezenta. Deci era oarecum normal ca si Turion sa treaca la Turion II. Si fericitul eveniment a avut loc pe data de 10 septembrie 2009. Cu aceasta ocazie AMD a completat gama de procesoare mobile cu sapte noi modele.
Lansarea reprezinta o premiera din mai multe puncte de vedere. In primul rand marcheaza dezvaluirea oficiala a nucleului Caspian, dual core si primul procesor mobil realizat de AMD in procesul tehnologic de 45 nm SOI IL (Silicon On Insulator with Immersion Lithography). In al doilea rand reprezinta debutul arhitecturii K10 in lumea notebook.
Totusi, cu toate ca arhitectura K10 este net superioara K8-ului, si noile procesoare au si frecvente peste modelele precedente, acestea au fost lansate un pic cam pe furis. Nimeni nu stie nimic, desi a trecut mai bine de o luna de la lansare, si au fost anuntate cateva laptop-uri care sa integreze aceste CPU-uri.
Chiar si pe site-ul AMD aceste procesoare sunt bine ascunse, si doar dupa mai multe sapaturi pot fi gasite. Cele sapte modele sunt impartite in trei game distincte: doua Athlon II, doua Turion II si trei Turion II Ultra. Si impreuna cu northbridge-ul RS880M (IGP Radeon HD 4200) si cu southbridge-ul SB710 alcatuiesc platforma Tigris.
Toate cele sapte procesoare au un TDP de 35 W, folosesc socket-ul S1, sunt compatibile cu tehnologia de virtualizare AMD-V, si nu au memorie cache L3. Si sunt dupa cum urmeaza. Athlon II M300 este cel mai slab, avand o frecventa de 2 GHz, magistrala HTT la 3.2 GHz si 1 MB L2 cache. Mai sus avem Athlon II M320, la 2.1 GHz si in rest la fel.
Turion II nu se diferentiaza de Athlon II mobil decat prin frecventa. Deci HTT-ul ramane la 3.2 GHz, iar cache-ul L2 la 1 MB. Si avem tot doua modele: M500, la 2.2 GHz, si M520 la 2.3 GHz. Dar Turion II Ultra are magistrala HTT la 3.6 GHz, si de doua ori mai multa memorie cache L2 – 2 MB.
Cel mai slab este M600, cu frecventa de 2.4 GHz. Urmeaza M620 la 2.5 GHz si M640 la 2.6 GHz. Acesta din urma reprezinta totodata si cel mai rapid procesor mobil AMD de pana acum. Detalii despre preturile acestor procesoare nu avem. Insa nu credem sa fie prea scumpe, avand in vedere practicile AMD desktop, si ce procesoare are Intel in segmentul notebook in ultimul timp.