Asa cum a promis, la E3 2015 AMD a prezentat oficial ultimul sau GPU high end, Fiji, in toate formele sale de agregare. Acesta va incheia un lung capitol din industria placilor video, cel al procesului tehnologic de 28 nm. Si va fi inclus in cel putin patru placi video distincte, ce vor iesi din tiparul obisnuit al denumirilor AMD, si vor purta apelativul Fury.
Cu alte cuvinte AMD a inviat un brand vechi de 17 ani de la ATI, in incercarea de a concura mai direct modelele Titan de la nVidia (de parca Radeon R9 290X a avut probleme in aceasta privinta din cauza numelui). Ce reuseste Fiji insa, cu ale sale 8.9 miliarde de tranzistori? O eficienta electrica mult mai buna decat ultimele GPU-uri AMD, ajungand la o performanta per watt de 1.5 ori mai mare ca a lui Hawaii. Si asta ar trada o noua arhitectura, GCN 1.3, peste cea de la Tonga.
In acelasi timp, Fiji este primul GPU ce are la dispozitie noua memorie tridimensionala HBM (High Bandwith Memory), cu care se interconecteaza direct printr-o magistrala de 4096 bits. Cele doua componente (GPU si HBM) sunt dispuse pe un interposer de siliciu, ceea ce degreveaza semnificativ PCB-ul. Acesta nu mai are nevoie de toata conectivitatea de pana acum, si poate fi mult mai scurt. Dar sa trecem la placi.
Prima si cea mai performanta este Radeon R9 Fury X. Aceasta are GPU-ul Fiji complet functional, cu 4096 Stream Processors, 64 ROP-uri, 256 unitati de texturare, 64 unitati computationale si o frecventa de 1050 MHz. El lucreaza cu 4 GB HBM la 1000 MHz pe 4096 bits (prima data dupa mult timp cand memoria a redevenit mai lenta ca GPU-ul, un ultim bun exemplu in acest sens fiind chiar originalele placi ATI Rage si Fury). Insa acum latimea de banda este de 512 GB/sec.
De ce are Fury X numai 4 GB atunci? Pentru ca aceasta este limitarea actualei generatii HBM1. Insa AMD ne promite cu Fiji o mult mai buna folosire a memoriei video, si ne asigura ca aceste placi sunt potrivite chiar si pentru rezolutii 5K. Puterea de procesare a lui Fury X se ridica la 8.6 TFLOPS, TBP-ul la acest nivel ajunge la 275 W (Typical Board Power), iar racirea este asigurata de un cooler cu apa. PCB-ul se multumeste cu o lungime de 190 mm (comparativ, Titan X sau R9 290X au cam 267 mm), si se termina cu un port HDMI si trei DP.
Radeon R9 Fury X va ajunge in magazine incepand cu data de 24 iunie 2015, la un pret neasteptat de mic, de 650 $, cat GeForce GTX 980 Ti. Se pare ca aceasta este noua tactica a producatorilor de placi video in ultimul timp (atat AMD cat si nVidia): ne sperie cu un pret mare, ca pe urma sa fim incantati de realitate si sa nu sesizam ca de multe ori ajungem sa platim din ce in ce mai mult.
Mai jos putin ca specificatii si performanta regasim modelul Radeon R9 Fury. Acesta are un GPU Fiji usor castrat, cu 3584 Stream Processors, 64 ROP-uri si 224 unitati de texturare, si o frecventa de 1000 MHz. Memoria ramane neschimbata, 4 GB HBM la 1000 MHz pe 4096 bits, dar performanta scade la aproximativ 7.17 TFLOPS. Racirea de aceasta data este cu aer, insa integratorii vor avea mana libera la acest capitol.
Radeon R9 Fury este asteptata din data de 14 iulie 2015, la pretul de 550 $.
Dar AMD ne-a surprins si cu un al treilea model bazat pe Fiji, Radeon R9 Fury Nano, care probabil va concura cu GeForce GTX 970 (si implicit si cu Radeon R9 390). Aceasta placa, despre care inca nu se stiu prea multe, va avea un PCB de numai 152 mm, si va intarzia pana in luna august a acestui an 2015. Ar trebui sa aiba la dispozitie tot 4 GB HBM, si se lauda cu o performanta per watt de doua ori cat a lui Hawaii, sau un TBP la jumatate, de 175 W.
Iar tocmai in septembrie 2015 va veni si solutia dual Fiji. R9 Fury Maxx sa se numeasca? Insa noi asteptam mai degraba review-urile independente, sa vedem cum se comporta in fata lui GM200.
Cam greu cu ‘informatiile’ astea si cam tarziu:
AMD R9 Fury X2
[…] putere de calcul de 17 TERAFLOPS!!! Are memorie de 8GB HBM pe 4096 bitx2 si o latime de banda de 1TB/s. In total avem si 8192 de shadere si 512 unitati de texturare. […]
Source: zonait
mai bine mai tarziu decat niciodata , trebuie sa apreciezi munca depusa de AMD de care tot consumatorul se bucura , NVIDIA sta si doarme pe GDDR5 cu ditamai bugetul R&D , RUSINICA , FORTA AMD !! 🙂
Chiar nu pot intelege… daca 3.419,73 RON care e ce-a mai ieftina placa video GTX 980 TI, atunci de unde si pana unde $ 650 ? poate in alte tari, insa la noi in romania ar costa aproximativ de 770 Euro !
650 $ – pretul recomandat de producator, care chiar este real in SUA. In Europa se transforma in Euro (ca si cum ar avea aceeasi valoare, ce ma bucur ca a crescut dolarul), si fiecare capusa isi mai adauga profitul. Adica la noi exista importator, si vanzator. La ei (State) sunt aceeasi firma, si profitul se aplica o singura data. Taxele sunt mai mici etc.
PS: am gasit-o si cu 3270 lei = 825 $ = 725 €
Trebuie sa intelegi cum functioneste™ Romanika™;
Acei $$ se transforma instant la noi in moneda dominanta, adica euro, ca doar noi suntem platiti tot in euro… corect ?
Pe urma, la noi ‘fura’ si statu’ (vezi TVA)
Si restu este comisio…. (nu, sterge…) vroiam sa zic „hotie” a magazinelor romanesti care domina piata.
(vezi eMAG/NediaGalasi/Franco/H’altex, care defapt sunt acelasi magazin, lel)