Cea de-a patra si ultima itineratie a arhitecturii Bulldozer, denumita de AMD Excavator, este in sfarsit aici. Insa din pacate AMD a decis sa vizeze acum numai segmentul notebook, uitand complet de desktop-uri. Si ne-a adus procesoarele Carrizo, sub forma de platforme complete SoC (System on a Chip).
Adica in aceeasi pastila de siliciu sunt integrate toate componentele necesare functionarii sistemului, de la CPU la GPU si controller de memorie, pana la southbridge. La fel ca la telefoane sau tablete. Totul pentru a reduce costurile si consumul electric, si a concura mai bine in subsegmentul laptop-urilor de 400 – 700 $. Caci aici vrea AMD sa-l arunce pe Carrizo.
Ca si arhitectura, lucrurile s-au schimbat. Ramane aceeasi idee de baza fundamentata de Bulldozer, cu module cu doua unitati de calcul cu numere intregi ce impart o unitate pentru virgula mobila, si cam atat. Avem parte de un proces tehnologic nou, tot pe 28 nm, dar mult mai dens, ocupand cu 23% mai putin. La final cei 3.1 miliarde de tranzistori ocupa tot 245 mm2, cat reuseste si predecesorul Kaveri cu ai sai 2.41 miliarde de tranzistori.
Procesoarele vor avea pana la patru nuclee de generatie Excavator, un maxim de 2 MB L2 cache, si vor fi sudate direct pe socket-ul FP4. Controller-ul de memorie va recunoaste module SO-DIMM DDR3 la 2133 MHz in dual channel. Iar IGP-ul va avea pana la 512 Stream Processors cu arhitectura GCN 1.2, si 8 unitati computationale, si va putea propulsa pana la trei display-uri, avand o putere de procesare de 819 GFLOPS. Carrizo este complet compatibil HSA 1.0, si vine cu un motor video mult imbunatatit, UVD6, care stie si H.265. O placa video externa poate fi atasat la interfata PCI-E 3.0 8x disponibila, sunetul este Azalia HD TrueAudio, iar de securitate se ocupa un nucleu suplimentar ARM Cortex A5.
AMD si-a dorit integrarea si a southbridge-ului in procesor, pentru a avea mai mult control asupra consumului electric, si a usura munca integratorilor, care vor folosi mai putine chip-uri si o conectivitate mai simpla. In plus, aceasta integrare a trecut southbridge-ul la 28 nm, pana acum multumindu-se cu un proces tehnologic de 40 nm. Mai mult, acest socket FP4 va fi folosit si de Carrizo L, fratele mai mic cu arhitectura Puma+, ceea ce se treduce in mai putine proiecte de design pentru partenerii OEM.
Principala tinta a procesoarelor Carrizo este atingerea de noi praguri de eficienta electrica. AMD le lauda ca ar fi de 2.4 ori mai econome per watt decat Kaveri, prin scaderea consumului in aceleasi sarcini de 2 ori, si cresterea performantei de 1.5 ori. Cel putin la nivel declarativ.
Sa vedem insa ce s-a modificat de la Steamroller (Kaveri) la Excavator, pentru ca la CPU AMD trebuie sa lucreze cat mai mult. Sporul de performanta la aceeasi frecventa ar trebui sa fie de 4 – 15 %, in mare parte obtinut prin dublarea memoriei cache L1 de date la 128 KB, si ameliorarea unitatii de predictie. Dar la aceeasi frecventa noul CPU consuma mai putin. Asa ca frecventa poate fi si ea crescuta in acelasi TDP. Si aici am putea avea sporuri de performanta de 40 – 55 %.
Doar ca AMD vrea majoritatea procesoarelor Carrizo la 15 W. Modelele superioare, A10 si FX, vor avea TDP-ul ajustabil, permitand si o treapta de 35 W. Insa acolo nu mai prezinta interes. Pentru ca AMD considera ca in 15 W avem tot ce ne trebuie, si o autonomie mult mai buna. Pe scurt, un astel de laptop ar trebui sa tina aproximativ opt ore. In activitate. Si cel putin unele sarcini sunt clar ameliorate. In comparatie cu Kaveri, la decodare H.265 autonomia urca de la 122 minute la 300 minute, iar in H.264 de la 3.3 ore la 8.3 ore.
Dar s-a lucrat si la consumul din stand-by. In primul rand Carrizo are zece planuri energetice, si isi poate dezactiva tot mai multe componente cand nu sunt folosite, sau le poate ajusta independent frecventa si implicit eficienta. In al doilea rand, in somn tot chip-ul are un consum de numai 50 mW, si se trezeste in mai putin de o secunda. Adica nu mai trebuie lasat in idle, unde are nevoie de 1.5 W.
IGP-ul intra in rand cu placile video, gratie arhitecturii GCN 1.2, cu compresie de culoare si toate avantajele sale. Dar interesanta este si compatibilitatea HSA, unde GPU-ul poate ajuta CPU-ul la sarcinile cotidiene mai complexe. Din pacate in acest moment prea multe situatii care sa se foloseasca de aceasta facilitate nu exista, insa AMD a demonstrat aplicatie Looking Glass, care cauta chipul unei persoane in colectia de filme si poze, si le aduna separat pe toate cele ce reprezinta respectiva persoana. Insa vrem mai mult! Per total, sporul de performanta grafica (la 15 W) este undeva la 65%, ceea ce sune destul de bine, AMD nederanjandu-se sa ne mai precizeze ce se intampla la 35 W…
Pentru inceput vor exista numai patru astfel de procesoare Carrizo. Care insa din cauza TDP-ului ajustabil, sunt destul de greu de estimat ca performanta individuala. Este destul de neclar ce se va intampla la nivel de OEM, ce nivel energetic va fi preferat, si ce va fi precizat in specificatiile laptop-urilor. Asta daca vor ajunge pana la urma acolo, sau vor ramane o simpla optiune pe care mai nimeni nu o va adopta… Cele patru CPU-uri se regasesc in tabelul de mai jos:
Modelul dual core de jos are si controller-ul de memorie limitat la DDR3 de 1600 MHz. Pentru un review in detaliu (cat se poate fara laptop-urile aferente) puteti merge aici.