Dupa ce in urma cu doua saptamani AMD ne prezenta procesoarele cu grafica integrata Fusion – Llano destinate dospozitivelor mobile, saptamana care tocmai s-a incheiat au sosit si modelele desktop omonime, pe platforma Lynx. Acestea urmeaza sa inlocuiasca procesoarele Athlon II si Phenom II pe segmentele middle si low end, hign end-ul ramanand rezervat Bulldozer-ului.
Si pentru ca pe langa controller de memorie, aceste procesoare integreaza in mod nativ si un GPU de generatie DirectX 11, AMD a fost nevoit sa introduca un nou socket, complet incompatibil cu vechiul AM3. Acesta se numeste FM1, si are 905 pini. Dar macar poate folosi aceleasi cooler-e de pana acum.
Aceste CPU-uri Llano sunt realizate in procesul tehnologic de 32 nm, integreaza 1.45 miliarde de tranzistori, si au o suprafata de 228 mm2. Si pentru inceput sunt doar doua, A8-3850 si A6-3650. Ambele sunt quad core-uri, cu tehnologia TurboCore dezactivata, cate 1 MB memorie L2 cache per core, TDP de 100 W si controller de memorie DDR3 la 1866 MHz.
Ele vor fi urmate in scurt timp de alte doua modele, A8-3800 si A6-3600, care au TDP redus la 65 W, si beneficiaza de TurboCore. Si toate aduc in scena acelasi IGP Sumo, derivat de Redwood (folosit in Radeon HD 5670), compatibil DirectX 11, OpenGL 4.1, OpenCL 1.1 si UVD3.
Seria A8 vine cu varianta Radeon HD 6550D, ce integreaza 400 Stream Processors si are o frecventa de 600 MHz. Iar A6 se multumeste cu Radeon HD 6530D, de 320 Stream Processors si 443 MHz. Impreuna cu noile procesoare, vedem si doua noi chipset-uri, A75 si A55, solutii single chip realizate in procesul tehnologic de 65 nm, compatibile SATA 600 (sase port-uri) si USB 3.0 (patru port-uri). Insa aceste tehnologii sunt rezervate exclusiv modelului superior, care implicit se alege si cu un consum electric ceva mai ridicat, de 7.8 W (fata de 7.6 W cat inregistreaza A55).
AMD a optat de aceasta data pentru memorie mai rapida, de pana la 1866 MHz, pentru a oferi IGP-ului, ce utilizeaza tot RAM-ul sistemului, latimea de banda necesara. Iar diferentele de performanta fata de DDR3 la 1600 MHz sunt semnificative. In plus, IGP-urile pot realiza si configuratii Crossfire hibride cu placi video ca Radeon HD 6450, HD 6570 sau HD 6670.
Si pentru ca tot vorbim despre performanta, trebuie sa spunem ca aceste CPU-uri AMD vin cu cea mai rapida grafica integrata de pana acum, de doua ori mai puternica decat HD 3000 de la Intel, si peste anumite placi video separate. Victime cad Radeon HD 6450, GeForce GT 220 si nu numai. Pe scurt poate rula mai toate jocurile momentului, la rezolutii decente, cu detalii moderate.
Insa la capitolul CPU lucrurile stau putin altfel. Vorbind despre nuclee de generatie K10.5, vedem un spor de performanta per core de numai 6% fata de un Athlon II la aceeasi frecventa. Deci Sandy Bridge isi pastreaza avantajul de 25 – 50 % neperturbat. Totusi la pretul la care se invarte Llano Intel are numai modele dual core, care chiar si cu HT nu pot face fata in multithreading.
Dar mai multe informatii puteti gasi in cadrul testelor realizate de AnandTech, HotHardware, PCPerspective, TheTechReport si TweakTown. Noile procesoare de la AMD si-au facut deja aparitia si pe piata autohtona, la preturi insa ceva mai piperate decat cele oficiale: A8-3850 este 700 lei, in timp ce A6-3650 aproape 600 lei.
Este o problema cu butonul de RSS!! Cand apas pe el ma trimite la un 404: „Pagina pe care doriti sa o accesati rss.arenait.net nu exista.”
Care buton, cel de sus? Eu vad ca ar merge…
Pe oricare buton RSS as apasa ma duce la „pagina inexistenta!”.
Partea enervanta este ca si in Google Reader imi face acelasi lucru: daca apas pe titlu (de ex.: „AMD lanseaza Llano desktop”) ma duce la „pagina inexistenta!”. Imi afiseaza siteul vostru doar daca apas pe linkul: „Citeste mai mult”.
Completare: Numai butonul RSS cu commentul: „Ti-a placut articolul? Urmareste-ne pe RSS!” ma trimite la 404
La orice articol? Mie imi merge si ala…
Nu-mi dau seama de ce. Linkurile din GReader ar putea sa nu mearga din cauza DNS-urilor. Cum am mai spus pe aici. Incearca in cmd comanda: ipconfig /flushdns.
La orice articol! Nu merge de vreo 3-4 saptamani. Am crezut ca se va rezolva, de aceea nu am facut „sesizare”. 🙂 Are legatura si cu faptul ca nu merge linkul nici in GReader?
Alex, am descoperit! Romtelecomu’ e de vina!!Am incercat cu Orange si merge. 🙂
Super, foloseste pe Romtelecom DNS-urile Google si cred ca va merge.
DNS: 8.8.8.8
Alternative: 8.8.4.4
http://code.google.com/speed/public-dns/
Daca poti sa te intorci cu un feedback, suntem curiosi daca a dat rezultate.
Yep, acuma merge (cu setarile DNS ale Google)! Thx!
Multumim si noi pentru feedback.
A8-3850 este 569 lei, in timp ce A6-3650 costa 479 lei, cel putin la emag. Cred ca sunt destul de tentante.
Nu stiu ce sa zic dar la anandtech pare ca i3 Dual core sa faca fata mult mai bine in 70-85% din aplicatiile testate de catre AnandTech, decat A8-3850 quad -core. Daca am vazut eu bine… si daca am Vazut eu bine atunci inseamna ca AMD cu 4 nuclee, inca nu a reusit sa inreaca nici cu inovatiile mai noutze un dual core i3 de la intel. Desi eu, fiind putin fan AMD, si chiar doresc sa realizeze ceva notabil, pt k are nevoie foarte mare, dar un i5 2500K chiar si fara Hyper Threading, am impresia k va fi greu de dobarat de catre AMD. Dar asta e doar opinia mea…
Si am uitat sa mentionez ca consumul de curent nu a scazut foarte mult, iar aici iar intel conduce, zic eu, deoarece la un CPU Hi-end TDP-ul este 95W iar la AMD Llano la un CPU mainstream TDP-ul este de 100W. Inteleg ca AMD are GPU integrat mai bun co orice alt CPU sau Placa de baza la ora actuala, dar nu cred ca asta nu se putea rezolva. Si din Nou AMD face acleasi gresel ca si in trecut ata la Cpu cat si la GPU se grabesc sa scoata ceva bun.
Core i3 iese mai bine pentru ca majoritatea aplicatiilor nu beneficiaza inca de multi core. Si sa nu uitam ca Llano are nuclee CPU de generatie K10.5 (similare Athlon II), deci mult inferioare lui Sandy Bridge. Iar i5 2500K este unul dintre cele mai performante procesoare de pe piata, si va avea probleme doar cu Bulldozer (sa speram), sau in comparatie cu Llano numai la nivel GPU.
Iar consumul de 100 W pentru un quad core cu grafica integrata nu mi se pare exagerat.
Daca privim si aspectele astea da ai dreptate. SI intr-adevar nu prea avea rost sa compar Llano cu SandyBridge. Deci, aici imi retrag cuvintele.