Asa cum a promis la E3, pe data de 24 iunie 2015 AMD a lansat placa video high end Radeon R9 Fury X, o placa a schimbarii, a inovatiei tehnologice si, la final, a unei usoare dezamagiri. Pentru multi ea este cea mai asteptata placa a anului, si din cauza ca AMD nu a mai adus nimic semnificativ in acest segment de piata de peste 1.5 ani.
Sa incepem cu shimbarile de suprafata. In primul rand ne loveste numele. Pentru ca AMD nu a mai folosit clasica schema de denumiri si la aceasta placa, in loc incercand tactica nVidia de a avea modelul (modelele) de top cu un alt nume. Si pentru aceasta sarcina a inviat un brand vechi de 17 ani de la ATI. Asa s-a nascut noua Fury X. Cu noroc? Mai vedem.
Dar dincolo de nume, in inima acestei Radeon R9 Fury X bate GPU-ul Fiji, care la 8.9 miliarde de tranzistori si 596 mm2 este cel mai mare realizat de AMD pana acum. Dificultatea a constat in faptul ca el este fabricat in acelasi proces tehnologic de 28 nm la TSMC, proces ce ar fi trebuit de mult schimbat. Iar aceasta situatie i-a fortat pe cei de la AMD sa inoveze in toate modurile posibile, pentru a aduce un spor de performanta de 40% in acelasi consum electric de 275 W TBP (Typical Board Power) ca la Hawaii.
Din pacate noul GPU Fiji ramane la arhitectura GCN 1.2 introdusa de Tonga, desi ne asteptam sa vedem o revizie suplimentara a sa. Deci avem parte de TrueAudio, FreeSync si Crossfire direct prin PCI-E incluse de la GCN 1.1, plus compresia informatiei grafice si o ameliorare a geometriei.
La interior Fiji este alcatuit din 4 Shader Engines care la randul lor sunt compuse din 16 Compute Cores. Acestea au in componenta 64 Stream Processors, 1 unitate computationala si 4 unitati de texturare. Si pe langa Shader Engines regasim si 16 render back-ends a cate 4 ROP-uri. Deci in total Radeon R9 Fury X are 4096 Stream Processors, 64 ROP-uri, 256 unitati de texturare si 64 unitati computationale. Iar frecventa maxima a GPU-ului este de 1050 MHz, la care este dezvoltata o putere de procesare de 8.6 TFLOPS.
Dar poate cea mai mare inovatie a lui Fury X este memoria sa: High Bandwith Memory (HBM). Iar AMD este prima companie care sa foloseasca asa ceva, la fel cum a initiat si GDDR5 in 2008. Vorbim despre memorie tridimensionala, cu latime de banda impresionanta in ciuda frecventei mici si a consumului electric redus.
Pe scurt Fiji are la dispozitie 4 GB HBM, dispusi sub forma a patru chip-uri ce strajesc GPU-ul. Fiecare chip are patru straturi, interconectate prin magistrale TSV (Through Silicon Via) de 1024 bits. Si pentru ca sunt doar patru chip-uri, suprafata lor totala este de numai 35 mm2. Si opereaza la un voltaj de 1.2 V. La final cei 4 GB HBM, cu o frecventa de numai 1000 MHz, beneficiaza de o magistrala de 4096 bits, si asigura o latime de banda arhisuficienta de 512 GB/sec. Iar avantajele fata de GDDR5 sunt clare.
Si ca sa poata folosi toata aceasta latime de banda, a mai fost nevoie de ceva. De un substrat de siliciu care sa uneasca direct GPU-ul la HBM, denumit interposer. Acesta face legaturi la scala nanometrica intre cele doua componente, degrevand implicit PCB-ul. Interposer-ul are o suprafata totala de 1011 mm2 si este realizat in procesul tehnologic de 65 nm la UMC, iar memoria HBM este realizata pe 20 nm la Hynix.
Cum spuneam mai sus, interposer-ul a permis simplificarea si scurtarea PCB-ului, care nu mai are nevoie de tot atatea componente, ocupandu-se de alimentarea electrica (cu 6 faze), si de semnalul video. Astfel, Radeon R9 Fury X are o lungime de numai 195 mm, dar ocupa tot doua slot-uri. Si asta din cauza sistemului sau de racire, si el o noutate in domeniu. Pentru ca vorbim despre prima placa video cu un singur GPU care are din start racire cu apa realizata de Cooler Master. Deci chiar daca placa este mai mica, avem nevoie de spatiu si pentru radiatorul suplimentar al sistemului de racire, cu tot cu al sau ventilator de 120 mm. Se asigura astfel o functionare la numai 50 ºC, cu un zgomot de doar 32 dB.
In rest mai trebuie mentionata interfata PCI-E 3.0, cei doi conectori electrici suplimentari in 8 pini, si iesirile video: trei port-uri DP 1.2a si un HDMI 1.4a. Si ajungem la elementele de design si cele mai putin evidente. Si Radeon R9 Fury X, in buna traditie AMD de ceva timp, are dual bios si un comutator aferent. Are logo Radeon iluminat in rosu, si are si noua LED-uri ce indica nivelul de incarcare al placii. Primul dintre ele este verde si arata modul de repaus ZeroCore, iar celelalte opt, rosii sau albastre, la alegerea utilizatorului, evidentiaza cam cate resurse sunt folosite. Si la final, un backplate.
Pana aici lucrurile au parut impresionante. Ajungem insa la cel mai spinos capitol. Cel al performantei. Unde suntem putin dezamagiti. Pentru ca Radeon R9 Fury X este sub concurentul sau direct, GeForce GTX 980 Ti, cu undeva peste 5%. Diferenta aproape este stearsa la UltraHD, insa creste pe masura ce scade rezolutia. Iar peste R9 290X este cu 30 – 40 %. Si nici la overclocking nu se descurca prea bine, in ciuda racirii excelente, fiind capabila de un spor de numai 100 MHz la GPU (memoria este blocata, dar oricum arhisuficienta). Review-uri detaliate gasiti la TechPowerUp, PCPerspective, HotHardware, LegitReviews si Lab501.
AMD a lansat Radeon R9 Fury X la pretul recomandat de 650 $, exact cat este acum si GeForce GTX 980 Ti. Merita sau nu, voi decideti…
Dupa luuunga asteptare ,atatea teasere si zvonuri ma asteptam sa fie peste competitie cu…99%. Si de ce nu lasa integratorii sa implementeze versiuni costum? Nu toti vor acel radiator.
Si stai asa, hdmi 1.4??
Vezi ce ziceam;
De asta nu se arunca nVidia sa arunce ceva prea mare pe piata, stiau ei ca 980Ti este suficient sa faca concurenta fara sa faca un pas prea mare pe piata cu vreo inovatie 🙂
Din pacate, daca AMD ‘aici-ramane’ cu placile lor, s-a cam terminat pentru ei repede.
Clar si fara nici o disctutie 980ti-ul ala merita mai mult decat varianta asta de Fury X.
Si parca s-au si inteles la pret/performance *wink*
Sa scoata versiunea mai ieftina de fury la 500$ si sa lase integratorii sa se ocupe de ea.
sa ne rugam sa nu dea faliment amd ca altfel o sa cumparam procesoare si placi grafice la pret dublu
Pai umbla vorba ca cica vor fi cumparati de Samsung!?
Ai dreptate riscam sa patim ca si la procesoare, daca pica AMD…….vom avea pret dublu la placile Nvidia.
Well. Pana la urma placa sa vandut bine. Multi retaileri find.out of stock. Like Amazon
Ciudat.. la un review nemtesc. In mai multe jocuri ii peste 980 ti. Ma rog.. sa vina driverii.