Acum aproape un an AMD a introdus procesoarele Kabini si Temash, parte din initiativa Fusion. Ele reuneau un CPU cu arhitectura Jaguar si un GPU avand la baza Graphics Core Next. Si conform cadentei impuse in ultimul timp in lumea procesoarelor, este momentul pentru o schimbare. Asa ca AMD urmeaza sa introduca Beema si Mullins.
Aceste doua noi familii folosesc o noua arhitectura CPU, denumita Puma+. Si daca de la Bobcat la Jaguar s-a lucrat la performanta, acum la Puma+ AMD a dorit consum electric redus, pentru a le introduce mai usor in mini notebook-uri si tablete.
Procesoarele Beema si Mullins sunt realizate insa in acelasi proces tehnologic de 28 nm, doar ca la GlobalFoundries. Inglobeaza 930 de milioane de tranzistori (cu 1.75% mai multi), si ocupa tot aproximativ 107 mm2. Atunci cum a reusit AMD sa scada consumul? Prin simpla ameliorare a fabricatiei, cu scaderea pierderilor electrice si deci eficientizare a operatiilor.
AMD se lauda cu pierderi cu 19% mai mici la nivel de CPU, si cu 38% mai mici la nivel de GPU. Iar controller-ul de memorie a fost si el eficientizat. Si acum recunoaste memorii mai atent si mai strict realizate, insa si consuma cu 0.5 W mai putin. Dar daca se doreste, puterea ii poate fi crescuta pentru a se ajunge la acelasi nivel de compatibilitate ca inainte.
Iar interfata vizuala consuma cu 0.2 W mai putin si ea. Si toate aceste artificii duc la un consum cu 20% mai mic. Dar inca dublu fata de o platforma high end de smartphone. Si avem si un TorboCore mai inteligent, care acum creste frecventele mult mai mult. Si asta pentru ca fiecare chip are voie sa atinga temperaturi mai mari, de 100 ºC. Acum conteaza temperatura carcasei, pentru ca aceasta este resimtita de utilizator.
Iar noua implementare poarta numele de STAMP (Skin Temperature Aware Power Management). Adica pana sa se incinga prea tare tot dispozitivul (si implicit si carcasa sa) pentru a deveni deranjant pentru utilizator, procesorul are timp sa urce mai sus (in frecventa si temperatura). Se pare ca vechile modele nu incingeau „suficient” carcasa…
Dar, din pacate odata cu aceasta schimbare AMD nu mai precizeaza frecventa nominala, nici pentru componenta CPU, nici pentru cea GPU. Ci numai frecventele maxime obtinute prin acest Turbo. Cum s-a intamplat si cu Hawaii. In rest diferente intre Puma+ si Jaguar nu sunt (aceeasi arhitectura Out-of-Order cu doua instructiuni in acelasi timp, cate 64 KB memorie cache L1 per core si pana la 2 MB L2 la comun intre cele doua sau patru nuclee). Dar de ce Puma+ si nu doar Puma nu va putem spune… Poate pentru ca in 2008 AMD a avut si o platforma denumita tot Puma?
Pe partea de GPU lucrurile au ramas neschimbate. Avem tot 128 de Stream Processors, de generatie GCN. Doar frecventele (de boost) sunt mult mai mari. Cele nominale sunt similare actualelor Kabini si Temash (presupunem). Si pe langa CPU si GPU, fiecare dintre aceste procesoare integreaza si un nucleu ARM Cortex A5, care se ocupa de securitatea dispozitivelor (parolare, cititor de amprente, deblocare faciala etc). Acest chip este denumit de AMD Platform Security Processor, si permite accesul la tehnologia ARM TrustZone.
AMD a decis sa iasa la rampa cu patru procesoare Beema, si trei Mullins. Dupa cum se vede in tabelele de mai jos. La Mullins, pe langa TDP, este specificat si un consum uzual, pentru sarcini normale, de 2.8 W (SDP = Scenario Design Power)
Si acum sa vedem deciziile mai putin inspirate de marketing. In primul rand nu vedem care este diferenta intre GPU-uri pentru a avea un indicativ diferit. Sigur, frecventele sunt altele, insa cele doua elemente nu par sa aiba vreo legatura. Poate este ceva ce inca nu a fost dezvaluit… In al doilea rand, pentru a arata cat de mobile sunt exemplarele Mullins, AMD a inclus in numele lor cuvantul Micro, de parca nu erau destule litere si cifre ca sa faca diferenta. Noi am omis acest detaliu inutil din tabele. Dar denumirea completa este A10 Micro-6700T.
Ca si performanta, lucrurile stau destul de bine pentru Beema si Mullins. Pentru ca aceste procesoare reusesc sa creasca limitele impuse de Kabini si Temash anul trecut, la un consum electric net redus. Deci Mullins, cel ce ne intereseaza azi, pentru ca de tablete are AMD nevoie, reuseste sa fie mai rapid ca platforma Bay Trail de la Intel (arhitectura Silvermont), si sa egaleze modelele Kabini mai rasarite. Iar Beema tinteste spre Haswell U, si sigur va avea de partea sa pretul mult mai mic.
De un singur lucru mai are nevoie AMD pentru a justifica aceste noi procesoare: de dispozitive care sa le contina. Si pentru binele lor speram sa le obtina! Mai ales avand in vedere ca ofera produse extrem de competitive pe acest segment de piata!
Stirea vine cam tarziu. Are ArenaIT ceva cu AMD ?
lag 🙂