In urma cu aproape un an AMD introducea procesoarele Kabini in lumea mobila, realizate pe baza arhitecturii Jaguar cu consum electric redus. Acestea veneau sub forma de platforme System on a Chip, integrand in acelasi timp si un GPU de generatie GCN. Acum, mult mai tarziu, AMD a considerat Kabini-ul demn si de lumea desktop.
Si in acest scop ne-a dezvaluit platforma AM1. Inca ne intrebam de ce AMD a ales acest indicativ, avand in vedere cata confuzie va fi creata pe seama socket-urilor desktop AM2 si AM3. AM1 nu are nicio legatura cu acestea. Mai mult, chip-urile Kabini in noua lor prezentare AM1 folosesc socket-ul denumit FS1b.
Dar sa revenim. AMD vrea sa castige cat mai mult teren si in cadrul sistemeler mini desktop, similare NUC. Si ataca acest segment cu procesoare Kabini cu TDP de 25 W si preturi intre 30 $ si 55 $, incercand sa ne atraga prin pret si prin posibilitatea de upgrade a acestor sisteme. Insa daca nu vom vedea pe viitor alte CPU-uri compatibile skFS1b, cu performante net sporite, totul va ramane un vis frumos.
Initial, o solutie completa AM1 cu procesor (SoC) si placa de baza (microATX, miniITX) va pleca de la numai 60 $. Nu este inca foarte clar daca CPU-urile Kabini in varianta desktop vor fi denumite folosindu-se indicative A6 – E1 ca in sfera mobila, sau AMD va invia brand-uri vechi ca Athlon si Sempron. Vom vedea exact pe data de 9 aprilie 2014, la lansarea oficiala.
Oricum ar fi, toate aceste procesoare vor include doua sau patru nuclee Jaguar, un controller de memorie DDR3 ce suporta maxim 16 GB la 1600 MHz, GPU cu 128 Stream Processors, si conectivitate pentru doua port-uri SATA 600, doua USB 3.0, opt USB2.0, patru benzi PCI-E 2.0 si iesiri video DisplayPort, HDMI si VGA.
[…] Inca ne intrebam de ce AMD a ales acest indicativ, avand in vedere cata confuzie va fi creata pe seama socket-urilor desktop AM2 si AM3. AM1 nu are nicio legatura cu acestea. Mai mult, chip-urile Kabini in noua lor prezentare AM1 folosesc socket-ul denumit FS1b. […]
Am ajuns la concluzia ca din pacate s-au luat dupa nVidia cu aceste denumiri intentionat sa bage clientul in ceata sa nu stie ce cumpara, cum face nVidia.
Si din pacate observ ca si Intel se urca in caruta.
nu este adevarat aceste procesoare sunt mai slabe ca cele de pe am2 am3 de aceea sau pus pe socket „am1” care intradevar nu este am1 dar deja creau prea multa confuzie cu alta denumire si inca ceva aceste procesoare sunt ieftine cu placi video decente si cel mai important cu un consum net superior mai mic ca al restului de procesoare desktop, 25W bazate pe arhitectura procesoarelor din PS4 si XBO ca si asa scumpesc astia curentu
da asa e consuma putin si vad ca au quad core …si video incorporat in procesor ATI seria 8000 ….chiar sunt ieftine si bune ! eu am procesoare pe FM2+ au dual core si incorporat video ati seria 7000 ssi merg jocurile noi chiar binishor