Abia am realizat primul nostru review ceva mai complet de laptop, ca ne-a sosit si primul sistem desktop cu care sa ne jucam. Acesta este realizat pe o platforma AMD, in jurul unui procesor Phenom II X4.
Deci, chiar daca performanta nu este maxima posibila in acest segment de piata, avem un sistem cu tehnologie noua, si un raport calitate / pret foarte bun. Dar sa trecem in revista configuratia exacta, si sa discutam putin fiecare componenta.
Sistemul a primit numele de Quadgon X4 920, o combinatie intre quad core si Dragon, numele acestei platforme. Iar ca sufix, procesorul, inima sistemului. Si pentru testare a primit un Windows Vista Ultimate SP1 pe 64 bits si un monitor Samsung de 24â€.
– CPU: AMD Phenom II X4 920
– Cooler: Scythe Katana 3
– MB: Biostar TA790GX3 A2+
– RAM: 4 GB Corsair Twin2X-C5DF
– HDD: 2x WD 640 GB AAKS
– GPU: PowerColor Radeon HD 4870
– DVD-RW: Asus DRW-1814BLT
– Case: Antec Nine Hundred
– PSU: Sirtec HP-550-G14C
– Pret de lansare: 3250 lei
Incepand cu procesorul, ne-ar fi placut sa avem la dispozitie un model AM3, un Phenom II X4 sau chiar un X3, pe care sa incercam sa-l modam in X4. Ar fi fost mai interesant, chiar daca ar fi fost imperecheat tot cu o platforma AM2+, pentru a mentine pretul la minim si a se atinge un raport performanta / pret cat mai bun.
Dar AMD a furnizat un Phenom II X4 920, probabil pentru ca AM2+ are o penetranta mult mai mare in Romania, pe AM3 existand doar doua tri core-uri (710 si 720 BE) si un quad (810). Deci 920-ul este cel mai raspandit, asa ca de aici am plecat. Procesorul acesta face parte din a doua generatie de Phenom-uri, Deneb realizat in procesul tehnologic de 45 nm.
Frecventa nominala este de 2.8 GHz, magistrala HTT atinge 1.8 GHz (single link), iar memoria cache L2 este de 512 KB per core (total 2 MB), L3-ul fiind 6 MB la comun intre cele patru nuclee. Iar TDP-ul este de 125 W. Si pentru a-si reduce consumul cand nu este folosit la maxim, acest procesor stie sa-si scada multiplicatorul de la 14x pana la doar 4x, si sa-si adoarma core-urile idle.
Deci este mai rapid ca orice Phenom de prima generatie. CPU-Z recunoaste relativ corect procesorul. Doar la HTT are unele probleme, vazand magistrala la 1 GHz single link (HTT 2.0 in loc de 3.0).
Pentru performanta am testat CPU-ul intai cu SuperPi, care verifica puterea unui singur nucleu. Deci nu este chiar cel mai potrivit test pentru procesoarele din ziua de azi multi core, dar denota intr-o oarecare masura cat de eficient este fiecare nucleu. Iar rezultatele au fost mai slabe decat ma asteptam, dupa cum se vede.
Posibil sa nu se inteleaga CPU-urile AMD cu acest benchmark. Si spun asta pentru ca urmatorul test, CineBench R10, axat pe multimedia si compatibil multi core, are rezultate mult mai bune.
Acest program verifica si cat de bine scaleaza performanta cu numarul de nuclee folosite. Si un spor de 3.65x este mai mult decat rezonabil. CineBench R10 testeaza in acelasi timp si performanta GPU-ului in mod OpenGL. Deci sa ne continuam discutia cu placa video.
A fost aleasa pentru acest sistem un Radeon HD 4870 de la PowerColor. Aceasta placa foloseste un cooler special, cu heatpipes, radiatoare masive, ventilator central si racire pasiva a memoriilor.
Ca specificatii difera putin de un HD 4870 de referinta, prin 20 MHz in plus la frecventa GPU-ului. Astfel, avem 800 Stream Processors la dispozitie, 16 ROP-uri, frecvente de 770 / 3600 MHz, si 512 MB memorie pe 256 bits. Si cand se regaseste in mod 2D, GPU-ul isi reduce frecventa la 500 MHz pentru a consuma mai putin.
Si aici ne-ar fi placut sa avem noua HD 4890, insa diferenta de pret nu justifica folosirea ei in cadrul acestui sistem. In afara de CineBench, performanta grafica a fost testata cu 3DMark 2006 si 3DMark Vantage.
Si in afara de scorurile bune, in 3DMark 2006 se observa cat de bine suporta HD 4870 in jocurile mai vechi cresterea rezolutiei. In Vantage insa este cu totul alta mancare de peste. Modul Extreme trage bine in jos rezultatele fata de Performance.
Si trecand la placa video am sarit peste cooler si placa de baza. Asa ca o sa continuam cu aceste doua componente. La cooler s-a optat pentru un Scythe Katana 3, un model micut, dar cu performante mai mult decat decente, si potential bunicel de overclocking.
La japonezi Katana este sabia lor sacra, aceasta gama de cooler-e aducand la forma cu liniile fluide ale armei antice. Cu fiecare generatie, Katana a evoluat si si-a ameliorat performantele. Dimensiunile radiatorului sunt de 94*108*143 mm, acesta fiind compus dintr-un bloc principal inclinat deasupra unor lamele suplimentare derivate din baza de cupru nichelat. Si cantareste 495 de grame fara ventilator, sau 610 grame cu.
Iar peste radiator se instaleaza ventilatorul de 92*92*25 mm si 115 grame, care se invarte la 300 – 2500 rpm (ajustabil automat), genereaza un flux de aer maxim de 55.5 cfm si un zgomot de pana la 31 dB. Caldura este preluata de la baza de trei heatpipe-uri contorsionate, iar corpul angulat asigura si racirea componentelor placii de baza.
Si datorita dimensiunilor reduse, Katana 3 se potriveste in majoritatea carcaselor normale si pe orice configuratie a vremii, datorita clemelor compatibile cu toate socket-urile importante. Si poate fi amplasat in mai multe pozitii. Iar la al nostru Quadgon ar merge sa scoata aerul fie spre spate, fie spre sus, unde se regaseste cate un ventilator al carcase, ceea ce ar contribui in plus la racirea procesorului.
Si temperaturile relatate de acest cooler arata chiar bine, daca e sa il credem pe Everest…
Si am ajuns la placa de baza. La acest capitol eu in general recomand DFI, Gigabyte si Asus (in aceasta ordine). Deci cand am vazut Biostar am strambat putin din nas. Totusi trebuie recunoscute progresele din ultimii ani ale acestei companii, mai ales la capitolul de overclocking al serei T.
Si cand am vazut si chipset-ul AMD 790GX + SB750, m-am mai linistit putin, si am hotarat sa-i acord o sansa. Si pana la urma m-a impresionat placut aceasta placa. Racirea ei este asigurata doar de doua radiatoare, deci la acest capitol se mai putea lucra. Insa toti condensatorii sunt solizi, are butoane de power si reset direct pe placa, si LED-uri de diagnostic.
Layout-ul este destul de bun si aerisit. Si exista conectivitate GigaLAN, DVI si HDMI. Insa lipseste port-ul Firewire. Iar optiunile grafice, desi foarte complete, nu fac subiectul acestui review, din cauza HD 4870-ului fiind dezactivate.
M-au impresionat optiunile extensive de overclocking de care dispune bios-ul, si de facilitatile incluse de Biostar pentru acest scop. Astfel, pentru ca in ziua de azi FDD-ul este o componenta din ce in ce mai rara, aplicatii ca BIO-Flasher si BIO-ReLife fac update si repara bios-ul cu ajutorul unui flash drive, fara a fi nevoie de un sistem de operare instalat.
Si avem si un programel care poate fi instalat sub Windows si care permite un nivel de overclocking decent pentru incepatori. Si un ghid de overclocking este disponibil pe site. Sunt suportate configuratii video CrossfireX, iar memoria optima este DDR2 la 1066 MHz.
Si ca tot am vorbit despre memorie, trecem la RAM-ul acestui sistem. S-a ales un kit dual channel de la Corsair, din seria Dominator, la 1066 MHz, cu latente 15-5-5-5. Si pentru aceste setari sunt necesari 2.1 V, stabilitatea fiind maximizata cu ajutorului ventilatorului din pachet.
Pentru a verifica performanta memoriei, am recurs la cele patru teste din Everest: citire, scriere, copiere si latenta. Si rezultatele au fost printre cele mai bune relatate.
Si asa am ajuns la HDD-uri, doua WD de cate 640 GB fiecare, din gama Caviar Blue AAKS, cu 16 MB buffer si interfata SATA300. Si pentru a creste performanta, au fost configurate intr-o matrice RAID 0. Aceste HDD-uri impresioneaza din punct de vedere al performantei, in HD Tune Pro obtinand o viteza de citire medie de 168.5 MB/sec, cu un maxim de 210.6 MB/sec.
Iar SiSoft Sandra raporteaza viteze de citire intre 6 si 196 MB/sec, si de scriere intre 0.3 si 128 MB/sec, in functie de marimea fisierelor folosite. Si la asa viteze HDD-ul, cea mai lenta componenta a PC-ului, isi mai salveaza onoarea.
Despre DVD-RW nu prea am ce sa spun. Ca plusuri ale sale enumeram interfata SATA si compatibilitatea LightScribe. Iar Asus sunt ok din punct de vedere al durabilitatii si performantei.
Am apreciat foarte mult carcasa Antec Nine Hundred, una dintre cele mai reusite de pe piata de la ora actuala, atat din punct de vedere al aspectului, cat si al racirii, modularitatii si nu in ultimul rand al calitatii.
Nine Hundred vine cu doua ventilatoare de 120 mm in fata ce racesc HDD-urile si baga aer rece, unul de 120 mm in spate si altul de 200 mm deasupra, care scot aerul cald din carcasa. Si mai poate fi montat un ventilator lateral, pe panoul transparent, si inca unul la mijlocul carcasei, in spatele unui bay de HDD-uri. Iar sursa se monteaza jos.
Si ca tot veni vorba de sursa, aceasta este un model High Power de la Sirtec, mai exact G14C de 550 W. Aceasta este o sursa modulabila, certificata 80+, racita de un ventilator de 135 mm, cu PFC activ si doua rail-uri de 12 V cu cate 25 A fiecare. Si acest PSU ar face fata inca unei placi video HD 4870 fara prea mari probleme.
Aici se termina testele facute cu acest sistem. La final am rulat un PCMark Vantage, pentru a evalua performanta completa a intregului sistem.
In continuare o sa discutam putin despre overclocking. La placa video totul se face din driver, din OverDrive-ul integrat, si este cat se poate de simplu. Automat, frecventele sunt crescute pana la 790 / 4300 MHz. Si din experienta aceste frecvente sunt destul de aproape de maxim.
Deci avem 5% in plus la GPU si 19 % la memorie fata de standard, dar doar 2.5% la GPU fata de frecventa nominala. Iar performanta creste direct proportional cu frecventa GPU-ului, asa ca sporuri mari nu vor fi. Chiar daca manual ar mai merge pana pe la 800 MHz.
La procesor este putin mai complicat. Pentru ca sunt mult mai multe optiuni de overclocking. Automat, prin OverDrive, s-a atins o frecventa de 3300 MHz (bus de 235 MHz, voltaj standard 1.35 V). Asta reprezinta un spor ok, de 500 MHz (aproape 18%).
Iar crescand voltajul la 1.5 V a fost posibila o frecventa de 3570 MHz (27.5%), prin urcarea bus-ului la 255 MHz, ceea ce a dus si RAM-ul la 1020 MHz, sub valoarea nominala. Mare atentie insa la frecventele HTT-ului si a northbridge-ului, care nu ar trebui sa treaca mult peste 2 GHz. Si nu uitati sa faceti update de bios inaintea overclocking-ului.
Si cam aici se incheie povestea. Trebuie sa recunosc ca mi-a placut sistemul si, chiar daca ar mai fi de schimbat vreo doua componente, datorita raportului calitate / pret foarte bun primeste Alegerea Redactiei.
As fi dorit sa am mai mult timp la dispozitie, pentru a efectua ceva mai multe teste, si a tenta un overclocking mai complet si mai exact. Tinem pe aceasta cale sa multumim celor de la MagazinulTau pentru realizarea si furnizarea acestui sistem.
detaliat testul,si raportul pret/calitate sunt convins ca e bun pt ca la baza sta AMD/ATI,sper ca nu sa folosit trucuri,cum fac multi pt a face imagine buna unor producatori
„Suspecte” rezultatele din Everest.. Ma asteptam la mai mult.
Obtin rezultate similare cu un procesor mult mai slab (A64 3500+) si memorii la 667 (geil dual ch..)
Diferneta e cam mica..
Rezultatele sunt cat se poate de reale! Singurul lucru pe care mi-l pot imputa este ca nu am alocat suficient timp tweaking-ului…