Cel putin asta sustine FDA (Food and Drug Administration), institutia care are cuvantul suprem in aceste probleme in SUA. Intentia de a permite consumul de alimente provenite de la animale clonate a fost facuta publica inca din octombrie 2006. In tot acest timp FDA-ul a supus animalele clonate la o multitudine de teste pentru a certifica daca dau sau nu alimente diferite de cele naturale.
Si se pare ca nu. Dar nu va speriati. Razboiul clonelor nu a inceput inca decat in seria Star Wars. Pe de o parte testele au fost facute doar pe vaci si porci, drept urmare doar aceste specii au fost acum aprobate spre consum. Saraca Dolly a ramas in urma.
Pe de alta parte clonarea inca este o procedura complexa si foarte scumpa. Clonarea unui singur animal se invarte in jurul sumei de 10 000 $, si la acest pret este departe de a fi rentabila in agricultura.
O decizie similara se asteapta si din partea Uniunii Europene in cat mai scurt timp. Si cel mai probabil, produsele provenite de la animale clonate vor fi in prima instanta etichetate ca atare, si vor reprezenta o alternativa (mai ieftina) la cele naturale, o optiune in plus.
cum se impaca „Clonarea unui singur animal se invarte in jurul sumei de 10 000 $” cu „produsele provenite de la animale clonate vor reprezenta o alternativa (mai ieftina) la cele naturale” ?
Odată cu maturizarea tehnologiei folosite pentru clonare, costurile operațiunii vor scadea simțitor.
Daca ar fi mai scumpe alimentele provenite din clonare, cine le-ar lua? Si controversate si scumpe… Drept urmare, cum spuneam, acum procedura nu este rentabila. Peste cativa ani, cand costurile clonarii vor fi mult mai mici, si va putea ajunge la alimente mai ieftine decat cele naturale, ca sa aiba ceva cu care sa atraga potentialii clienti.
niciodata clonarea unui animal nu va fi mai ieftina decat crestera in natura io cred ca nu stiti cat de greu e sa clonezi si efectele secundare ale clonarii
Eu sunt sigur ca tu nu stii cat de greu va fi sa clonezi pe viitor!!! Si va ajunge mai ieftin, pentru ca nu va mai trebui sa se astepte sa intre femela in calduri (o perioada nu foarte lunga a anului), sa se aduca masculul de cine stie unde, iar rezultatul (puiul), va fi genetic superior incrucisarii naturale (selectie din indivizi mai puternici / productivi).