Ieri a fost sarbatoare pentru fanii Apple. Si nu ma refer la Paste, ci la cadoul pe care cei mai multi si l-au facut: noul iPad. Acest tablet PC a fost anuntat inca din 27 ianuarie 2010, pentru a creste in ochii publicului. Iar pe 12 martie, cand au fost pornite precomenzile, s-au vandut 120 000 de bucati. Iar ieri doritorii trebuiau sa fi stat la cozi cateva zile pentru a prinde unul.
Pe partea de hardware nu avem prea multe de povestit. Procesorul se numeste A4, este proiectat de Apple si produs de Samsung. Este un ARM de generatie Cortex A8, atinge 1 GHz si este realizat probabil in procesul tehnologic de 45 nm. Este secondat de un GPU PowerVR SGX. Apple nu a dezvaluit cantitatea de RAM pusa la dispozitie, dar se suspecteaza 512 MB. Iar pentru stocare, avem memorie flash de 16 GB, 32 GB sau 64 GB.
Display-ul este un LCD cu tehnologie LED backlight, diagonala de 9.7″ (24.6 cm), rezolutie de 1024*768 pixeli si compatibil multi touch. Iar panel-ul folosit este un IPS, ce asigura unghiuri de vizibilitate excelente. La conectivitate avem Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 2.1, jack audio de 3.5 mm si un port special de 30 pini. Si optional, si 3G. Este insa dezamagitor ca nu avem nici USB nici card reader integrat. Pentru ele trebuie cumparate adaptoare de la Apple, deloc ieftine…
Ca taste, frontal avem doar butonul de home tactil, ca la iPhone / iPod Touch. Iar pe margini, taste pentru volumul sunetului, pentru pornit si standby, pentru blocarea ecranului (in mod portret sau peisaj) si cam atat.
La capitolul software, iPad este limitat de iPhone OS care, desi optimizat pentru noul dispozitiv, inca nu permite multitasking. Procesorul primeste pe rand fiecare comanda solicitata. Macar le executa relativ rapid, fiind cu 20% mai performant decat un Snapdragon tot la 1 GHz. Doar Safari, iPod si Mail pot fi rulate pe fundal.
Pe langa aceste trei aplicatii, primim gata instalate si iBooks, Calendar, iTunes, iWork si multe altele. Si orice program de iPhone merge si pe iPad. Dar aceasta abordare are si unele dezavantaje: iPad, ca si iPhone, nu recunoaste aplicatiile in Flash.
Preturile pleaca de la 500 $ pentru versiunea de 16 GB, si ajung pana la 830 $ la 64 GB si conectivitate 3G. Destul de mult, mai ales daca ne gandim ca jumatate din acesti bani sunt profit. Autonomia acestui tablet PC de 243*190*13.4 mm si 730 de grame este de maxim zece ore. Iar bateria Li-Ion nu poate fi schimbata de utilizator.
noa nu`s fraieri