Apple a anuntat oficial tranzitia Mac-urilor catre propriile procesoare. Tranzitia se va efectua in urmatorii 2 ani, iar noile procesoare Apple ofera cel mai bun raport intre performanta si consumul de energie.
Apple a mentionat in timpul prezentarii ca sunt capabili sa ofere un randament mai bun modificand design-ul procesoarelor in timp. Cumva le-a dat peste nas celor de la Intel care in ultimii ani au livrat doar centrale termice si performanta cu târâita.
Procesoarele ce vor fi integrate pe Mac-uri vor face parte dintr-o serie dedicata. Daca pe iPhone avem A13 iar pe tablete regasim terminatia X, pe Mac-uri vom avea o denumire noua, A12Z de exemplu. Totusi, arhitectura ARM este aceeasi.
Legat de aplicatiile care vor trebui sa ruleze pe noua arhitectura, Apple a avut grija sa ofere pentru inceput cele mai comune aplicatii. Compania a colaborat cu Adobe pentru a aduce Photoshop si Lightroom, cu Microsoft pentru suita Office.
Final Cut Pro, Logic Pro dar si aplicatiile proprietare Apple sunt perfect functionale cu noile procesoare ARM. Totusi, tranzitia va avea loc in 2 ani, deci producatori terti au timp sa modifice aplicatiile. In tot acest timp Apple va continua sa ofere si procesoare Intel pe laptop-uri, dar dupa aceasta perioada este clar ce se intampla.
In timpul prezentarii WWDC, MacBook-ul de pe care s-au prezentat informatiile pentru macOS Big Sur era echipa cu un procesor A12Z. Apple a luat in calcul si compatibilitatea cu aplicatiile x86 prin intermediul Rosetta 2.
Primele Mac-uri cu procesoare Apple Silicon vor fi disponibile chiar de anul acesta.
Chinezii sunt pregătiți și pentru desktop-uri: https://liliputing.com/2019/12/huaweis-arm-based-chips-could-be-coming-to-desktop-pcs.html. La început vor fi calculatoare doar pentru office și servere, însă o fi oare posibil să ajungă și în zona de gaming? Din câte am înțeles, până acum există doar procesoare ARM „sudate” pe placa de bază. Dacă vor exista și procesoare independente, cred că piața de PC-uri se va aglomera rău de tot – în special pentru Intel…
Nu e nici o siguranta ca in viitòr nu o sa le taie chinezilor accesul si la astea…si la cum merg lucrile sigur se militeaza serios si pentru asta.
Daca pana acum Intel livra „centrale termice” pentru Apple inseamna ca erau de cacao computerele lor… potrivit logicii tale.
Eu zic doar ca au facut casa buna Intel cu Apple. Acum, la cate vanzari are Apple, trecerea de la CPU Intel la cele facute „in house”, e ca un sut dat celor de la Intel ca sa mai scada din pret si chiar un imbold de a face procesoare si mai competitive. Poate mai scade si (H)Apple(a) preturile sau, cine stie, le va ridica…
Flip or flop? De ceva vreme se vorbeste de folosirea arm pe scara mai larga, inclusiv servere, dar nimic concludent pana acum. Apple insa are cateva schimbari majore reusite la activ asa ca poate fi un semn ca viitorul este ARM. Sau le vor scadea vanzarile si se vor intoarce la x86 (remember powerpc?).
Ca o nota: comentariile astea acide la adresa intel sunt deja fumate, poate sari peste ele data viitoare. Prost/scump cum a fost intel pana la urma a dat lumii procesoare cat timp amd a fost in vacanta si nu m-ar mira sa isi dea mana in perioada urmatoare in lupta contra arm.