BMW lucreaza la motoarele cu hidrogen, insa nu le vom vedea prea curand. Cert este ca germanii lucreaza intens la aceasta tehnologie inca din 2013 alaturi de Toyota. Cand vom vedea primele masini BMW cu hidrogen?
Pana sa vedem primele modele cu hidrogen, BMW incearca sa elimine motoarele cu combustie interna. Pana in 2023 sunt asteptate 25 de modele noi hibride si cel putin 12 full electrice. Este o veste buna.
BMW colaboreaza cu Toyota pentru pilele de combustie al sistemului de propulsie, iar ceea ce BMW are acum este doar un experiment. Au reusit sa genereze 125kW de energie din reactia chimica dintre hidrogen si oxigenul din aerul ambiental.
Insa pana sa produca in masa aceste pile mai dureaza, iar BMW spune ca pana cand nu va exista o sursa de productie a hidrogenului in masa, infrastructura si alte conditii, incearca sa reduca costul de productie al sistemului.
BMW considera ca viitorul nu este full hidrogen si nici full electric, ci o combinatie intre cele doua. De exemplu, BMW are un sistem cu doua rezervoare de 700 bar care au o capacitate de 6kg de hidrogen si care se pot alimenta in doar 3-4 minute.
Insa va exista si un convertor electric localizat sub pilele de combustie care adapteaza nivelul tensiunii la cel al sistemului de propulsie electric si la cel al bateriei de voltaj mare, care este alimentata prin recuperarea energiei la franare, dar si de energie din pilele de combustie.
Motorul electric ofera un plus de putere atunci cand este nevoie, de exemplu intr-o depasire. Puterea totala a sistemului este de 275kW sau 375 de cai putere. O prima masina care sa integreze aceste pile va fi dezvaluite undeva prin anul 2025.
Sursa: superspeed.tv
„Puterea totala a sistemului este de 275kW sau 3745 de cai putere” ?!
Avem buton pentru a semnala eventualele greseli. Intre timp s-a corectat.
Doua rezervoare de 700 bar care au o capacitate de 6kg de hidrogen – daca sunt din compozit probabil mai cantaresc si ele cca. 7 kg deci in total ar fi 20kg, cat cantaresc bateriile de pe o Tesla?
Nu ma grabesc sa-mi iau EV pana nu se hotarasc macar asupra acestui aspect: baterie vs. hidrogen
Si da stiu ca cel mai ieftin hidrogen tot din fosile se scoate insa si curentul electric este tot pe acolo. Daca mai punem in balanta cat polueaza bateriile eu zic ca decizia sta la consumator: prefera sa care tot timpul 200 kg de baterii sau 20 kg de hidrogen – voi ce alegeti?
Cel mai ieftin hidrogen se scoate din supraproductia turbinelor eoliene 😉 Din fosil, gaz metan de altfel, e destul de scump si polueaza pe masura. Chestia nasoala e ca incep sa ma conving tot mai mult ca o masina electrica polueaza considerabil mai mult decat o fosila in conditiile in care iese de pe poarta fabricii cu ceva tonaj la activ, plus reciclarea si refacerea bateriei la 7-8-10 ani. Masina mea se apropie de 5 ani vechime si cred ca urmatoarea va fi pe benzina (cel mult hibrid) in conditiile astea.
„BMW considera ca viitorul nu este full hidrogen si nici full electric”,
„Motorul electric ofera un plus de putere atunci cand este nevoie, de exemplu intr-o depasire.”
Articolul imi pare un pic confuz (ca si articolul-sursa de unde se inspira) pt ca, se pare, ca nu se intelege un lucru: masinile cu hidrogen ( nu motoarele.. ) vor fi tot integral electrice (adica motorizate astfel), doar ca sursa de curent va fi in buna parte obtinuta in asa numitele „pile de combustie”, in care hidrogenul (gelificat) se combina cu oxigenul din aer ( combinare la rece, nu prin ardere cu flacara), generand curentul electric. Am zis in buna parte si nu total, pt ca nu vad de ce n-ai pune si o mica baterie – acumulator pe-acolo, macar pt necesitati limita, una reincarcabila oricand chiar de la pila de combustie de pe masina masina. Aceste masini se spera ca vor oferi (mult) mai multa autonomie si incarcare rapida masinii.