Desi prin 1990 si 1991 au fost elaborate legi impotriva falsei publicitati, pana acum n-au fost mai mult decat cuvinte pe hartie. Nimeni nu s-a deranjat sa puna aceste legi in aplicare (pentru ca nici nu trebuia verificat prea mult, fiind asaltati zilnic de reclame neadevarate).
Drept urmare, comerciantii au fost liberi sa promita una si sa vanda alta. Insa de acum inainte, mai exact din luna februarie a acestui an 2008, OPC-ul (Oficiul pentru Protectia Consumatorului) va reglementa si aceste nereguli, cu amenzi de pana la 60 000 lei.
Deci adio minciuni despre produse, adio promotii care nu-s pe stoc. Bancile nu vor mai putea sa promita o dobanda si la cateva luni in credit sa o cresca (practica actuala curenta). Sunt curios daca vor disparea si reclamele cu “cel mai mic pret din Romaniaâ€, ca prea e aceasta sintagma prezenta in toate spot-urile de la magazinele mai mari.
Cam asa suna textul legii in cauza:
Falsa publicitate (art. 4 lit. f Legea nr. 11/1991) – forma a concurentei ilicite
Constituie contraventie potrivit art. 4 lit. f al Legii nr. 11/1991 si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 60.000 lei comunicarea sau raspandirea, de catre un comerciant, de afirmatii asupra intreprinderii sale sau activitatii acesteia, menite sa duca in eroare si sa-i creeze o situatie de favoare in dauna altor concurenti.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane, O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata. Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala. Incorectitudine, atitudine a unei persoane care savarseste un fapt sau un act contrar legii sau celorlalte norme de convietuire sociala, pe deplin constienta de caracterul illicit al conduitei sale.Incorectitudine, atitudine a unei persoane care savarseste un fapt sau un act contrar legii sau celorlalte norme de convietuire sociala, pe deplin constienta de caracterul illicit al conduitei sale.Din textul citat rezulta ca fapta consta in prezentarea propriei activitati intr-o mina favorabila, fara ca aceasta sa corespunda realitatilor, exagerand intentionat realizarile sau ascunzand cu buna stiinta esecurile, cu scopul de a induce in eroare partenerii comerciali sau consumatorii si de a-si crea o situatie de favoare in dauna altor concurenti.
„Afirmatia unui ziar ca are cel mai mare tiraj dintre ziarele belgiene, daca este inexacta in fapt, constituie un act de concurenta ilicita. Daca prin el insusi faptul unui comerciant, de a exagera, chiar fara rusine, calitatile produselor sale sau rezultatele exploatarii sale nu poate sa dea nastere la obligatiune civila in folosul tertilor, nu e tot astfel cand afirmatiile inexacte poarta asupra unui fapt precis, de care un concurent determinat are dreptul exclusiv sa se prevaleze si pe care publicul nu-l poate controla. In acest caz, comerciantul isi atribuie in mod fals un avantaj care face parte din averea comerciala a concurentului sauâ€.
Constituie infractiune prevazuta de art. 265 pct. l al Legii nr.31/1990 si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani fapta fondatorilor, administratorilor sau a directorilor unei societati comerciale care, in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului, arata cu rea-credinta fapte neadevarate asupra conditiilor economice sau le ascund cu rea-credinta in tot sau in parte.