Colegul meu Darius v-a prezentat acum câteva zile un sistem entry-level, potrivit pentru gaming lejer – maxim setari high la Full HD, web browsing și alte activități uzuale. O astfel de configurație duce fără probleme CS:GO, DOTA 2, World of Warcraft si chiar GTA 5 sau Overwatch, plus alte jocuri de acest fel, însă pentru un gamer hardcore, care vrea să joace ultimele apariții, la detalii maxime și framerate-uri de minim 60 FPS, se recomandă un combo ceva mai puternic, format dintr-un procesor Intel Core i5 de generație mai nouă și o placă grafică NVIDIA GeForce GTX 1070. Fanii AMD probabil că vor strâmba din nas la auzirea acestor vești, însă, în opinia mea, FX-8350 și RX 480 nu prea sunt soluții demne de luat în calcul pentru un sistem high-end. Mai avem de așteptat cel puțin câteva săptămâni până când noile procesoare Ryzen vor ajunge pe piață, iar despre VEGA nu cunoaștem încă detalii concrete. Așadar, până la debutul noilor procesoare și plăci grafice AMD, fie că vă place, fie că nu, segmentul high-end va fi dominat de Intel și NVIDIA.
Criteriul principal de selecție a componentelor a fost raportul performanță/preț, însă am ținut cont și de alte caracteristici, precum design-ul și performanțele acustice. După calculele mele, un sistem high-end pornește de pe la vreo 6.000-7.000 Lei, însă, cu mici sacrificii, am reușit să cobor prețul acestuia la puțin peste 5.000 Lei. Am mers pe o placă de bază entry-level și pe o carcasă micuță și ieftină. Nu am exagerat nici cu mediile de stocare, un ansamblu format dintr-un SSD de 120 GB și un HDD de 2 TB fiind arhisuficient pentru marea majoritate a utilizatorilor.
Configurația aleasă face față cu brio oricărui joc nou lansat, indiferent de presetul de calitate ales, singura condiție fiind ca rezoluția să nu sară de pragul de 2560 x 1440 pixeli. De exemplu, Battlefield 1, GTA V și The Division rulează, în medie, la 80-90 FPS cu detalii ridicate și rezoluție Full HD. Desigur, acest avantaj este vizibil doar în cazul în care mergeți pe un monitor de 120/144 Hz. Cu toate acestea, în eventualitatea în care nu doriți să investiți încă într-un monitor de gaming de 144 Hz, o configurație puternică, cum este cea prezentată mai jos, vă va oferi siguranța unei experiențe de gaming fără cusur pentru cel puțin 2 ani de zile. Performanțele sunt similare și pe QHD, însă, după caz, pot fi necesare mici downgrade-uri ale detaliilor.
Procesor: Intel Core i5-6600 3.3 Ghz (turbo 3.9 Ghz) – 1.134 Lei – Procesorul ideal pentru un sistem de gaming echilibrat, care sub nici o formă nu va fi un bottleneck pentru GTX 1070. Probabil că vă întrebați de ce nu am ales un procesor Core i5 Kaby Lake din seria K, iar răspunsul e simplu: Plăcile de bază cu chipset H110 nu au suport pentru overclocking și nici nu dispun de funcția BIOS flashback. Actualizarea la o versiunea de BIOS care să suporte noile procesoare Intel 7th este condiționată, așadar, de utilizarea unui procesor Intel 6th gen. De asemenea, procesoarele Intel non-K vin la pachet cu un cooler stock care, deși nu impresionează printr-o disipare foarte eficientă a căldurii, este perfect capabil să țină în frâu un i5-6600 cu TDP de 65W.
Placă de bază: Gigabyte H110M-S2H – 259 Lei – O placă de bază accesibilă în format mATX, cu 2 sloturi pentru RAM la 2133 Mhz, 4 porturi SATA III, Gigabit LAN, 2 porturi USB 2.0 și 4 porturi USB 3.0. Nu dispune de iluminare RGB, radiatoare pe VRM-uri sau alte nebunii, însă prețul este unul corect.
RAM: Kit HyperX Fury Black 16 GB (2 x 8 GB) 2400 Mhz CL15 – 492 Lei – Da, știu, plăcile de bază cu chipset H110 nu pot rula memoriile la frecvențe de peste 2133 Mhz, însă disponibilitatea kit-urilor dual channel de 2133 Mhz lasă de dorit, iar diferența de preț față de cele de 2400 Mhz este infimă. Țineți cont totuși că instalarea unui kit dual channel pe o placă de bază cu doar două sloturi de RAM nu vă va permite un upgrade alterior. Cu toate acestea, rularea memoriilor în mod dual channel poate aduce ușoare sporuri de performanță, mai ales în jocuri ca Battlefield 1 sau Witcher 3.
Stocare: SSD Kingston UV400 120 GB – 237 Lei – Suficient pentru instalarea sistemului de operare și a câtorva jocuri. Marea majoritate a jocurilor oricum nu suferă de probleme de performanță dacă sunt încărcate de pe HDD, așa că am mers și pe un HDD Seagate Barracuda de 2 TB, cu 7200 RPM și 64 MB cache – 349 Lei.
Placă video: Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1070 WindForce – 2139 Lei – GTX 1070 cu o răcire custom dual fan destul de bunicică, mult mai eficientă decât cea prezentă pe modelul de referință. Vine, de asemenea, și cu un mic OC din fabrică (1582 Mhz base clock/1746 Mhz boost clock). Din ce am văzut, poate urca lejer până pe la vreo 2 Ghz, menținând în același timp și o temperatură de maxim 75 grade Celsius la nivelul procesorului grafic.
Sursă: Corsair VS Series 550W – 216 Lei – Nu este modulară și nici nu beneficiază de certificare 80 Plus Gold, însă este o sursă performantă, fiabilă și silențioasă la un preț bun. Vine cu 4 conectori SATA și 2 conectori PCIe 6+2. Cablurile sunt lungi și vin îmbrăcate în sleeve, aceste aspecte contribuind la obținerea unui wire management bunicel.
Carcasă: DeepCool Tesseract BF – 149 Lei – Pentru a menține prețul de achiziție foarte apropiat de target-ul de 5.000 Lei, am fost nevoit să mă orientez spre o carcasă accesibilă, un pic cam limitată pe partea de wire management și nu foarte încăpătoare. Din fabrică, vine cu un singur ventilator de 120 mm montat pe spate, însă mai dispune de încă 3 locașe pentru vent-uri de 120 mm. Pentru un airflow cât de cât decent, v-aș recomanda să montați unul și pe partea frontală.
Preț total: 5.014 Lei, cu tot cu taxe de livrare. Unele produse apar cu mențiunea „în stoc furnizor”, deci procesul de livrare se poate întinde chiar și până la 5-6 zile lucrătoare. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că eMAG nu asigură asamblarea componentelor, așadar fie vi le montați singur, fie vă bazați pe un prieten care se pricepe sau pe un service care se ocupă cu așa ceva.
Pentru a vă forma o idee despre cum rulează jocurile pe configurația enumerată mai sus, v-am atașat câteva videoclipuri de gameplay culese de pe YouTube:
Ce părere aveți de configurația aleasă de mine? Credeți că poate fi îmbunătățită cumva? Vă aștept părerile în secțiunea de comentarii.
Da ce facusi ba nene ba?
Procesor – sa zicem ok
Placa de baza – o mizerie
Placa video – ok
RAM – ok
SSD – mic, ieftin si cam atat
Sursa – desi ok, cam micuta
Ca si concluzei un sistem dezechilibrat cu unele componenete de top si altele foarte ieftine.
Din pct meu de vedere daca imi dai un rolex nu vreau sa aiba curea de silicon.
De acord, placa de baza e pe nicaieri. Puteai sa iei 6600K si o placa de baza cu chipset Z170.
Cat despre video-urile cu benchmark-uri, vad ca nu sunt facute pe configuratia asta pentru ca nu ai avut cum sa testezi build-ul fiind doar un wishlist, asa ca pot fi variatii de perfomanta – nu mari, dar sesizabile in teste.
Imi place ca ati marit putin aria pe care va desfasurati activitatea, dar as vrea putin mai profesionist – unele review-uri intr-adevar sunt excelente – dar asta, cel cu bechmark pe sistemul AMD cu poze facute cu telefonul si cel la carcasa Noctua ( astea mi-au venit in cap acum ) sunt facute la nivel super amatoricesc. Puteti mai bine ! 🙂
Ce rost ar fi avut un mobo Z170/270? 🙂 Un SSD NVMe si/sau o configuratie SLI nu prea ar fi avut loc intr-un buget de 5000 Lei.
Pe partea de stocare, poti jongla intre SSD de 120 GB si HDD de 2 TB sau SSD de 240 GB si HDD de 1 TB. Un SSD decent de 500 GB pleaca de la 800-900 Lei.
Eu zic ca sursa e mai mult decat suficienta. Nici la 50% load nu ajunge pe o configuratie de genul asta.
@Alex: Nu imi amintesc de nici o carcasa Noctua. Poti clarifica? 🙂
https://www.arenait.net/2017/02/02/fractal-design-define-s-review.html
Fractal design era – my bad.
Eu eram fixat pe Noctua ca vroiam sa cumpar una.
Tu esti cel cu OC-ul ( imi aduc aminte acum din comenturi ), iar acum ai facut o configuratie fara posibilitate OC. Posibil sa treaca de 5000 probabil cu 500 de lei, dar daca tot faci un sistem si il vrei si futureproof, mergea sacrificiul de 500 de lei in plus, un cooler mai avansat fiind o achizitie care nu era tocmai necesara din start.
O configuratie OC ready ar fi urcat costul cu cel putin 1000 Lei. Acum depinde foarte mult si ce mobo preferi, daca vrei racire pe lichid sau pe aer etc.
Legat de review-ul respectiv, cum crezi ca poate fi imbunatatita calitatea materialelor?
@Razvan – am lasat comentariu acolo cu ce mi se parea mie interesant sa fi vazut in review.
Niste temperaturi cu, componentele in carcasa veche, cum arata in noua carcasa – daca intr-adevar airflow-ul aduce o imbunatatire notabila sau nu cu exact aceleasi componente. Sa fi vazut cum arata build-ul complet cand l-ai terminat cu wire management si toate cele, sa se vada cum stau componentele asezate in carcasa, mai ales ca HDD-urile aveau o pozitie mai interesanta fata de alte carcase.
este cea mai mare prostie sa alegi , acum, placa de baza cu chipset din seria 100 când cele din seria 200 au niște facilitați enorme pentru viitor. păcat ca va mai urmăresc
Sa vedem cu Rysen.
Nu-mi place cum e gandita unitatea… sursa va pocni intr-un an-2, cu siguranta. Placa de baza e super slaba, SSD-ul la fel. Cel mai prost e gandita placa video care nu-i pentru astfel de pc-uri… daca iei un 1060 poti creste celelalte componente si poti juca jocuri 2k fara probleme la very high 30-40 fps constant. De exemplu eu cu mai putin de 5.000 lei am facut pc-ul asta.
Intel Skylake, Core i7 6700K 4.0GHz
MSI H170A GAMING PRO
2x HyperX Fury Black 8GB DDR4 2400MHz
Intel 535 Series 120GB SATA-III (windows)
GIGABYTE GeForce GTX 1060 G1 GAMING 6GB
Sirtec – High Power HPQ-500BR-H12S, 80+ Bronze, 500W
Tuniq Tower 120
5x Segotep Polar Wind 120 Red LED
Deepcool Dukase black
Ce n-am pus a fost un hdd pentru ca aveam deja unul de un 1t … fara hdd ma ajuns 4.616 lei de la pc garage.
goo.gl/pmbfUu
Scuză-mă, dar de ce 6700K pe H170? M-ai crede dacă ți-aș zice că mobo-ul ăla nu te avantajează mai deloc? În plus, ai zis despre sursă că va crăpa într-un an – 2, însă tu folosești un Sirtec de 500W pe o configurație aproape identică. 🙂 Cumva s-a format ideea că pentru orice sistem de gaming e nevoie de surse de 1 kV, ceea ce e o mare aberație. Da, într-adevăr, o sursă mai scumpuță scoate tensiuni mai stabile și dispune de mai multe protecții, dar sub nici o formă nu ai nevoie de mai mult de 500W pe un i5 si gtx 1070. Apropo, tu te mulțumești cu 30-40 FPS?
@lex
1060 + i7 ? Serios ?
Dacă te mulțumești cu Full HD merge, dar e păcat să cuplezi i7-le cu 1060, i5 cu 1070 e o combinație mult mai câștigătoare din perspectiva gamingului, unde diferența de la i5 la i7 se știe că e mică, iar jocurile necesită 90% din cazuri GPU puternic și nu CPU.
mobo l-am luat efectiv pentru un over de la 4,2 la un 4,4 in cazuri exceptionale. Nu poti cumpara sursa mea cu sursa ta si ti-ai raspuns si singur la intrebare… ce ai pus tu in configul ala e o tigaie. Eu joc gta v 2k la 40-50 fps … dar nu-l joc 2k pentru ca n-am ecran pentru 2k …sa iei o placa video de 4k cum ai facut tu si sa te joci pe un monitor full hd nu numai ca mi se pare o prostie dar si risipa de bani. Si pe full hd cu totul pe ultra 60 fps constant si ventilatoarele pornesc cam dupa jumatate de ora de cand m-am apucat sa joc.
E foarte nasol sa te gandesti ca 1070 iti va rezolva problemele … gpu tau va obosi dupa o ora de jucat intens pe 2k, crede-ma … o sa-ti scada fps-urile constant. De asta am zis ca un 1060 care e si el valabil de 2k si 4k ti-ar rezolva problema pe urmatorii 1-2 ani. ca dupa 3 ani iti cam schimbi gpu-ul…
1. Nu știu despre ce vorbești tu, dar pe H170 nu poți face OC
2. De ce nu poți compara cele două surse? Ambele sunt low-end, dar își fac treaba OK pentru un sistem de genul ăsta
3. Mi se pare dubios rău să te joci la 40-50 FPS pe PC. Care mai e rostul investiției dacă te mulțumești cu o experiență de console? 🙂
4. Eu am GTX 1080 și monitor Full HD de 144 Hz cu G-Sync. Prefer să am framerate de peste 100 FPS decât 4K la 20-30 FPS. Am văzut destule configurații cu H110 și GTX 1070, totu’ OK. Apropo, cum adică „obosește gpu-ul”? 🙂
@Voinica Alex fac si randare 3d pe el (basic) de asta am ales i7. 😛
@Razvan iti vor scadea constant ca va obosi si sursa si cpu.
@lex,
Scrie foarte clar in titlul articolului – Calculator gaming, nu randare 3d pe el – fie ea basic sau avansata – deci toate argumentele tale de pana acum s-au anulat – iar randare 3d basic duce cu brio 6600 -le.
Cu 1060-ul ala multa bafta sa joci in 2k peste un an ceva. Din nou – alegi un titlul total neinspirat – GTA V, care nu are nevoie de nici un mastodont ( slava Domnului ) ca sa ruleze. Deus Ex Mankind Divided 2k , Rise of the Tomb Raider 2k si Forza Horizon 3 2k – sa te vad daca le rulezi pe astea. Iar GPU-ul va obosi ? Ce ? Nu am cea mai buna constructie de GTX 1070 ( MSI AERO ), dar am jucat 3 ore consecutiv Deus Ex si nu a „obosit” nimic. Argumente logice si serioase le pot accepta, dar asta cu obositul eu nu am mai auzit-o pana acum.
Iar sursa ta e mai grozava doar pentru ca e certificata Bronze ? E tot in aceiasi oala, daca veneai cu una de 650W – 700 W mai ziceam. Oricum 500 W e suficient pentru ca TDP-ul lui 6600 e 65 W.
Din nou vad ca insisti cu obositul – sunt componente HW nu fiinte umane sa oboseasca :))
@Voinica Alex … am zis ca ala e pc-ul meu.. si ca mi-am pus i7 nu pentru gaming ci pentru randare. Ai inteles sau sa-ti mai explic… vezi ca ai si poza. Sa-mi zici daca vrei sa-ti fac si prezentare cu scheme sonore…
Pai mna, sa ma fac inteles :
ai spus ca nu iti place cum e gandita configuratia calculatorului de GAMING, ai afirmat ca : „Cel mai prost e gandita placa video care nu-i pentru astfel de pc-uri” stai putin sa inteleg – vbim de un PC de gaming, unde GPU-ul e cea mai folosita componenta, fa-ma sa inteleg cum adica nu e pentru astfel de PC-uri : daca vrei gaming la 2k minim 1070 iei, nu 1060 care e pentru Full HD si 2k scazand unele detalii din bun simt, urmand ca intr-un an sa scazi probabil rezolutia la Full HD pentru ca nu mai duce.
Deci nu m-a deranjat ca ai pus configuratia ta ca si reper ca a fost tot in jur de 5k, ci nu ai inteles un lucru : titlul articolului e gaming PC, se stie de cand lumea ca diferentele intre i5 si i7 in jocuri sunt mici, gen Doom 134 cadre i5 si 138 pe i7 ceea ce e insesizabil.
Tu o tii ca i7 plus GTX 1060 e mai bun in gaming decat i5 plus GTX 1070. Ceea ce e complet FALS !
In randari intr-adevar poate ai castig, dar articolul e dedicat gaming-ului.
Daca titlul articolului era Calculator Randari 5000 lei Februarie 2017, atunci probabil eram de acord cu tine, ca un i7 si o placa video mai slaba era solutia.
@Lex
http://www.gamespot.com/gallery/best-mid-range-gaming-pc-build/2900-954/
„Our mid-range gaming PC is tailored around delivering a high-end experience that will be able to max out most games at 1440p.”
Poftim altul de gaming i5 + GTX 1070
Din nefericire am FX 8350 și GTX 1070 și n-am nicio problemă, merg jocurile de duduie. Din nefericire pentru alții, nu pentru mine…
Și acum despre unitate. Tăiam HDD-ul de pe listă, nu moare nimeni cu 120GB o luna sau două, și puneam bani grei pe o placă de bază, nu pe pocnitoarea aia. De asemenea mai puneam bani pentru o carcasă decentă, un Zalman Z3 Plus spre exemplu. Bineînțeles, luam și un cooler mai serios, dar până în 100-120 de lei având în vedere că nu se vrea overclock. Și la sursă mergea una de 500W pentru a mai reduce costurile.
@NBA tu esti in alta liga si te cred, si eu am procesorul tau si am si eu o placuta din seria ROG, unii dintre noi stim ca un procesor care se vrea a fi respectat si ceva OC are nevoie de un VRM sanatos nu jucarii…care le vei schimba cu timpul..apropo ROG ul meu are vreo 6 anisori !!
i5 7500 e cam cu 100 de lei mai ieftin (+100mhz base -100 boost deci e pe-acolo cu 6600).
Cu diferenta de bani intra o placa B250 cu cateva avantaje:
– power delivery mai bun (6+ faze vs 4)
– calitatea constructiei mai buna
– suport dual channel
– suport ram@2400
– 6 sata
Referitpr la placuta ma referea, la cea de baza este un e-atx de la ASUS …care suporta OC masiv .
Trebuie sa va felicit pentru ca ati revenit cu astfel de articole! Keep up the good work!
🙂 10x
O mizerie… mai putin procesorul
Felicitari pentru cel mai argumentat comentariu pe aceasta tema. 😀
Eu cred că am făcut o combinaţie mai bună. Posibilitate de upgrade cu încă 16GB RAM, CrossFire, HDD, ventilatoare, liminiţe, trestii şi chestii. 🙂
http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/2462798/
Ma pot lipsi de luminite, as alege o sursa mai ieftina cu 200 de lei ( probabil sursa ai ales-o cu gandul la CrossFire pe viitor ) si un SSD de 120 GB doar pt OS si pagefile plus procesor box, cu cooler standard pe moment.
Cat despre Crossfire cu doua RX 480, nu prea se merita zic eu ( consum, performante, temperatura ) :
https://www.youtube.com/watch?v=46QBaRO-Py8
In teste, configuratia din articol o face de rusine pe cea facuta de tine , GPU-ul fiind mult mai puternic, iar 6600 le cred ca e cam la fel ca 7500 -le .
Configuratia nu este deloc una reusita. Plus ca Razvan a facut o configuratie baza pe raportul pret-perfomanta. Luminitele nu ajuta deloc, poti economi multi bani. Cred ca Voinica Alex ti-a explicat cel mai bine.
Configuratia este una buna, pentru o aerisire cat mai buna si un wm decent propun Segotep The Wind Black. Restul amendamentelor le am incadradate in acest wishlist –> http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/2149902/ , lasand loc in buget si de un ssd mai de calitate, sau memorie ram suplimentara.
eu ti-as recomanda un i5 si sa i-ei asta cand il prinzi la reducere (eu l-am vazut la 1800 lei)http://www.pcgarage.ro/placi-video/zotac/geforce-gtx-1070-amp-extreme-8gb-ddr5-256-bit/
Totu-i bun si frumos, mai putin momentul. Asteptati 2-3 saptamani si veti putea face acelasi sistem cu 400 lei mai putin, iar alternativa va fi un sistem de performanta similara bazat pe Ryzen, f probabil si mai ieftin.
Am pus si eu un wishlist. Singurul compromis ar fi ram-ul care e doar o placuta de 8 gb.. Desi cu putina vanatoare de promotii se mai pot econimisii 100-200 ron pentru a lua un kit de 16gb…oricum decat sa te zgarcesti la paca de baza si procesor mai bine iei doar o placuta de ram si mai una la urmatoarea alocatie.. Just my 2 cents…
http://www.pcgarage.ro/vizualizare-wishlist/2464626/
Ahh.. si am zis sa fiu in trend si sa fie mATX
Deci
Configuratia mea : Intel i5 6500 + 2x Sapphire AMD RX480 Nitro+ :p +1xSeagate Barracuda 1TB + 1xSamsung 850 EVO 250 GB + Seasonic M12-II EVO 620W + BitFenix Neos + Asus Z170 Pro Gaming + Corsair Vengeance 16GB (2x8GB) DDR4 2400Mhz CL14 = 1046 de lire sterline.
L.E. Am depasit bugetul ,my mistake :p
i5 7500 3.4Ghz, MSI B250M PRO-VH, 2x8GB Crucial 2400Mhz, SSD Samsung Evo 500Gb M2, Zotac GTX1070 3x Ice Storm, Sursa Superflower SP-550P12XP 550W, Carcasa Silentium PC Regnum ~ 4900 lei
Un sistem interesant, desi sunt constient si inteleg ca targeyul acesta de 5000 poate parea limitat in alegerea componentelor, dar totusi nu as pune componente de peste 3500 de lei pe o placa de baza de 2–300 de lei. Si nu spun asta pentru ca nu ar functiona. Ci pur si simplu pentru ca nu as pune motor de DODGe Challenger si Roti de 20″ pe un sasiu de Logan. Totus e placa de baza.
Iar palca grafica era de ajuns un GTX 1060 cu 6GB VRam. nu cred ca erau mari probleme la 1440p. Si deferenta de pret investeam in placa de baza mai serioasa.GTX 1070 e cam monstru pt 6600. Dar cu un i5-7600K si o placa de baza mai serioasa mergea. Doar ca nu se mia incadrea nicicum in targetul de 5000 de leutzi.
Am facut multe configuratii, si intr-adevar la 5000 de lei e cam stramba treaba.
In Opinia mea la target de 5000 High-End se poatpune o marja de eroare de +/- 500 Lei. Aceasta marja datorand numarului de magazine de unde se comanda componentele daca is mai multe sau e doar unul singur..
Am facut o configuratie in jurul acestei sume.
CPU: Intel Core i5-7600K => 1221.48
MoBo: Asrock Z270 Pro4 => 585.99
RAM: HyperX Fury Black 16GB 2133MHz DDR4 => 546.99
GPU: Zotac GTX1070 Icestorm Mini => 1805.99
SSD: Corsair MP500 120GB PCIe 3.0 x4 M.2 2280 => 480.82
HDD: Seagate Desktop 2TB => 348.99
PSU: Antec VP Series 700W => 341.25
Case: Aerocool PGS VS-92 White Edition => 217.74
___________________________________________
Total: 5549.25
Suma intr-adevar este putin depasita, insa configuratia a fost facuta strict la PCGarage. Insa suma totala poate fi semnificativ redusa in cazul in care cautam cel mai bun pret.
La memorii RAM si carcasa pot preferinte diferite care nu afecteaza performanta deci ramane la alegerea tuturor. SSD-ul recomand a fi pe M.2 PCIe X4 este mult mai rentabil in cazul in care placada de baza suporta. Este de viitor si viteze mult mai mari. Sursa tot timpul prefer ceva mai maricel decat strictul necesar. Puterea acesteia poate scadea cu timpul. Si in caz de anumite plusuri e mai bine sa fie mai maricel.. Procesorul am ales Kaby Lake deblocat pentru cei care vor sa scoata un plus de performanta ceea ce-l face mai compatibil cu un GTX1070. HDD iaras poate fi o preferitn personala fiecare poate sa aleaga ce-i mai apropiat. Dar in zilele actuale nu prea mai sunt probleme cu HDD indiferent de brand. Insa pentru cei care aleg siguranta recomand WD sau seagate. Iar placad de baza este un sasiu mai rezitent pentru componentele mentionate.
Oricum configuratia este una optima in opinia mea. Nici decum mai buna sau mai putin buna fata de cel prezentat in articol. De asemenea viziunea privind pretul este una tot personala. Cu siguranta nu toata lumea prefera sa dea cu 5-600 de lei in plus doar ca sa fie toate componentele de la un singur magazin, deoarece unii pot fi strict limitati la a achizitiona un sistem gameing sub 5000 ron. Si conteaza mult bugetul de care dispune fiecare de asemenea si de rabdarea pe care o are fiecare pentru a prinde cele mai bune preturi la componentele alese din timp sau cum este in cazul unora care asteapta ca mine noutatile de la AMD.
O zi minunata tuturor si spor la configuratii cat mai bune.
„GTX 1070 e cam monstru pt 6600. Dar cu un i5-7600K si o placa de baza mai serioasa mergea.”
Monstru pentru 6600 ? Iti dai seama ca 7600K nu este cu mult mai performant ( stock, fara OC )…..
„Procesorul am ales Kaby Lake deblocat pentru cei care vor sa scoata un plus de performanta ceea ce-l face mai compatibil cu un GTX1070.” Cum adica il face mai compatibil ? E compatibil si cu i3 un GTX 1070, doar ca face bottleneck – e cu totul altceva.
Nu erau mari probleme in 1440p cu GTX1060 la ora actuala, mai stai sa treaca un an.
https://www.youtube.com/watch?v=VWFbdK9SBJk
i5 cu GTX 1070 e cea mai echilibrata configuratie medie de gaming 2k.
Ai dreptate Alex in ceea ce priveste exprimarea mea legat de compatibilitate. La Bottleneck voiam sa ma refer. Imi cer scuze pentru asta si pentru alte erori de comunicare.
In ceea ce priveste generatia a 7-a de procesoare de la intel sunt constient de diferenta de 5-10% pe partea de performanta. insa fiind mai noua cu un GTX1070 consider ca este mai rentabil. In plus de asta acum 6600K este mai scump cu 100 de lei aprox. fata de 7600K pe majoritatea site-urilor. (pot exsita si exceptii in privinta asta)
legat de GTX1060 este drept ca nu ne putem baza pe ea in ceea ce privescc jocurile care vor apoarea in viitor. Insa daca bugetul unora nu permite parerea mea este ca merge. Evident sperand si la optimizari cat mai bune la jocruile viitoare.
Dar trebuie sa mentionez ca pentru un sistem gaming 2K potent este necesar la mai mult de 5-6000 de RON. Avand in vedere si un monitor pe masura, al cauri pret incepe de la 900 de ron in sus in cazurile standard (daca avem noroc la ceva oferta buna) iar daca vrem si G-Sync atunci nu mai trebuie sa spun nimic.
Dar cum am mai spus si anterior asta este doar opinia mea. Nu ma consider expert si posibil sa fac greseli. Din acest ma bucur enorm daca mi se atrage atentia asupra acestui fapt. Deoarece asa pot vedea mai multe perspective si sa invat mai multe.
o zi superba.
@Pyabhasho
Cam 5000 e un buget minimal pentru o configuratie 2k la noi, 6000 e mai flexibil.
Si da, ai dreptate in privinta monitorului, ca sa te bucuri de unitate ai nevoie de un monitor 2k la 144Hz care mai costa 2000 de lei.
Idea e ca daca accepti o luna sa folosesti placa video integrata de pe procesor, vreo doua monitorul vechi, incet aduni bani si pentru restul. Nu e litera de lege sa cumperi totul odata.
Da Alex, asa este, nu obligatoriu sa luam totul odata. rabdarea da cela mai bune roade.
Interesant dar prefer să am răbdare până la debutul noilor procesoare și plăci grafice AMD! 🙂 Cine știe, poate mai salvez ceva „leușteni”! 😀 Nu „mă fugărește” ideea unui upgrade în acest moment! 🙂