Continuam seria „Configuratia lunii„, reinceputa saptamana trecuta, cu un sistem bun pentru internet, office si media al carui pret sa nu depaseasca 1000 lei. Este o configuratie numai buna pentru taskuri zilnice, cu posibilitate de upgrade si care nu rupe buzunarul.
Stiam ca va plac discutiile despre configuratii si hardware, insa parca nu ne asteptam sa prinda chiar atat de bine subiectul. Iar din cauza asta, ca v-ati implicat atat de mult, am decis sa continuam seria, poate facem chiar un obicei din asta, cum era pe vremuri pe Arena IT. Desigur, am vazut si o gramada de comentarii rautacioase care nu ofera niciun fel de valoare discutiei, insa pe acelea le putem ignora, pentru ca au fost extrem de multe comentarii constructive.
Asadar, am inceput cu un calculator de gaming ieftin, sub 2000 lei, am continuat cu un sistem mult mai bun pentru jocuri, cu buget de 5000 de lei si acum venim cu un sistem care se preteaza extraordinar pentru browsing si internet, office si redare de media, adica video si audio. Sa vedem ce a iesit.
Configuratie sistem office & media 1000 lei
Procesor: Intel Pentium G4560 (Kaby Lake) la 3.50GHz – 260 lei – am ales sa ramanem cu acelasi procesor ca si in configuratia de gaming sub 2000 lei, pur si simplu la banii acestia nu poti cumpara ceva mai bun in momentul de fata. V-am spus deja, e echivalentului unui i3 si are un scor foarte bun. CPU Benchmark ii da 5176 puncte. M-am uitat si peste generatiile anterioare si mi-am dat seama ca acesta probabil va fi cel mai vandut procesor Intel Kaby Lake.
Placa de baza: ASUS H110M-R/C/SI – 250 lei – am ales sa nu pastrez acelasi ASRock pe care-l pusesem pe configuratia de 2000 de lei. In schimb, ASUS-ul acesta are doua porturi USB 3.0, patru porturi USB 2.0, un port VGA, un port HDMI si un port DVI. Deci poti folosi sistemul la birou cu doua monitoare, daca ai nevoie. Placa de baza beneficiaza si de sunet 7.1 si placa de retea Gigabit. Desi pe site-ul in romana nu e specificat suportul pentru generatia 7 de procesoare, pe cel in engleza este, asa ca probabil placa va avea nevoie doar de un update de firmware. E bine sa verificati asta inainte.
Memorie RAM: Kingston 4GB, DDR4, 2133MHz – 142 lei – bugetul nu ne permite sa punem mai mult de 4 GB RAM pe acest sistem. Insa pentru scopul declarat poate fi suficient. Totusi, daca doriti puteti sa puneti oricand mai multa memorie, placa de baza suporta pana la 32 GB.
Stocare (SSD): AMD Radeon R3, 120GB – 237 lei – este unul dintre cele mai ieftine SSD-uri de pe piata, insa promite viteze mari de scriere si citire (pana la 500 MB/s si respectiv 600 MB/s) iar review-urile sunt bune. Pentru Windows, Office si cateva programe spatiul poate fi suficient.
Carcasa + sursa: Delux MV419, ATX, 450W – 108 lei – pentru un astfel de sistem o carcasa cu sursa integrata poate fi mai mult decat suficienta. Daca va uitati pe lista de mai sus veti vedea ca nu exista nici macar un consumator mare, iar procesorul este unul si el destul de economic. Carcasa are si doua porturi USB frontale, din pacate sunt doar 2.0, dar si iesire si intrari audio.
TOTAL: 997 lei.
Ce puteti face cu sistemul acesta?
Office. Nu cred ca isi au rostul explicatiile aici. Office cu 4 GB RAM, SSD si un procesor atat de bun zboara. Nu are nevoie niciodata de mai mult.
Internet. Probabil ca pe internet veti putea face cam orice, insa veti fi nevoiti sa va limitati la vreo 10 tab-uri deschise in Chrome, ca sa nu va manance toata memoria ram.
Media – audio si video. Pe partea de audio e clara treaba, aveti o placa de sunet integrata cu 8 canale, nu e pentru audiofilii inraiti sau pentru DJ, dar e mai mult decat suficient pentru majoritatea persoanelor. Pe partea de video, va pot spune ca Intel Pentium G4560 are un procesor grafic Intel HD Graphics 610, la care i se poate aloca pana la 64 GB memorie. Asta inseamna ca puteti rula filme full HD fara probleme.
Jocuri. Stiu, o sa radeti, dar daca va multumiti cu ~30 FPS puteti sa va jucati pe 720p, cu detalii la minim, chiar si GTA 5. Sau puteti sa jucati DiRT Rally cu detalii medii si rezolutie 1600 X 900. O dovedesc cei din video-urile de mai jos si altii ca ei.
Dar acest sistem nu e unul de gaming si ca sa puteti sa va jucati jocurile de mai sus veti avea nevoie de mai multa memorie RAM, ca sa-i puteti aloca placii video. Cu 4 GB RAM probabil nu veti putea juca mare lucru, insa cu 8 GB lucrurile ar sta altfel.
Upgrade! Sistemul suporta lejer upgrade. Ii puteti pune RAM, placa video dedicata si un HDD pentru stocare de jocuri. Foarte mari sansele sa aveti nevoie si de o sursa dedicata, daca vreti sa faceti asta, insa e important ca placa de baza si procesorul te pot ajuta sa-ti maresti puterea de calcul oricand vrei, ajungand la configuratia de 2000 lei.
Acum e randul vostru sa va spuneti parerea despre sistemul prezentat. Un lucru vreau sa fie clar, stiu ca folosind piese la mana a doua poti cumpara un calculator mai performant decat acesta in aceeasi bani, insa cel mai multi dintre oamenii de rand, neexperimentati nu vor face asta, iar genul asta de articole e si pentru ei.
DDR a zis
Mai buna o sursa precum asta: http://www.emag.ro/sursa-rpc-45000ab-450w-ventilator-12cm-protectii-ocp-ovp-uvp-scp-opp-pwps-045000a-bu01a/pd/DVJ42YBBM/
+ o carcasa ieftina, fara sursa: http://www.emag.ro/carcasa-activ-7-bv14-neagra-mid-tower-atx-fara-sursa-2x-5-25-externe-4x-3-5-2x-2-5-interne-2x-usb2-0-1x-audio-atvbv14/pd/DPK8B2BBM/
Pret: 60+ 53 = 113 lei.
De ce spun ca e mai buna sursa? Macar pt ca are ventilator de 12 cm, mult mai silentios decat cel de 8 cm de pe sursa delux, care fasaie rau…
NBA a zis
Sursa petardă, carcasa știft, placa de bază…Ei pentru un sistem de office ar merge, deși m-aș orienta spre una mai bună. În rest e ok, dar mai bine ați fi pus limita la 1500 de lei pentru a putea face un PC de „office” mult mai bun.
Darius J. a zis
E clar ca sursa si carcasa sunt de compromis, dar probabil vor merge fara nicio problema cu ceea ce e in sistem.
Voinica Alex a zis
Atata timp cat se rezuma la a fi un PC office, configuratia aleasa de tine efectiv zboara. Nefiind un calculator pentru pretentiosi sau entuziasmati cred ca face fata tuturor sarcinilor cu brio.
Florin Lungu a zis
Oarecum aceeasi configuratie o am si eu, insa ceva mai veche. Principalele diferente in minus fiind procesorul – i3-2100 si faptul ca are doar un HDD, fara SSD. De cativa ani se descurca onorabil pentru Office, chiar cu o carcasa si sursa „no name”. Numai SSD-ul si procesorul prezentate aici pot face o diferenta notabila, deci cred ca se descurca foarte bine. Trebuie sa mentionez totusi ca sursa am inlocuit-o deja o data, deci daca ar fi sa schimb ceva poate asta ar fi.
alin a zis
eu nu pot concepe un sistem fara 8 gb ram, in dual channel desigur.
Gabriel a zis
Laptop-ul meu de serviciu este un Dell cu i3 si 4Gb de RAM. Se misca onorabil, mai ales ca stau cu 6-7 taburi deschise si zilnic fac o randare in Premiere.
Silver a zis
Dual channel este degeaba in zilele noastre cu frecvente asa de mari;
Nici 1% performanta in plus nu da sa stii….
(vezi google)
Alexandru Adrian German a zis
Daca iei un SH cu 500 lei cu garantie 3 ani si cu licenta W10 si ii mai pui eventual un SSD ai ceva la fel de bun.
Voinica Alex a zis
Daca citeai integral articolul nu mai comentai pe langa subiect.
Alexandru Adrian German a zis
Oare de ce credeti ca este pe langa subiect? Ne propune o configuratie. Daca cel care a scris articolul ar fi mentionat ca fiecare calculator cumparat ar trebui sa aiba si o licenta LEGALA, asa cum este NORMAL, pretul ar fi sarit la 1600. Eu am achizitionat zeci de asemenea configuratii pentru clientii mei si nu am fost inca dezamagit.
Cristian Vali a zis
Pe Olx gaseşti ieftin şi scoți ceva de doua ori mai bun. De exemplu, un procesor bun i3-6100 la 350 lei sigilat față de 550 lei din magazin. Mai greu să se ardă un procesor modern.
Sigur că un SSD sau HDD SH nu sunt recomandate, deşi eu am cumpărat vreo 5-6 bucăți de-a lungul vremii şi merg chiar şi după 3 ani…
Cristian Vali a zis
G4560 e best buy şi are cel mai bun raport preț-performanță pe CPU Benchmark dacă nu luăm în calcul unele Xeon. Mă mir că a scos Intel aşa ceva. Parcă presimțeau că AMD RyZen va rupe piața. E clar că nu ai ce să alegi mai bun la acei bani. E pomană.
Andrei a zis
Eu am un sistem de care sunt multumit: un lenovo thinkCentre m55e cu urmatoarele specificatii: procesor core 2 duo e 6400 de 2,13 ghz, 2GB RAM, echipament video intel GMA 3000, sunet intel HD, echipament LAN Broadcom, dwd-rw TEAC, hard-disk samsung spinPoint t166 de 465 GB, am sistem de operare Linux Mint 18.1 MATE pe 32 biti. Merge ca fulgerul! l-am configurat si optimizat de duduie! Deci se poate si cu un pc mai vechi daca descoperi ce software sa-i pui si la ce se preteaza mai bine.
Voinica Alex a zis
Calculatoarele second sunt ca la loterie, iar configuratia care o ai tu este mult mai slaba decat cea prezenta in articol. Iar pentru PC de office, nu am vazut pe nimeni sa foloseasca Linux, ci Windows, pentru ca task-urile office nu sunt facute de oameni care sunt pasionati de IT, ci de oameni care folosesc PC-ul din necesitate – iar 99% dintre ei vad Linux-ul greoi de utilizat.
Alternative exista, dar a specificat si in articol la final ca nu e interesat de configuratiile second, a dorit sa faca unul nou in limita a 1000 de lei si care poate fi si upgradat destul de bine daca e necesar. Oricat de bine l-ai optimiza tu pe al tau, cel din articol cu SSD-ul ar zbura pe langa el, plus ca nu e nevoie de stocare date pe el ca sa se justifice un HDD de capacitate mare.
La sume dinastea nu are sens sa faci compromis si sa cumperi second, chit ca primesti garantie si la ele. Unul nou e o investitie mai buna pe termen lung.
NBA a zis
Păi dacă nu cumperi de la vânzători serioși cu toate datele pe site normal că e loterie. În plus pui și tu întrebări, să știi ce cumperi, să știi cât și cum a fost folosit, în ce condiții, unde. Și dacă o ofertă e prea bună pentru a fi refuzată, cu siguranță e țeapă. Oamenii care sunt proști și cumpără fără să se intereseze foarte bine că își iau țeapă. Nu-i prost cine cere…
Voinica Alex a zis
Tu chiar mai crezi cuvantul oamenilor ? Vanzatori seriosi second? Unde ?
De multe ori vinzi un lucru second de buna credinta functional si poate inevitabil crapa peste o luna si te suna omul ca i-ai vandut o pocnitoare.
Cand vine vorba de componente PC mai bine totul nou.
Daca eu cumpar un i7 4790K second de exemplu si tipul i-a facut OC just for fun inainte sa il dea pana la 4.8 Ghz sa zicem, iar eu il contactez ca vreau sa il cumpar si il intreb daca i-a facut vreodata OC el imi va zice : ” da boss, l-am dus pana la 4.8 da nu mi-a placut ca e prea fierbinte si imi era frica sa nu se arda asa ca il vand acuma”. Nici pe departe, imi va zice direct ca l-a folosit stock.
NBA a zis
E mereu un risc când cumperi ceva SH (desigilat). Oricum, dacă tu i-ai dat omului un lucru întreținut și funcțional, iar peste o lună se strică, de ce ar fi vina ta? A stat o lună la el și l-a folosit cum au vrut mușchii lui, astfel că degeaba te sună (chiar dacă „îi venise timpul” produsului, ce vină ai tu? Și-a asumat un risc când l-a cumpărat.), chiar ar fi super nesimțit să facă asta.
Și sunt 3 tipuri de vânzători la produsele hardware:
-Ăia care habar n-au, deci nu fac (mă refer la OC).
-Ăia care știu ce trebuie să facă dar n-au răcire așa că nu fac.
-Ăia care știu cum, au cu ce, deci fac.
Și de asemenea există (cum ai zis și tu) și unii maimuțoi care știu dar n-au cu ce, așa că e posibil să prinzi și unu de-ăsta vreodată (deși probabil sunt minoritari).
În concluzie: Când cumperi un produs SH îți folosești discernământul ca să-ți dai seama dacă e țeapă sau nu.
Andrei a zis
Apropo de calculatoare second hand: eu nu ma complic cu ciurucuri! Pana acum am avut numai calculatoare serioase(IBM,Intel,Lenovo). Toate calculatoarele de brand pe care le-am avut au mers foarte bine, toate care le-am avut pana acum au fost second hand si ncic unul n-a crapat, toate au rezistat bine! De 16 ani folosesc calculatoare. Apropo dse linux-uri: nu pune toate linux-uri-le in aceeasi „oala”! Nu toate linux-urile sunt la fel de proaste sau la fel de bune! Sunt vreo 3 4 linux-uri care au o interfata puternic asemanatoare cu windows-ul si sunt foarte bine dotate ca programe in centrul lor software(inclusiv programe pentru utilizatori office, programe de grafica, programe de programare, harti, programe de retelistica si multe programe utilitare), Cine nu a folosit sisteme de operare linux poate sa zica cate si mai cate! Eu am deja experienta cu linux-uri! Folosesc si tot testez inca din 2012 linux-uri(linux mint MATE pe hard disk si testez alte linux-uri de pe stick USB). Cel putin Linux Mint 17 si 18, Chalet OS 16.04, Fedora, sunt mai stabile, mai economice, mai performante si mai evoluate decat un windows 7(de exemplu). Iar in legatura cu task-urile de office sunt destule programe de tip office si pentru office si in linux care pot rula decent task-uri de office cu un consum de resurse mai redus si o performata mai buna. Nu sunt un neica nimeni! Am destula experienta in materie de pc-uri si stiu ce vorbesc! Iar sistemul meu se misca foarte bine si cu multe task-uri pornite! Ce vrea cine va sa spuna: ca Lenovo ThinkCentre M nu sunt bune?!
Andrei a zis
Prefer un lenovo, dell, fujitsu second hand decat un calculator nou cu componente de mantuiala! Decat unul nou mai evoluat dar cu componente de mantuiala prefer un enterprise desktop din marcile pe care le-am enuntat mai sus! Degeaba m-as bucura la ceva mai evoluat dar mai ieftin cu componenete de mantuiala care ar putea sa-mi crape in doi-trei ani! Am un intel 845GBV care e de 7 ani la mine si e inca functional! Am un IBM 8194 care e la mine de 5 ani si inca merge! Am acel lenovo thinkCentre M55e de doi ani si ceva si se prezinta in conditii exceptionale! Atunci pentru ce sa-l schimb daca imi fac treaba foarte bine cu el si merge super ok? Doar din snobism? Calculatorul Lenovo ThinkCentreM55e a fost ani de zile folosit la o firma inainte sa fie casat si sa ajunga la mine si tot merge foarte bine chiar si in conditiile astea! Si a fost folosit tot ca sistem office!
ion ion a zis
Sistemul este arhisuficient pentru office si media…doar in mintea unora nu este bun…am un core 2 duo e8400,4 gb de ram etc si mege fara probleme. Multi cad in capcana producatorilor de a lua intotdeauna ceva mai bun,mai mult, mai mare, ideea este sa cumperi CE AI NEVOIE. Diferentele de performanta se vad in bench-uri nu in statul pe net sau uitatul la filme, nu o sa vezi nici o diferenta intre i3,i5,sau i7..
Silver a zis
[…] nu o sa vezi nici o diferenta intre i3,i5,sau i7.. […]
Wooow … okay le ai cu calculatoarele sa stii….