Un grup de cercetatori de la Caltech au reusit o noua performanta in domeniul micorchip-urilor: au realizat un astfel de dispozitiv ce se poate repara singur daca se intampla ceva. Sau, mai corect spus, gaseste o metoda pentru a ramane functional, in ciuda unor defectiuni majore.
Performanta a fost posibila prin integrarea unui procesor, cu sarcina de a analiza structura si integritatea chip-ului, si de a gasi o solutie de a indeplini o sarcina cu performanta maxima si consum minim. Astfel, cand chip-ul este intreg, procesorul sau cauta fie varianta in care poate rezolva mai repede o sarcina, fie varianta in care o poate face cu un consum electric cat mai mic.
Dar daca, cum s-a intamplat in experimentele lor, ceva strica o parte din chip, procesorul reuseste sa gaseasca noi cai de transmitere a energiei electrice si a informatiei. Sigur, se peride performanta si eficienta, dar macar se pastreaza functia.
Cei de la Caltech au distrus cu o raza laser peste jumatate dintre tranzistorii unui astfel de chip, dar in numai cateva milisecunde sarcinile puteau fi in continuare duse la bun sfarsit. Cercetatorii spun ca tehnologia inventata de ei poate fi aplicata oricarui chip din ziua de azi, pentru ca procesorul dedicat nu trebuie integrat direct, ci poate fi si atasat, intr-un plan diferit.
Ramane insa de vazut daca marii producatori vor fi interesati de aceasta realizare. Pentru ca, pana la urma, un chip stricat este un potential nou dispozitiv achizitionat, ceea ce le convine de minune.
Nu o sa se aplice! Moare chinezul de foame!
Exact!
[…] pana la urma, un chip stricat este un potential nou dispozitiv achizitionat, ceea ce le convine de minune. […]
Nu, nu o sa existe asa ceva pe piata consumatoriilor, cel putin nu in urmatorii 20 de ani, de ce ?
Pentru ca daca nu se strica chip-ul, nu schimbi placa, atat de simplu.
Se va aplica daca intradevar e eficienta tehnologia. Producatorii de hardware in special cei de procesoare tot vor face vanzari. Din stire reiese ca acel procesor defect e functional dar sub performantele sale. Tot o data, procesorul de reparare nu e nevoie sa fie inclus pe placa de baza din fabricatie. Va fi cine sa il vanda ca si placa atasabila pe placa de baza. Important ar fi sa stim, cate procesoare se schimba pentru ca sunt defecte versus procesoarele care se schimba pentru upgrade de PC.
„Un grup de cercetatori de la Caltech au reusit… ”
Ca orice noua descoperire va fi aplicata in domeniul militar, aerospatial, medical…. peste tot unde costurile echipamentelor nu au importanta. Conteaza numai indeplinirea scopului pentru care au fost construite si unde defectarea unui chip poate avea costuri imense. Probabil nu se mai folosesc 2 sau mai multe computere in paralel, se foloseste numai unul care se poate reconfigura pentru functionare optima si mai important fara oprirea functionarii.
Un pas mare inainte a fost si utilizarea tranzistorului care a inlocuit tubul electronic, utilizarea circuitelor integrate care au inlocuit modulele cu tranzistoare s.a.
Pana la utilizarea acestor noi chipuri in bunurile de larg consum, va mai trece multa vreme, deocamdata fiabilitatea bunurilor de larg consum trebuie sa intretina consumul. Ce se va intampla daca televizorul, laptopul sau telefonul mobil se vor repara la nesfarsit, acestea fiind dotate cu un chip inteligent?