In acest moment logica din calculatoarele noastre este reprezentata la nivel de circuit folosind electricitatea. Intre 0 si 2 volti se reprezinta zero logic si intre 3 si 5 volti se reprezinta 1 logic. Metatronic este un cip in care logica este reprezentata prin lumina si nu prin electricitate.
Inginerii de la University of Pennsylvania au creat primul cip din lume care foloseste lumina pentru a face reprezentarile logice la nivel de circuit. Acesta se numeste, dupa cum va spuneam, Metatronic si ar deschide porti catre cip-uri de calculator mai rapide, mai mici si mai eficiente electric.
Cercetatorii au demonstrat ca se pot emula, folosind lumina si o matrice de nano-tuburi, atat rezitoarele cat si inductoarele si condensatoarele. Asta inseamna ca un circuit isi poate schimba rolul doar prin schimbarea modului in care lumina circula.
Daca vreti sa cititi mai multe despre asta va invit sa o faceti pe blogul ExtremeTech.
senior citizen a zis
what will they think of next?
Mihai Ioan a zis
Perfect! Sper sa ca vor continua cercetarea deoarece practic e „ultimul” pas in tehnologie pe care l-am mai putea realiza. Un calculator in care informatia circula cu viteze luminice este tot ceea ce ne putem dorii.
gheo a zis
Nu chiar, Mihai. Ultimul pas este viteza cuantica cu acel entanglement prin care teleportarea devine posibila.
Dar nu m-ar deranja un procesor n-core tactat la 300 GHz nucleul :))
Andrei Dragomir a zis
Marea descoperire nu este faptul ca informatiile se vor transporta cu viteza luminii(in momentul de fata se transporta cu viteza curentului electric, care este egala cu viteza luminii), ci faptul ca lumina nu emana caldura(asa cum se intampla la trecerea curentului electric printr-un conductor). Un alt avantaj ar fi si consumul de energie mult diminunat.
adry a zis
cred ca e primul pas pentru un computer bazat pe circuit neuronal
Beni a zis
Daca circuitul nu emana caldura, atunci procesorul nu are nevoie de cooler si nu s-ar mai aduna atat praf in calculatoare.
Silver a zis
Aulo Beni …. aulo …..
Stii tu ceva , dar … nu ,
Un CPU/GPU (spre exemplu) are viteza(mhz) limitata din cauza caldurii …
Bine si mai multe dar in fine – caldura e prima care le ‘limiteaza’.
Daca nu se ‘inchinge’ pui mai multi volti si cresti frecventa (cat e posibil).
Hai sa iti spun altceva …
De vreo … multi ani incuace – noi nu am folosit nicio tehnologie „REVOLUTIONARA” cand vorba de CPU/GPU.
(ma refer la ce a ajuns pe piata pana acum)
Noi doar le-am facut mai mici , si mai eficiente , ca sa se incinga mai putin , sa putem baga frecvente mai mari (in principiu).
Savoir Faire a zis
de la 001010100011 trecem la lumina..
Maine poimaine parca vezi ca introduc si logica morse sau logica organica.