Acum cateva saptamani am trecut in revista placile de baza compatibile Core 2 Duo cu chipset-uri de la Intel si AMD / ATI. Majoritatea suportau doua placi video in Crossfire. Dar din cauza volumului de date, nu am putut include si oferta celor de la nVidia, sau jumatatea SLI a baricadei. Acest articol urmareste exact aceasta ramura de placi de baza. Recomand parcurgerea celuilalt articol, sau macar a introducerii sale si a concluziilor, petru ca acolo explic o serie de termeni si notiuni, pe care nu o sa le mai repet aici.
In primul rand sa vedem ce variante de chipset-uri avem. nVidia a creat pentru Intel 3 generatii de chipset-uri: nForce4, care nu recunoaste Core 2, nForce5, care desi recunoaste aceasta familie de procesoare, are cateva bug-uri hardware flagrante, ca de exemplu probleme la controller-ul de memorie, si din aceasta cauza o sa incerc sa ocolesc astfel de placi, si nu in ultimul rand nForce6, subiectul nostru de azi.
Familia nForce6 are pana acum 4 membri: 650i Ultra, 650i SLI, 680i LT SLI si 680i SLI. Primul, 650i Ultra, este chipset-ul low-end (a ajuns o solutie Ultra sa fie cea mai slaba…), ofera un singur slot PCI-E, deci nu este compatibil SLI. Insa pentru cei ce nu doresc doua placi video, ar fi o solutie excelenta. Spun ar fi pentru ca, desi lansat de ceva vreme (acum 5 luni), lipseste aproape cu desavarsire (nu se stie exact daca integratorii nu l-au dorit – si ma indoiesc sa fie acesta motivul, sau pur si simplu nVidia nu l-a produs inca). 650i SLI este varianta de 650i Ultra dar cu doua slot-uri PCI-E (8x + 8x). 680i LT este o versiune castrata de 680i, cu care se incearca o umplere a gaurii de pret dintre 650i si 680i, dar este prea noua pentru a fi adoptata la scara larga. Ofera modul SLI 16x + 16x. Iar 680i SLI este varful de gama, cu specificatii impresionante, cel putin pe hartie (SLI 16x + 16x + 8x pentru procesare de efecte de fizica).
Cam asa stau lucrurile pe scurt. Pentru ca daca ne uitam mai atenti, vedem cu ce se mananca oferta celor de la nVidia. Astfel, ei au creat acum un singur chip, denumit C55, cu rol de northbridge, care include controller-ul de memorie si 18 canale PCI-X. Acest chip este usor castrat cand trebuie sa intre in componenta chipset-urilor ca 650i sau 680i LT. Si aceasta explica si comportamentul similar al tuturor placilor de baza construite in jurul acestor chipset-uri. Restul de bunatati sunt date de southbridge, care este un chip cu rol de northbridge in lumea AMD, refolosit in placile de baza Intel. Aceasta practica dateaza de la nForce 4 IE, primul chipset pentru Intel, si reduce mult costurile de R&D. Iar pentru modelele 680i nVidia foloseste chip-uri nForce 590 SLI, pentru 680i LT avem nForce 570 SLI, iar pentru 650i doar nForce 430. Si de aici variatia in dotari, canale PCI-X etc. Legatura intre north si southbridge este facuta de o magistrala HyperTransport (HT).
Pentru o descriere detaliata a specificatiilor lui 650i si 680i puteti intra aici. Spuneam ca 680i se comporta foarte bine doar pe hartie. Nu intelegeti ca acest chipset ar avea probleme. Doar ca, asa cum demonstreaza si cei de la TechSpot, diferentele de performanta intre 650i SLI si 680i SLI sunt nesemnificative, si pot fi ignorate la alegerea unei placi de baza.
Cum procesoarele din gama Core 2 Duo le-am prezentat in articolul precedent, si am discutat si de diversele aspecte ce trebuie luate in considerare la achizitia unei placi de baza, putem trece la candidatii de azi.
ABIT Fatality FP-IN9 SLI. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, fara Firewire. Racirea este pasiva, asigurata de radiatoare din aluminiu, alimentarea este cu 4 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi (doar langa socket). Desi la mult timp de la inventarea SLI-ului, inca se mai foloseste vechea metoda de comutare intre o placa video si doua cu ajutorul unei placute intre cele doua slot-uri PCI-E. Un comutator era de preferat, sau si mai elegant prin auto detectarea celei de-a doua placi. Totusi, apreciez existanta de butoane pentru power si reset direct pe PCB, foarte folositoare daca nu este montata carcasa inca. Layout-ul este mediocru, deranjeaza conectorii electrici in 8 pini si Molex amplasati la interiorul placii, iar portul FDD este amplasat langa slot-urile PCI, poate prea departe in unele carcase. Pachetul nu este prea complet, avand incluse doar patru cabluri SATA, unul PATA si unul FDD, si placuta SLI. Placa este abia lansata, asa ca bios-ul este la versiunea primara. Ce frapeaza la acest bios este culoarea rosie aleasa de Abit in acest caz (au mai folosit si rozul, deci sunt creativi). Si cu riscul de a ma repeta, fara o optiune de a schimba aceasta culoare, multi vor simti lipsa albastrului clasic. Oricum, permite ajustarea voltajelor la CPU, FSB, RAM si northbridge. Cam putin pentru o placa Fatal1ty. Overclocking-ul este ok, la VRZone reusind sa atinga un bus de 475 MHz, cu un procesor X6800. Rezultatele se mai pot imbunatati cu noi versiuni de bios. Pacat ca nu are firewire. Pret: 125 $ sau 430 RON.
Abit IN 32X-Max. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, 2 e-SATA (printr-un controller Silicon Image Sil3132), RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (0 + 2). Racirea este realizata de radiatoare din aluminiu cu heatpipes, alimentarea este digitala cu 5 faze iar condensatorii sunt toti solizi. Si aceasta placa are butoane de power si reset direct pe PCB, si in plus led-uri de diagnostic. Un alt atuu este comutatorul de clear CMOS intre conectorii I/O din spatele placii, imediat langa cei PS/2, si deci accesibil cu carcasa inchisa. Iar pe spate, placa are led-uri albastre, pentru un efect de exceptie. Layout-ul este bun, cat de bun poate fi pentru o astfel de placa (pentru ca daca se opteaza pentru un sistem gaming SLI ramai cu un singur slot PCI); conectorii sunt toti amplasati pe marginele placii. Insa din cate am vazut exista doua layout-uri diponibile, poza atasata aici provenind de la Abit de pe site (si nu stiu daca acesta este cel mai recent si mai intalnit layout sau nu). Cutia este plina, demna de pretul unei placi de baza 680i SLI: gasim 6 cabluri SATA, 1 PATA si 1 FDD ambele rotunjite, unul pentru S/PDIF, o placuta cu 1 port Firewire si 2 USB-uri, un clip pentru fixarea unui eventual ventilator pe northbridge, 2 punti SLI (ca tot a fost anuntata versiunea a doua a SLI-ului, foarte similara Crossfire-ului intern) si o placa de retea Wi-Fi Abit Airpace (ce ocupa un slot PCI-X). Bios-ul este la versiunea 1.0, si deja permite ajustarea de voltaje la CPU, FSB, RAM, north si southbridge, HT. La TweakTown ating un bus de 470 MHz cu un X6800. Pret: 330 $ sau 1080 RON.
Asus P5N-E SLI. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 1 PCI-X, 2 PCI, 4 port-uri SATA, 1 e-SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Placa este racita doar printr-un radiator din aluminiu pe northbridge, alimentarea are 3 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Chiar daca aceasta placa are un chipset de ultima generatie, are o multime de ramasite ale trecutului: trecerea la modul SLI se face prin schimbarea unei placute de PCB, avem un conector electric in 4 pini (fata de 8 cum se obisnuieste de ceva timp). Layout-ul este bun, doar conectorul FDD este ceva mai departe amplasat. Ca accesorii primim 2 cabluri SATA si cate unul PATA si FDD, un adaptor Molex > SATA dublu, o placuta cu 2 USB-uri si o punte SLI. Bios-ul este la a doua versiune, 0505, ce permite modificarea voltajelor de la CPU, RAM si northbridge. Cam putine variabile, dar cu toate acestea, la XBitLabs ating bus-ul de 490 MHz cu un X6800, iar la TechGage reusesc 495 MHz cu un E6300. Rezultate destul de bune. Pret: 130 $ sau 370 RON.
Asus P5N32-E SLI Plus. Chipset 650i SLI + nForce 570 SLI, 3 PCI-E, 1 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Placa este racita pasiv printr-un sistem de radiatoare si heatpipes din cupru, alimentarea este cu 8 faze, iar condensatorii sunt toti solizi. Aceasta placa este un hibrid creat de Asus, care a vrut sa aduca facilitatile chipset-ului 680i SLI la preturi mai accesibile. Si cum 680i LT nu aparuse inca, l-au creat ei. Pentru o mai buna sonorizare, Asus a optat pentru o placa de sunet separata, SupremeFX, ce foloseste chipset-ul ADI AD1988B si se monteaza in slot-ul similar PCI-X de langa CPU. Nu inteleg insa de ce acesti producatori nu fac placile de sunet add-on sa foloseasca un adevarat slot PCI-X, ci o astfel de improvizatie (in care daca nu se foloseste placa de sunet oferita, nu castigam slot-ul pe care l-ar fi ocupat, pentru ca altceva nu se potriveste acolo). Layout-ul este foarte bun, dar cam putine slot-uri PCI. In pachet primim 4 cabluri SATA, unul PATA si unul FDD, doua adaptoare Molex > SATA duble, o placuta cu 2 USB-uri si alta cu un port Firewire, conectorul Asus Q, placa de sunet SupremeFX si puntea SLI. Ultimul bios este 0602, si ofera o multitudine de setari de voltaj: CPU, FSB, RAM, controller de memorie si separat pentru fiecare canal, north si southbridge, HT. La Anandtech ating un bus de 495 MHz cu procesorul E6300. O alternativa excelenta pentru cei ce doresc un 680i, dar la un pret mai bun. Pret: 185 $ sau 650 RON.
Asus P5N32-E SLI. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 1 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este pasiva, cu radiatoare de cupru si heatpipes, alimentarea are 8 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Daca ar fi sa ne luam dupa nume, am apune ca aceasta placa este mai slaba decat cea prezentata mai sus (cei de la Asus puteau fi mai creativi). Daca ar fi sa ne luam dupa chipset, am spune ca aceasta este mai buna. Daca ne luam dupa teste, placile sunt la fel. Diferentele tin de chipset si de condensatori. Aceeasi placa de sunet separata SupremeFX, acelasi layout, si aceleasi accesorii: 4 cabluri SATA, 1 PATA, 1 FDD, 2 adaptoare Molex > SATA duble, placa de sunet, cele 2 placute (cu 2 USB-uri si 1 Firewire), Asus Q si puntea SLI. Bios-ul este la versiunea 1002, si permite ajustarea voltajelor pentru CPU, FSB, RAM, northbridge si southbridge, HT, comtroller memorie, canale de memorie separat. Despre overclocking, la HEnthusiast ating 465 MHz bus cu un E6300 (dar probabil puteau urca ceva mai sus daca se mai chinuiau). Pret: 210 $ sau 700 RON.
Asus Striker Extreme (Republic of Games). Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 1 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, 2 e-SATA (printr-un controller Silicon Image Sil3132), RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea acestei placi este realizata de un sistem impresionant de radiatoare de cupru si heatpipes, alimentarea este cu 8 faze, iar condensatorii sunt electrolitici. Aceasta placa este varful de gama de la Asus, si considerata de companie cea mai performanta placa de baza LGA775 a lor. Pe langa sistemul de racire impresionant, placa are butoane de power, reset si clear CMOS direct pe PCB. In panoul din spate, placa are un ecran LCD cu rol de diagnostic (afiseaza eventualele probleme de boot, iar sub Windows poate afisa temperaturi, bus si multe altele). Sunetul este procesat de aceeasi placa separata SupremeFX. In cutie primim o multime de bunatati: 6 cabluri SATA, 1 PATA, 1 FDD, 3 adaptoare Molex > SATA duble, placuta cu 2 USB-uri, placuta cu 1 Firewire, placa de sunet SupremeFX, conectorul Asus Q, punte SLI, un ventilator de chipset (daca se doreste racire activa) si jocul Ghost Recon. Ultimul bios este 1004, si ne lasa sa ne jucam la voltajele de la CPU, FSB, RAM, controller de memorie si separat pentru fiecare canal, north si southbridge si HT. La overclocking se ridica la intaltimea asteptarilor si a pretului: la TweakTown ating un bus de 510 MHz cu al lor X6800, la XBitLabs ating 490 MHz (dar pe a doua placa doar), iar la LegionHardware ajungand pana la 500 MHz. Insa pretul este exorbitant: 340 $ sau 1050 RON.
Asus P5NT WS. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 3 PCI-X (unul in format lung, la 133 MHz), 1 PCI, 6 port-uri SATA, 1 e-SATA (prin controller-ul Silicon Image Sil3531), RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (0 + 2). Racirea este asigurata de radiatoare din cupru si heatpipes, alimentarea are 8 faze, iar condensatorii sunt toti solizi. Aceasta placa este destinata segmentului profesional, dar nimic in afara de pretul artificial mai mare nu ar impiedica pe cineva sa o aiba in PC-ul de acasa. Layout-ul este foarte asemanator cu celelalte modele de la Asus, deci bun. In cutie gasim 6 cabluri SATA, 1 PATA si un FDD, 3 adaptoare Molex > SATA duble, o placuta cu 2 USB-uri si alta cu 2 Firewire (in 6 si 4 pini), puntea SLI, si o placuta cu un port paralel. Bios-ul este la versiunea 0305, si permite ajustarea voltajelor la CPU, FSB, RAM, northbridge, HT, si doua valori la southbridge (normal + standby). Dar aceasta placa a fost lansata de foarte putin timp, la CeBIT 2007, si din aceasta cauza nu a fost inca testata de site-urile de specialitate. Oricum, n-ar trebui sa aiba probleme la overclocking. Pret: 270 $ sau 780 RON.
BFG 680i SLI. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Placa este racita cu radiatoare din aluminiu si heatpipes, are o alimentare cu 6 faze, iar condensatorii sunt majoritatea electrolitici, doar cei de langa socket fiind solizi. Avem la dispozitie si led-uri alfanumerice de diagnostic, si butoane de power si reset direct pe PCB. Layout-ul este destul de bun, dar este cel de referinta de la nVidia, asa ca BFG nu are prea mare merit. Insa producatorii sunt foarte generosi cu noi, incluzand in pachet 6 cabluri SATA, unul PATA si unul FDD, ambele rotunjite, 3 adaptoare Molex > SATA duble, puntea SLI, o placuta cu 4 USB-uri si alta cu 2 port-uri Firewire (cu 6 si 4 pini, care se folosesc la alegere), o placuta cu un port serial, un DVD cu Ulead Video Studio 9 SE si altul cu jocul Ghost Recon, si , nu in ultimul rand, un ventilator optional pentru northbridge. Bios-ul a ajuns la versiunea P26, ce ne permite ajustarea voltajelor pentru CPU, FSB, RAM, north si southbridge, HT. Din pacate, nici aceasta placa nu am gasit-o in vre-un test detaliat, asa ca nu pot sa ma pronunt asupra potentialului sau de overclocking. Pret: 260 $ sau 915 RON.
Biostar TF680i SLI Deluxe. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Placa este racita cu radiatoare din aluminiu si heatpipes, are o alimentare cu 6 faze, iar condensatorii sunt majoritatea electrolitici, doar cei de langa socket fiind solizi. Si led-uri de diagnostic, si butoanele de power si reset. Layout-ul este tot cel de referinta, placa fiind identica vizual cu BFG 680i SLI. In pachet gasim 4 cabluri SATA, 1 PATA, 1 FDD, 3 adaptoare Molex > SATA, puntea SLI, ventilator optional de chipset si chiar radiatoare pentru 2 module RAM. Ultimul bios dateaza din 22-12-2006, si permite modificarea voltajelor la CPU, FSB, RAM, north si southbridge, HT. Iar la HardwareZone reusesc sa atinga un bus de 490 MHz cu procesorul X6800. Pret: 210 $.
DFI Lanparty UT NF680i LT SLI-T2R. Chipset 680i LT + nForce 570 SLI, 3 PCI-E, 1 PCI-4X, 3 PCI, 8 port-uri SATA (doua pe un controller Silicon Image Sil3132), RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea acestei placi este impresionanta: pe southbridge avem racire activa, cu un radiator de cupru racit de un mic ventialtor, in timp ce northbridge-ul este racit de un radiator masiv din aluminiu, cu heatpipes. Placa are o alimentare digitala, racita si aceasta de un radiator de cupru, iar condensatorii sunt din pacate atat electrolitici cat si solizi. Placa dispune de led-uri de diagnostic, si de butoane de power si reset direct pe PCB. Si cu toate acestea este un 680i LT, nu 680i SLI. Iar conectorii audio sunt situati pe un modul separat, Karajan, similar placii DFI LANParty UT ICFX3200-T2R/G. Layout-ul este foarte bun, doua din cele 3 slot-uri PCI fiind utilizabile chiar si avand 3 placi video montate. Conectorii sunt pe margine, dar DFI foloseste pe post de conectori electrici suplimentari, in loc de obisnuitii conectori Molex, 2 conectori FDD (poate mai rar gasiti la sursele de azi, si nu foarte bine pozitionati). In pachet primim cam putin: 4 cabluri SATA, unul PATA si unul FDD rotunjite, 2 adaptoare Molex > SATA, modulul Karajan si puntea SLI. Bios-ul este la prima editie, cel care vine cu placa, si permite modificarea voltajelor pentru CPU, FSB, RAM, northbridge, southbridge (doua voltaje) si HT. Dar si aceasta placa este abia lansata, si nu se gaseste in nici un review. Pret: 890 RON.
ECS NF650iSLIT-A. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, fara Firewire. Racirea este activa pe northbridge si pasiva pe southbridge, alimentarea este cu 4 faze, iar condensatorii sunt si electrolitici si solizi. Layout-ul nu este grozav, conectorul electric Molex fiind cam spre mijlocul placii, iar ECS optand pentru un conector electric in 4 pini in loc de 8 pini cum se folosesc acum. Iar port-urile PATA sunt cam prost pozitionate, asa mai spre interior si in continuarea slot-urilor PCI. Accesoriile sunt practic inexistente, ECS gasinde de cuviinta sa includa doar 1 cablu SATA, unul PATA si puntea SLI. Ultimul bios dateaza din 13-04-2007, si permite modificarea voltajelor doar la CPU, FSB, RAM si northbridge. Placa este testata la TweakTown, unde ating un bus de 466 MHz cu procesorul X6800, iar la LegitReviews ating 500 Mz cu un E6600 cu multiplicatorul la 6x. Per total o placa axata pe pret (in dauna accesoriilor si a optiunilor), dar cu rezultate bune. Pret: 120 $.
ECS PN2-SLI2+. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este asigurata de radiatoare din aluminiu si heatpipes, alimentarea are 6 faze, iar condensatorii sunt si electrolitici si solizi. Placa are led-uri de diagnostic, si butoane de power si reset pe PCB. Layout-ul este cel de referinta, realizat de nVidia, deci cei de la ECS nu s-au straduit sa vina cu ceva nou. Pachetul cu care vine ECS PN2-SLI2+ este destul de greu, primind 6 cabluri SATA, 2 PATA (unul de rezerva), 1 cablu FDD, 3 adaptoare Molex > SATA duble, 1 cablu de retea, un ventilator optional pentru northbridge, puntea SLI, o placuta cu 1 port Firewire si 2 USB-uri si o placuta cu un port e-SATA. Ultimul bios dateaza din 13-02-2007, si ne lasa sa ne jucam la voltajele de la CPU, FSB, RAM, north si southbridge si HT. La OcWorkbench au atins un bus de 470 MHz cu procesorul X6800 si multiplicator la X6800. Pret: 230 $.
EVGA nForce 650i Ultra. Chipset 650i Ultra + nForce 430, 1 PCI-E, 2 PCI-X, 3 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, fara Firewire. Placa este racita de un radiator masiv pe northbridge, southbridge-ul ramand liber. Alimentarea este cu 6 faze, iar condensatorii sunt atat electrolitici cat si solizi. In sfarsit vedem si o placa 650i Ultra, la destul de mult timp de la momentul lansarii oficiale. EVGA ne prezinta doua placi, T1 si A1, care difera prin poza de pe cutie, accesorii, perioada de garantie si nu in ultimul rand pret, si nu o sa le tratez separat. Tot timpul ma voi referi la versiunea A1, cea mai completa si mai scumpa. Layout-ul este destul de aerisit, in mare parte din cauza ca avem destul de putine optiuni pe aceasta placa. Accesoriile imi sunt necunoscute, pentru ca EVGA nu a reusit sa puna pe site un manual pentru oricare din cele doua variante ale acestei placi (la una nu exista, eroare 404, iar la cealalta gasim un manual de la nForce 680i SLI). Bios-ul este probabil cel ce vine cu placa, ce ne permite cu siguranta sa modificam voltajele la CPU, FSB, RAM. Despre restul componentelor nu pot sa ma pronunt, din cauza lipsei de penetranta a acestei placi. La Anandtech testeaza o EVGA nForce 650i Ultra, ating un bus de 510 MHz cu un procesor Core 2 Duo E6300. Pret: 130 $ (120 $ pentru T1).
EVGA nForce 680i LT SLI. Chipset 680i LT + nForce 570 SLI, 2 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Placa are racire activa atat pe north cat si pe southbridge, si pasiva cu radiatoare din aluminiu la reglatorii de curent. Alimentarea este cu 6 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Aceeasi poveste cu cele 2 variante A1 si T1. Layout-ul este cel de referinta, acelasi ca la 680i SLI, observandu-se insa foarte clar ce lipseste fata de fratele mai mare. Ca accesorii avem 6 cabluri SATA, 1 PATA si un FDD rotunjite, 3 adaptoare Molex > SATA duble, puntea SLI, o placuta cu 1 port serial, o placuta cu 1 Firewire si o alta placuta cu 4 port-uri USB. Bios-ul este la versiunea P3, si ofera controlul voltajelor pentru CPU, FSB, RAM si northbridge. Cat despre overclocking, la Anandtech ating bus-ul de 500 MHz cu un E6300 fara prea mari probleme. Pret: 195 $ (175 $ pentru T1) sau 750 RON pentru T1.
EVGA nForce 680i SLI. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este pasiva cu radiatoare din aluminiu si heatpipes, alimentarea are 6 faze, iar condensatorii sunt si electrolitici si solizi. EVGA are 3 variante ale acestei placi, T1, A1 si SE TR. La A1 si T1 este aceeasi poveste, dar despre acest TR nu se stiu prea multe, probabil este si mai cheala, dar speculez. Placa dispune si de led-uri de diagnostic si butoanele de power si reset pe PCB. Layout-ul este cel de referinta de la nVidia, deci nimic de comentat aici. In cutie primim 6 cabluri SATA, 1 PATA si 1 FDD ambele rotunjite, 3 adaptoare Molex > SATA, puntea SLI, o placuta cu 4 USB-uri, o placuta cu un port serial si alta cu un Firewire, si un ventilator optional pentru chipset (northbridge). Cu bios-ul s-a ajuns la versiunea P27, ce ne lasa sa modificam voltajele la CPU, FSB, RAM, north si southbridge si HT. La Bjorn3D testeaza placa, reusind sa atinga un bus de 495 MHz cu procesorul Conroe E6400 si multiplicatorul la 6x. Pret: 240 $ (205 $ pentru T1 si 190 $ pentru SE TR).
Nu am apreciat deloc cum se prezinta cei de la EVGA. In incercarea de a mai scadea putin pretul, au introdus modele noi, fara prea multe accesorii si cu garantie mai mica, insa au uitat sa mentioneze acest lucru. Si asa au creat o nebuloasa totala. Si mare atentie: initial ei au folosit variante ca TR si AR, care aveau probleme mai grave, si au fost inlocuite cu T1 si A1 (inlocuite complet, nu se vand in paralel). Deci incercati sa ocoliti aceste variante (TR si AR). Singura care mai exsita este acel 680i SLI SE TR, care este altceva (nu are aceleasi probleme). Site-ul lor este sub orice critica, in sensul ca informatiile oferite aproape lipsesc, daca vrei sa descarci un manual, indiferent de placa de baza aleasa primesti doar manualul de nForce 680i SLI, functia de search nu le functioneaza pe forum etc etc. Si colac peste pupaza, am citit despre o gramada de probleme avute de toate placile lor de baza (probleme foarte variate, la aproape orice capitol la care v-ati gandi). Dar sa continuam.
Foxconn N68S7AA-8EKRS2H. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, 1 e-SATA (prin controller-ul JMicron JMB360), RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Placa dispune de racire activa pe north si southbridge, cu radiatoare masive de cupru. Alimentarea are 4 faze, iar condensatorii sunt toti solizi. Placa are si led-urile de diagnostic si butoanele de power si reset pe PCB. Layout-ul este schimbat fata de cel de referinta, in sensul ca unii conectori s-au mutat pe placa, iar ca aspect negativ observ mutarea conectorului electric Molex in partea de sus a placii, langa slot-ul PCI-X din dreapta, iar port-urile SATA si PATA au facut schimb intre ele. In pachet gasim 5 cabluri SATA, 1 PATA si 1 FDD rotunjite, 3 adaptoare Molex > SATA, o placuta cu 4 USB-uri, una cu 1 port serial, si alta cu 2 port-uri Firewire (in 4 si 6 pini, folosindu-se la alegere unul din ele), si bineinteles puntea SLI. Ultimul bios dateaza din 10-04-2007, si ofera optiuni la voltajele de la CPU, FSB, RAM, north si southbridge. Iar la TweakTown reusesc sa atinga un bus de 505 MHz cu al lor X6800 cu multiplicatorul pe 6x. Pret: 220 $.
Gigabyte GA-N650SLI-DS4. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 2 PCI-X, 3 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, Firewire (1 + 2). Racirea este pasiva, cu radiatoare din cupru (cel de pe northbridge este impresionant, are si o parte pe spatele placii de baza). Alimentarea are 6 faze, iar condensatorii sunt, asa cum ne-a obisnuit Gigabyte, solizi. Din pacate si aceasta placa se baseaza pe vechiul sistem SLI, cu schimbarea unei placute (problema probabil este de la chipset, ca prea la toate 650i-urile e aceeasi implementare). Layout-ul este destul de bun, chiar si cu 2 placi video putandu-se folosi minim 2 slot-uri PCI. Ca accesorii primim 4 cabluri SATA, 1 PATA si 1 FDD, si puntea SLI. Ultimul bios este F5, si ne ofera posibilitatea de a modifica voltajele pentru CPU, FSB, RAM, north si southbridge. Insa un review nu am gasit, asa ca putem doar sa presupunem ca aceasta placa nu se descurca rau. Pret: 140 $ sau 450 RON.
Gigabyte GA-N680SLI-DQ6. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 1 PCI-X, 3 PCI, 10 port-uri SATA (4 din ele prin 2 controller-e de la JMicron JMB363), RAID, 10 USB (4 + 6), 4 GigaLAN, Firewire (1 + 2). Placa este racita de radiatoare generoase de cupru si heatpipes, ce se continua si pe spatele placii, alimentarea are “doar†12 faze, iar condensatorii sunt toti solizi. Gigabyte se numara intre producatorii care au decis sa astepte si sa vina cu un design propriu, iar aceasta placa este una dintre cele mai complete 680i-uri. Impresioneaza din prima cele 4 port-uri GigaLAN, nemaiintalnite la alta placa, numarul mare de SATA-uri si sistemul de racire. Pacat insa ca Gigabyte a decis sa renunte la facilitati incluse direct de la nVidia, ca led-uri de diagnostic sau butoane direct pe PCB. Layout-ul este bun, poate conectorul electric in 8 pini este putin prea la interior. Ca accesorii placa are 4 cabluri SATA, 1 PATA, 1 FDD, 2 e-SATA, 2 adaptoare Molex > SATA, 2 placute cu cate 2 port-uri e-SATA si o iesire Molex, si puntea SLI. Se simte insa lipsa placutelor cu port-uri suplimentare USB si Firewire, mai ales avand in vedere ca placa are doau 4 USB-uri in spate, iar port-ul Firewire este miniFirewire, cu 4 pini. Bios-ul este la versiunea F3, ce permite modificarea voltajelor la CPU, FSB, RAM, northbridge, southbridge (normal + standby), HT, . Despre overclocking, putem admira rezultatele obtinute la TweakTown, ce ating bus-ul de 520 MHz. Pret: 315 $ sau 905 RON.
Inno3D nForce 680i SLI. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este asigurata de radiatoare din aluminiu si heatpipes, alimentarea are 6 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Placa are si led-uri de diagnostic, si butoane de power si reset pe PCB. Layout-ul este cel standard de la nVidia. In cutie gasim 6 cabluri SATA, 1 PATA, 1 FDD, 3 adaptoare Molex > SATA duble, puntea SLI, o placuta cu 2 port-uri USB si alta cu 1 Firewire , si un ventilator optional de chipset. Bios-ul dateaza din 28-12-2006 (cam vechi), si permite ajustarea voltajelor la CPU, FSB, RAM, north si southbridge, HT. La capitolul de overclocking, aceasta placa poate atinge un bus de 485 MHz, cum dovedesc cei de la BitTech, cu procesorul X6800 cu multiplicator la 6x. Pret: 310 $.
MSI P6N SLI-FI. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 1 PCI-X, 3 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este asigurata de radiatoare din aluminiu, alimentarea este cu 4 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Aceeasi problema cu placuta SLI, ce trebuie folosita pentru a activa modul SLI. Placa are si un buton de reset CMOS pe PCB. Layout-ul este destul de bun, poate doar conectorii electrici in 8 pini si Molex sunt prea centrali. Pachetul acestei placi este destul de saracacios, doar 1 cablu SATA, 1 PATA, 1 adaptor Molex SATA, o placuta cu 2 USB-uri si puntea SLI. Ultimul bios este 2.0, si permite modificarea voltajelor la CPU, FSB, RAM, north si southbridge. Aceasta placa, pe motivul ca este low-end, nu a fost folosita in review-uri, si un rezultat clar la overclocking nu exista. Din ce am cititi pe forumuri, se poate atinge un bus de 433 MHz. Poate si mai mult. Pret: 115 $ sau 370 RON.
MSI P6N SLI V2. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, fara Firewire. Racirea este asigurata de doua radiatoare din aluminiu, alimentarea are 4 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Aceeasi poveste cu trecerea in mod SLI (prin folosirea unei placute). Aceasta placa poarta numele de V2 doar pentru ca a fost lansata mai tarziu decat placa de mai sus. Dar in principiu este mai slaba (sau mai corect spus mai subdotata). Si layout-ul este derivat din P6N SLI-FI, insa este ceva mai slab, din cauza urcarii port-ului FDD sus langa slot-urile PCI. Iar inlocuirea unui PCI cu un PCI-X nu este cea mai inspirata miscare. Ca accesorii avem la dispozitie 1 cablu SATA, unul PATA si un adaptor Molex > SATA. Bios-ul este la prima versiune, cea care vine cu placa, si ne lasa sa nu jucam cu voltajele la CPU, FSB, RAM, north si southbridge. Placa insa este abia lansata, si rezultatele ei nu se gasesc pe nicaieri. Pretul inca nu se cunoaste.
MSI P6N SLI Platinum. Chipset 650i SLI + nForce 430, 2 PCI-E, 1 PCI-X, 3 PCI, 4 port-uri SATA, 1 e-SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este de aceasta data asigurata de radiatoare din cupru si heatpipes, alimentarea are 4 faze, iar condensatorii sunt toti solizi. Iar ma leg de placuta pentru SLI, si apreciez butonul de clear CMOS pe PCB. Layout-ul este acelasi ca la P6N SLI-FI. In cutie primim 4 cabluri SATA, 1 cablu e-SATA, 1 cablu PATA si unul FDD rotunjite, doua adaptoare Molex > SATA, placuta cu 2 USB-uri, placuta cu 1 Firewire, puntea SLI si un ventilator optional pentru chipset. Bios-ul este la versiunea 1.1, si permite modificarea voltajelor la CPU, FSB, RAM, north si southbridge. Imi pare rau sa vad ca si placile de baza nForce de la MSI sunt sub concurenta. Cele de mai sus nu aveau review-uri, dar aceasta scoate un bus de 450 MHz la Anandtech cu un E6600 si multiplicator 7x, rezultat comfirmat de HardwareZone, care au dus un E6300 pana la un bus de 440 MHz. Poate este doar vorba de bios imatur, desi ma tem ca MSI nu mai sunt ce au fost. Pret: 165 $ sau 490 RON.
MSI P6N SLI Diamond. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 4 PCI-E, 1 PCI-X, 2 PCI, 7 port-uri SATA (2 pe un controller Sillicon Image Sil4723), 1 e-SATA (prin controller-ul Sillicon Image Sil3531), RAID, 10 USB (4 + 6), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Recirea este si aici realizata de radiatoare de cupru si heatpipes, alimentarea are 12 faze, iar condensatorii sunt solizi. Placa are buton pe PCB pentru comanda de clear CMOS. Si un mare plus al acestei placi, MSI alege sa foloseasca un chip audio de la Creative, din generatia X-Fi, si anume Xtreme Audio. Ca accesorii primim 4 cabluri SATA, 1 PATA si 1 FDD rotunjite, 1 cablu e-SATA, 2 adaptoare Molex > SATA duble, placuta cu 2 USB-uri, placuta cu 1 Firewire, puntea SLI si ventilator optional de chipset. Bios-ul este cel care vine cu placa, si permite ajustarea voltajelor pentru CPU, FSB, RAM, north si southbridge. Aceasta placa a fost lansata cu ocazia CeBIT-ului din acest an, deci foarte recent, si inca nu a ajuns in atentia site-urilor de specialitate. Pret: 400 $ sau 1070 RON.
XFX MB-N650-IUL9. Chipset 650i Ultra + nForce 430, 1 PCI-E, 2 PCI-X, 3 PCI, 4 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, fara Firewire. Placa este racita pasiv, cu un radiator din aluminiu pe northbridge. Alimentarea are 6 faze, condensatorii sunt electrolitici si solizi. Aceasta placa si 650i Ultra-ul de la EVGA sunt absolut identice. Si poza este aceeasi (in afara de cate un sticker cu numele companiei nimic altceva sa le diferentieze). Deci acesta este design-ul de referinte, pe care atat EVGA cat si XFX l-au adoptat orbeste, din prima, fara macar sa il analizeze sau ceva. Placa este insa mult prea noua ca sa apara pe undeva in vre-un review, iar cum ei pe site nu pun un manual sau o documentatie serioasa, imi este practic imposibil sa spun ce accesorii are placa (nu va asteptati la prea multe insa), sau ce poate bios-ul. Pretul este inca neanuntat.
XFX MB-N680-ILT9. Chipset 680i LT + nForce 570 SLI, 2 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 8 USB (4 + 4), 1 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Aici cei de la XFX au optat pentru racire activa, atat pentru northbridge cat si pentru southbridge. Radiatoarele folosite sunt din aluminiu, alimentarea are 6 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. In afara de sistemul de racire, XFX nu a facut nici o modificare la layout-ul de referinta realizat de nVidia. In cutie gasim 2 cabluri SATA, 1 PATA si 1 FDD rotunjite, 1 adaptor Molex > SATA dublu, puntea SLI, o placuta cu 4 USB-uri si alta cu 1 Firewire. Bios-ul permite modificare voltajelor la CPU, RAM si northbridge. Pentru overclocking putem vedea rezultatele de la Bjorn3D, care cu un E6600 cu multiplicator la 7x ating un bus de 480 MHz. Pret: 185 $.
XFX MB-N680-ISH9. Chipset 680i SLI + nForce 590 SLI, 3 PCI-E, 2 PCI-X, 2 PCI, 6 port-uri SATA, RAID, 10 USB (6 + 4), 2 GigaLAN, Firewire (1 + 1). Racirea este pasiva, cu radiatoare din aluminiu si heatpipes, alimentarea este cu 6 faze, iar condensatorii sunt electrolitici si solizi. Placa are si led-uri de diagnostic si butoane de power si reset direct pe PCB. Layout-ul este cel de referinta de la nVidia, deci nimic de zis aici. Se pare ca cei de la XFX au realizat intai modelul 680i LT, iar 650i Ultra si 680i SLI au venit mai tarziu. Spun asta pentru ca aceleasi probleme care le-am intalnit la EVGA le-am gasit si aici. Mai exact, site-ul XFX este foarte prost realizat (la placi de baza cel putin, ca pe acolo m-am plimbat), bios nu am gasit de unde se ia, manual este unul, pentru 680i LT, si atat. Nici o informatie in afara de cea furnizata de nVidia. Nici aceasta placa nu am gasit-o dezbatuta pe undeva, asa ca mai multe nu pot spune despre ea. Asteptati-va la aceleasi accesorii ca in cazul celorlalte placi 680i SLI cu design de referinta, si aceleasi optiuni de voltare in bios. Pret: 200 $.
Si asa se incheie aceasta a doua parte a bazei de date destinata placilor compatibile Core 2. Am trecut in revista si oferta SLI. Primul lucru care vreau sa-l aduc in discutie tine de imaturitatea acestor placi. Pe de o parte nu au fost incercate de mai nimeni, pentru ca abia au ajuns pe piata. Pe de alta parte bios-urile nu au fost inca puse la punct suficient (aceeasi problema o aveau si placile cu i965P la inceput, dar acestea au avut timp sa creasca). Iar diferente de performanta fata de celelalte chipset-uri nu exista.
1 singur avantaj il au chipset-urile nVidia: permit folosirea de command rate de 1T la memorii. Insa trebuie sa fie si memorii care sa permita aceasta setare, si chair si atunci, diferente de performanta nu sunt. La overclocking nForce6 este cel mult la fel de bun cu i965P (are de pierdut din cauza imaturitatii). Ca pret insa, nu se merita. Doar 650i este mai competitiv. Desigur, daca doriti 2 placi video in SLI, nu aveti alternative. Iar dezavantaj este numarul mic de slot-uri PCI, si nevoia de a le sacrifica in cazul configurarii unui sistem multi GPU, cu placi video dual slot. Tin sa mai mentionez ca placile de baza Gigabyte mai au un avantaj: dual bios (au doua bios-uri, unul de rezerva in caz ca cel principal se corupe).
Sa vedem ce castigatori desemnam. Aici o sa integrez si castigatorii de data trecuta, pentru a vedea totul dintr-o privire.
Cea mai buna placa de baza pentru Crossfire: DFI LANParty UT ICFX3200-T2R/G.
Cea mai buna placa de baza pentru SLI: Asus Striker Extreme.
Cea mai buna placa Crossfire calitate / pret: Gigabyte GA-965P-DS3P.
Cea mai buna placa SLI calitate / pret: Asus P5N-E SLI.
Cea mai buna placa de baza calitate / pret: Gigabyte GA-965P-S3.
Cea mai performanta placa: DFI Infinity P965-S.
Cea mai echilibrata placa: Asus P5B-Plus Vista Edition.
Cea mai dotata placa: Asus P5B Premium Vista Edition.
Cea mai buna placa gaming: Asus Striker Extreme.
PS: acest articol nu garanteaza frecventele atinse. Preturile sunt afisate pentru azi, 22 apr 2007, si sunt supuse schimbarilor. Totodata, pot apare versiuni noi de bios-uri, care sa schimbe datele problemei.
cosminB a zis
Super articol, merita nota 10! 🙂
ovidiu31 a zis
zau daca inteleg rostul sli-ului,am avut si sli de 7900 si de 8800 si nu am gasit joc si/sau aplicatie care sa nu mearga si pe single video,mult mai bine ar fi daca in loc de pci-x ala ar suplimenta cu 1 pci simplu (vezi placile de la ABIT) sau ar suplimenta cu spatiu pentru o mai buna dispunere a diverselor socluri socket-uri de conectica (sata,usb2.0 firewire etc etc)…mda!!! dar cine sunt eu sa le dau lectii producatorilor de hardware in general si a placilor de baza in special.