
În ciuda sistării suportului pentru Windows 10 începând din toamnă, consumatorii nu se grăbesc să migreze la ultima versiune a sistemului de operare. Conform ultimelor statistici publicate de StatsCounter, Windows 11 se menține la o cotă de piață de doar aproximativ 40% de mai bine de un an, iar în ultimele luni chiar a intrat pe o ușoară scădere.
În cele mai multe dintre cazuri, utilizatorii de Windows 10 nu pot face upgrade la Windows 11 din cauza cerințelor de sistem foarte dure, care impun un procesor modern, nu mai vechi de șapte ani, dar și un modul de securitate TPM 2.0. Însă, chiar și în cazul configurațiilor care îndeplinesc aceste cerințe, există îngrijorări cu privire la degradarea performanței pe Windows 11, care nu pare să fie la fel de bine optimizat ca Windows 10, dar și o reticență față de colectarea de date tot mai agresivă și funcționalitățile AI, considerate foarte intruzive și cu potențiale riscuri de securitate.
Deși a fost lansat în urmă cu aproape patru ani, Windows 11 a venit la pachet cu numeroase probleme de performanță și mai ales de stabilitate, foarte des fiind întâmpinate blocaje, blue screen-uri sau chiar pierderi de date din cauza update-urilor. Însă, din păcate pentru cei care evită upgrade-ul, Windows 10 nu va mai beneficia de patch-uri de securitate începând din 14 octombrie, lăsând sistemele vulnerabile în fața unor eventuale atacuri. Pentru mediul enterprise care nu poate migra la Windows 11 din motive de compatibilitate hardware sau software există opțiunea migrării la versiunea LTSC a sistemului de operare, care încă va beneficia de actualizări în baza unui abonament pentru cel puțin câțiva ani, însă pentru consumatorii casnici nu există nicio soluție prin care să rămână la Windows 10 și să beneficieze în continuare de suport software.
Via Tweaktown
Pentru consumatorii casnici distributiile linux sunt solutia
Ultima data cand l-am testat(pe un laptop suportat oficial) performanta era slaba,orice faceam era mai lent
da .. ca parca cu win 11 la zi nu se tot gasesc vulnerabilitati .. garanteaza microsoft ca e impenetrabil .. bau bau ..
se poate pune o protectie whitelistning, firewall, etc ..
0patch.com varianta personala este gratuita ..
mai exista si alte protectii .. nu bazam totul doar pe un strat .. os-ul ..
daca te uiti la thehackernews sau la concursurile anuale Pwn2Own ne speriem de ajungem sa scoatem pc din priza si il bagam in cutie .. drobul de sare ..
W11 este un W10 revopsit si cu mobila mutată in casă fără nici un rost. Este clar mai neproductiv. Pentru unele comenzi de click dreapta cu care m-am obișnuit in W10, in W11 ai nevoie de 2-3 clickuri in plus. Mutarea pictogramelor din bara de activitati si meniul Start pe mijloc jos este o imitație de prost gust după iOS. La prima vedere, spatiul ramas liber in stanga barei de activități nu poate fi folosită ceea ce-i o limitare care nu exista in W10. Faptul ca procesoarele mai vechi nu-s compatibile cu W11 este o vrăjeală de marketing in stil marca Simion, dacă nu o minciună gogonata. W11 funcționează fără nici o problemă pe procesoare mai vechi de generatia 8 chiar si fără TPM 2.0. Al meu este de generația 6 și are TPM 2.0. W11 rulează fără griji. Modul de instalare a fost fentarea W11 că de fapt se instalează W10 conform https://www.youtube.com/watch?v=steQzOC3EKg (Install Windows 11 on Old PC | Simple install.wim hack | Quick and easy install) unde un tip deștept explică ce si cum, chiar cu păstrarea vechilor aplicații și fisiere. Secretul este sa decarci acelasi tip de W10 pe care-l deții si W11 omolog de pe site-ul Microsoft. Eu pastrez încă back-up-ul sistemului W10 pentru că ăla functiona mai bine decat W11 pentru nevoile mele.
W11 poate că contine niște subtilități legate de calculul in cloud dar eu nu-s interesat de cloud.
Pictogramele din bara de activitati si meniul Start de pe mijloc se pot muta în stânga ca la W10 din setări și comportemente ala barei de activități.