Un sistem de supraveghere video pentru o locuinta modesta este mult mai rentabil ca in anii precedenti. Tehnologia a evoluat atat de mult incat preturile au scazut, iar o camera video costa si 70 de lei. In prezent iti poti construi un sistem de supraveghere video complet cu o suma foarte mica de bani si sa iti protejezi locuinta si de la distanta. In randurile urmatoare am placerea sa va prezint un sistem video de supraveghere.
Stiti ca v-am mai prezentat camere video pe aici, prin iarna cand colaboram cu Skut.ro. Eh, acum o sa vedeti poate mai multe astfel de articole, ca nu mai este doar o colaborare. Sa incepem cu lista de nevoi. Astfel, pentru a compune un sistem ai nevoie de urmatoarele lucruri: DVR, camere video, HDD, alimentatoare sau surse de alimentare, cabluri, mufe si un monitor. Acum sa detaliem.
DVR-ul este unitatea centrala la care se vor conecta ulterior camerele video. DVR inseamna Digital Video Recorder. Este un mini PC special pentru a fi folosit in acest domeniu. In functie de DVR trebuie sa iti alegi si camerele: digitale sau analogice. Un DVR analogic nu va fi capabil sa recunoasca camerele video digitale, insa un DVR digital va recunoaste si camerele analogice. Deci recomandarea noastra este un DVR digital. DVR-ul are mai multe intrari, chiar si 16, astfel ca puteti monta cate camere doriti.
Camerele video selectate trebuie sa fie compatibile cu DVR-ul, asa cum am mentionat mai sus. Fie ca sunt de interior sau de exterior, grija mare la capitolul compatibilitate. Cel mai bine este sa intrebi un specialist inainte de a face o astfel de achizitie.
Camerele video sunt de mai multe forme, de exemplu bullet sau dome. In functie de locul unde le amplasati alegeti modelul potrivit.
HDD-ul este foarte important, deoarece DVR-ul are nevoie de o sursa de stocare. Majoritatea DVR-urilor nu au HDD inclus, de aceea trebuie cumparat separat si montat. Operatiunea este simpla iar compatibilitatea garantata in cele mai multe cazuri. Spun in cele mai multe cazuri deoarece aveti nevoie de un simplu HDD de PC. Conexiune este SATA, deci nu ar exista incompatibilitate. Dar va sfatuim sa alegeti un HDD mai rezistent dintr-o serie speciala pentru stocare video.
Alimentarea camerelor este la fel de importanta precum celelalte aspecte. Dupa cum am mentionat, camerele video nu vin cu alimentator la pachet, doar in unele cazuri sau chiar deloc. Astfel, atunci cand montati o camera de supraveghere trebuie sa luati in calcul si metoda de alimentare.
Poti alimenta camera folosind un simplu alimentator, ca in genul celui de laptop, sau o sursa de alimentare la care poti conecta mai multe camere simultan. Aici ai nevoie de o serie de cabluri si mufe speciale.
La sursa poti conecta camerele si cu ajutorul unui cablu de internet de tip UTP folosind mufe de tip video balun. Ti-am pregatit in materialul video si un exemplu, asa ca poti trage cu ochiul daca vrei sa inveti ceva.
Dupa ce ai realizat toate aceste lucruri, intr-un final ai nevoie de un monitor sau un televizor cu mufa VGA sau HDMI. Este necesar la primii pasi de initializare al DVR-ului, dupa care poti renunta la el daca vrei. Insa este bine sa vezi in permanenta ce inregistreaza camerele.
https://youtu.be/IJj7SQxXaIg
Acestea fiind spuse, asa arata un sistem de supraveghere video analogic-digital. Complicat? Poate la inceput daca nu esti familiarizat, insa noi ne vom ocupa sa iti prezentam intr-un mod cat mai simplu astfel incat sa intelegi si totul sa para o joaca de copil. Daca vrei sa vezi cum arata un sistem de supraveghere complet, adica un kit care contine inclusiv mufe, cabluri si alte nebunii, am facut cateva sisteme impreuna cu colegii mei. Le poti gasi AICI.
chiti a zis
Ai omis ce e mai important. Conexiunea de internet.
In momentul actual toate dvr/nvr iti ofera suport de vizualizare in timp real al camerelor prin transmisie pe internet(cloud/ip etc). adica mai simplu spus se poate vedea la orice ora pe un calculator sau smatphone cea ce vad camerele conectate la dvr tau.
sciuro a zis
multumesc de mentiunea pentru nvr, acum am aflat si eu
se pare ca articolul este marketing pe fata si noi astia de comentam incepem sa stim deja mai multe
sciuro a zis
Povestile despre sursa de alimentare spune-le la nepoti, intre timp s-a inventat PoE si DVR-uri care alimenteaza camerele. Multe cuvinte inutile si mai nimic concret. Ce sa faci cu monitorul daca ai acces via internet? Cum si ce UPS alegi avand in vedere ca orice ‘specialist’ taie prima oara curentu’?
moteamarius a zis
PoE inseamna power oever ethernet, deci discutam de camere ip care sunt in alta categorie de pret. De monitor e posibil sa ai nevoie pentru instalare, teste, debuging. Curentul e cam greu de intrerupt fara ca sa apari pe cel putin o camera, cel mai important e ca sa pitesti bine DVR-ul ca sa nu-ti distruga hdd-ul din el.
sciuro a zis
evident stiam ce inseamna PoE, dar na alte cuvinte inutile
de pret zic sa lasam monitorul deoparte si avem banii pentru PoE
in loc de monitor poti pune un laptop cu hdmi la instalare, teste, etc
intrerupi curentu’ tot asa greu cum te scoli dimineata din pat 🙂
daca salvezi si in cloud distruge hdd-ul degeaba
important este ups-ul
Sugedin a zis
Sciuro, gata, deja am observat cu totii ca esti destept si stii ce se poate si ce s-ar mai putea. Sunt zeci de configuratii posibile. Cu UPS/fara UPS, cu monitor.fara monitor, cu Poe/Fara Poe. S-ar putea face un blog intreg numai cu configuratii posibile de supraveghere. In acest articol pare ca s-a prezentat cea mai ieftina/comuna configuratie pentru acasa.
Gabriel a zis
Ai perfecta dreptate.
sciuro a zis
Bun asa, am ajuns la un numitor comun: asta este o solutie IEFTINA
Pe cand si o solutie DESTEAPTA cu NVR si camere IP? Na ca am mai aflat ceva (NVR=network video recorder), deci acum sunt cu inca 2 minute mai destept si nu ma opresc, hi hi..
Gabriel a zis
Sciuro, eu am realizat o prezentare generala, simpla, de baza. In viitor voi prezenta si alte sisteme, inclusiv IP Wireless.
Popi Ovi Popi a zis
fara suparare dar este reclma la hdd seagae si sistemul ala din reclama de mai sus. un articol fara miez.
Gabriel a zis
Ai drepate. La fel am facut reclama si la Dell, HikVision….De fapt, ce stau eu sa iti explic. Ma duc sa fac plinul la Seria 7.
Silver a zis
Nu uitati ca Gabriel a facut reclama si la Mercedes intr-o prezentare a noului HTC 10….
La Dacia la fel;
Si la tramvaiul 32 (sau 23)
🙂
Gabriel a zis
De fapt, mi-am prezentat felul in care am evoluat. Initial am pornit cu abonamentul de tramvai, circul des cu 32. Primii bani de la arena acolo s-au dus, pe abonament. Dupa mi-am permis sa imi iau si o masina, plus bani de bezina. O simpla Dacia Solenza. Merge brici. Dupa, am realizat cateva review-uri platite, si mi-am permis noul E Class. Ai vazut ce misto e? Pachet Business, interior cu LED-uri, motor 2.0 de 180CP, lemn natural, piele naturala. Off….
Silver a zis
Evident ti-ai permis noul E class din aceste „reclame” pe care le tot faci pe-aici…
Sau tu chiar vorbesti serios ?
(verific…)
Gabriel a zis
Normal ca nu vorbesc serios. Ce sa fac cu E-Classe? L-am vandut la bulgari si mi-am luat ceva mai misto. Astept sa-mi vina din Germania un Seria 7.
liviuttn a zis
Omul are voie sa scrie ce vrea si sa faca reclama la ce vrea el doar e blogul lui, cine vrea sa intre aici bine cine nu nu!
sciuro a zis
multumim domnilor’ profesori (liviuttn & Sugedin) pentru explicatii; pai atunci logic ar fi sa blocheze si comentariile ca ce ne permitem sa avem alte idei sau sa nu fim de acord, nu?
eu credeam ca un blog este un spatiu in care lansezi niste idei si vezi ce pareri mai au si altii
adica eu lupt (scriu) ca tu sa ai dreptul sa nu fii de acord, citesc ce se scrie/comenteaza si merg mai departe indiferent daca sunt sau nu de acord cu tine sau cu Sugedin
dar uite asa dintr-o controversa in alta mai aflam si cate ceva de la unii mai destepti sau mai informati (aka chiti) decat prostu’ de mine
daniel a zis
@sciuro
cum legi un laptop cu hdmi la dvr?
la loptop este iesire video nu intrare
la dvr este iesire video iarasi
deci ?
sciuro a zis
Ha, mai prins! Uite ca am mai invatat ceva. Si totusi ma gandesc ca poate exista o solutie cu convertor VGA/HDMI catre SVIDEO si un dispozitiv de captura video pe usb, ce zici?
sciuro a zis
*m-ai
Marius M a zis
Convertor care costa cat jumatate de monitor.
sciuro a zis
http://www.atexpc.ro/produs/57312-adaptoare-vga-hdmi-dvi-delock-dl-65059
https://www.vexio.ro/placa-de-captura/gembird/52653-uvg-002-usb-3-0-2-0/
adica 37 lei + 96 lei = 133 lei este cat jumatate de monitor?