Zilele trecute am dat din intamplare peste un filmulet in care un monitor LCD este dezmembrat si e explicat modul de funcitonare a acestuia. Mi s-a parut foarte interesant si de aceea vreau sa-l impartasesc cu voi. Filmuletul este in limba engleza dar sper ca majoritatea o sa va descurcati in a-l intelege.
In alta ordine de idei, video-ul vine de la EngineerGuy, un tip care a mai facut inca doua astfel de materiale, unul despre becuri si unul despre detectoarele de fum.
interesant,am vazut pe discovery cum se face un tv plasma
PDP-ul si LCD-ul vine fiecare cu plusurile si minusurile sale.. cu aspecte pe care nu toti le cunosc si, de multe ori fac alegerea gresita in achizitionarea lor fara sa cunoasca de fapt utilitatea aplicatiei fiecaruia.
Interesant articol.
Bun. Dar acum e vremea LED/OLED.
Da, dar durata de viata si puterea este destul de redusa… fata de cea a LCD-urilor. Dar desigur ca pe viitor, se va maturiza cu siguranta. 😉
led-ul stiu ca e cel mai economic si durabil. insa cel mai bun e laserul momentan, pacat ca e scump.
Laserul costa mai mult, este mai rapid, este mai greu de folosit, permite singlemode sau multimode, si au un model de producţie mai scazuta.
Si tehnologia laser este abia la inceput, iar primii care vor sa castige ceva adepti ai acestei thenologii este Mitsubishi cu LaserVue TV, urmat si de altii, desigur. Si totusi, atat LED/OLED cat si laser ar fi viitorul, dar cum vom afla care este locul fiecaruia in aceasta competitie?
Si cam care ar fi minusurile unui Monitor LED fata de un LCD ca eu nu-mi dau seama. Duarat de viata a unui led este de la 50.000 de ore in sus ceea ce inseamna 5 ani mers continuu….
Pei… nu ar fi. Mai ales ca tot LCD-uri sunt ambele. Doar iluminarea este diferita (CCFL sau LED).
LCD-ul utilizeaza cristale lichide, care nu genereaza nici o lumina de-a lor asa ca au nevoie de iluminare din spate, care „spala” culorile creand o ratie de contrast mai slab. In schimb, monitorul LED foloseste diode emitatoare de lumina, unde fiecare pixel este o lumina cu leduri si nu necesita iluminare din spate pentru a crea un un contrast aproape perfect. Dar ambele folosesc inca tehnologia de afisare cu cristale lichide iar principala diferenta este partea din spatele ecranului lor, care este lumina de fundal.
Consumul de energie al LED-ului, se stie ca este cu 40% mai mic decat al LCD-ului.
Iar pretului LED-ului este mai mare cu 50% fata de cel al LCD-ului, din cauza tehnologiei avansate, dar cu siguranta cand pretul lui va scadea, LED-ul va inlocui lejer LCD-ul. 🙂
A scazut deja pretul LED-ului. Gasesti monitor LED de 22″ in medie la 700 RON, exact cum gaseai LCD de 22″ in aceeasi medie, in urma cu 3-4 ani. Bineinteles, media LCD-urilor de 22″ este acum mult mai mic, probabil 400 RON, dar la ce te astepti ? Sa gasesti si LED 22″ la 400 RON ? Evident ca tot timpul noile tehnologii vor prealua locul celor vechi, dar la ACELASI pret de acum cativa ani.
Daca s-ar lansa tehnologii noi la pretul celor vechi de acuma, atunci, intr-un final, s-ar ajunge sa fie LED la aprox. 100-200 RON (exemplu total inexact, doar ca idee). Deci nu compara pretul unui LED de acuma cu un LCD de acuma. Compara-l cu un LCD de acum 3 ani, cand era vremea LCD-urilor.
Mda, dar oamenii din zilele noastre nu se pot teleporta in trecut..
Daca romanul de AZI, este pus in situatia de a alege intre un monitor LCD si unul LED, cu siguranta ca primul lucru pe care il face este sa uite la pret (logic!). Ce va vedea? Ah, da… Pretul LED-ului prezent raportat la LCD-ul din trecut? Nu cred… 😛
Conceptia ta nu este deloc gresita, insa nu toti gandesc asemenea tie. De ce? Pentru ca multora nu le permite buzunarul. 😉
Daca totusi stai sa calculezi si diferenta de consum, atunci ajungi sa te indoiesti de costul efectiv extras din buzunar. Deci nu e un argument prea bun.
O iau atlfel. Daca un CRT ar costa acum 400 RON si un LCD 700 RON, ce ai alege ? CRT, pentru ca atat iti permite buzunarul ? Nu prea cred. Nu buzunarul decide, ci preferintele tale. De aceea se raporteaza la costul generatiei trecute.
Pentru ca asa, vei ajunge sa afirmi faptul ca preferi sa dai 50 RON pe un CRT in locul a 700 RON pentru LED, deoarece „tot aia vezi, asa ca ce-ti trebuie mai mult?”.
Vrei sa-ti aduc si argumentul cu procesoarele sau GPU-urile ? Pentru ca si ele isi pastreaza preturile, avanseaza doar tehnologia. Ce o sa zici atunci ? Preferi un 8600GT in locul a unui GTS520, pentru ca acuma 8600-ele il iei la 100 RON, iar cealalta la 300 ? E stupid. (exemplele sunt date fara sa ma uit pe preturi sau modele, doar ca referinta)
Intr-adevar, de regula preferintele decid, dar si buzunarul are un rol destul de important in alegerea/obtinerea unui produs.
Dar comparatia era intre LED si LCD iar eu intre ele as alege LED-ul pt. ca imi ofera imagini clare si acuratete maxima, unghiuri bune de vizulaizare, longevitate si cred diferenta de pret dintre ele pare sa fie intr-o scadere continua, asa ca ..Andrei, nu ma pune sa aleg intre un CRT si LED (este mult prea multa distanta tehnologica intre ele) 🙂
Haide, Andrei.. ca nu sunt un tanc. I got your point just fine! 😉
June spui numai tampenii frate….mai documenteaza-te..diferenta dintre LCD si LED este una singura: LCD sunt cu iluminare background cu neoane si LED sunt sunt LCD cu iluminare background cu LED-uri..atata tot..OLED este o tehnologie inovatoare bazata pe LED-uri organice care este disponibila la un singur producator….Iar ca si imagine (vorbind de rezolutie si claritate si calitate a imaginii) LCD-ul nu se compara cu plasma … asa ca alege tu TV cu LED ca tot LCD este..
Esti un fraier care induce lumea in eroare….
@George: ai dreptate intre diferentele LCD si LCD LED backlight, dar ai uitat sa mentionezi ca ceea ce mai aduce nou OLED-ul pe masa este ca se renunta la iluminarea backlight. LCD-urile normale si LED nu isi produc propia lumina si au nevoie de iluminare din fundal, pe cand OLED-ul este, problema lui este ca: 1. este scump cristalul care se foloseste si 2. au durata de viata mica.
Astea ar fi marile diferente, dar speram ca in curand vor ajunge pe piata la preturi rezonabile.