Dacia a lansat oficial a doua versiunea a lui Duster, deja celebrul SUV al companiei. Am vrut sa-l testam si noi sa vedem ce poate, asa ca am luat unul timp de un weekend si l-am dus la munte, printre noroaie, zapada si gheata. Haideti sa vedem impreuna ce a iesit!

Dar inainte de toate, o mica precizare. Pentru ca suntem la inceput de drum cu testele auto, dar ne propunem sa facem cat mai multe de acum incolo, vreau sa va spun si ceea ce ne va deosebi de restul jurnalistilor din domeniu. Veti avea parte doar de review-uri sincere, pragmatice, scrise de niste pasionati de tehnologie dar si de automobile. Nu vom oferi complimente gratuite si nici nu vom vorbi mult fara sa spunem nimic.
Dacia Duster 1.5 dci 4×4 ne-a fost oferit in teste de catre Auto Europa – Timisoara (concesionar Dacia, Renault, Nissan). Urmeaza sa testam, in perioada urmatoare: Dacia Duster 2018 EDC (cutie automata) (UPDATE: testat, review AICI) – vom face un comparativ cu manuala 4×4, Nissan Navara, Renault Zoe 40 KW, Nissan Leaf (cand apare) si altele.
UPDATE: Testam si versiunea cu EDC, lasati AICI intrebari sau curiozitati.
Dotari si specificatii
Am primit in teste versiunea cu motor 1.5 dci, 110 cai putere, tractiune 4×4, cutie manuala cu 6+1 trepte si varianta de echipare Prestige, adica varful de gama. Printre dotarile pe care aceasta varianta de echipare le are, in standard, sunt urmatoarele:
- Jante aliaj usor de 17 inch
- Media Nav
- Aer conditionat automat (climatizare) cu o singura zona
- Scaune fata incalzite
- Camera pentru mersul cu spatele + senzori acustici de parcare (fara display)
Insa pe langa faptul ca masina testata a fost varf de gama, a mai avut si cateva dotari optionale precum: card „maini libere” (keyless go si entry), detectare unghi mort, camera multi-view (4 camere: fata, spate, stanga, dreapta), culoare Orange Atacama.
Cu toate acestea, mai exista o dotare optionala pe care masina testata nu o avea: scaune imbracate in piele. Chiar si asa, dupa parerea mea dotarile de pe Prestige sunt mai mult decat suficient.
Aspect interior si exterior
Exterior. Incepem cu ceea ce se vede: design-ul. Desi masina seamana foarte mult cu Dusterul de pana acum, oficialii francezi spun ca noul model a fost complet redesenat pentru o mai buna organizare a spatiului.
Va spun din start, mie unul mi-a placut mult. Din lateral seamana foarte mult cu vechiul model, insa in realitate s-a schimbat si acolo cam totul: geamurile sunt putin mai mici, datorita parbrizului mai inclinat iar partea frontala are noi ornamente.
In schimb fata si spatele masinii sunt complet schimbate, chiar daca ideea generala de design aduce, in continuare, cu vechiul Duster. Pe fata avem lumini de zi cu LED (DRL) care arata foarte bine iar pe spate avem stopuri patrate tot cu LED, despre care unii spun ca seamana cu cele ale unui competitor. 😀
Interior. Daca la exterior inca mai exista elemente care te duc cu gandul la vechiul Duster, la interior mi se pare ca avem cu totul alta masina. Bord nou, scaune noi si fete de usi schimbate.
Intreg habitaclul Dusterului 2018 e complet schimbat si arata mult mai bine. Bordul a fost refacut complet, acum navigatia nu mai e amplasata foarte jos iar gurile de aerisire sunt mai aratoase. Insa piesa de rezistenta a consolei centrale mi se pare ca este modulul climatronic: unul complet nou in gama Renault, modern si care iti da impresia ca e facut din mici LCD-uri.
Mi-a mai placut foarte mult si volanul, insa pe acesta l-am mai vazut pana acum, butoanele de control din consola centrala si noul schimbator de viteze. Am mai apreciat si ca toate butoanele geamurilor sunt iluminate.
Plasticul la interior este in continuare unul tare si ieftin, insa care nu arata deloc rau. Fetele de usi din fata, in schimb, au piele pe cotiera si plastic moale langa manerul de deschidere a usii. Maner care, apropo, e facut din aluminiu.
Tot la interior am apreciat ca exista o „aripioara” intre scaun si consola centrala care impiedica mizeria sa cada acolo.

Insa, cum nimic nu e perfect, am si cateva puncte negative la interior.
- Butoanele de pe volan nu sunt iluminate. A fost destul de amuzand cand, pe autostrada, la 130 la ora, cautam sa setez viteza cruise control-ului. Dupa ce te obisnuiesti cu pozitionarea lor le gasesti usor, insa as fi preferat sa coste masina cu 50 euro in plus (desi e exagerat) si sa ai lumina sub aceste butoane.
- Cotiera e utila si confortabila la drum lung, cand nu prea schimbi treptele de viteza. Pe de alta parte, in oras te incomodeaza foarte mult pentru ca schimbatorul de viteze e prea scurt pentru a putea face schimbarile si a pastra in acelasi timp mana pe cotiera.
- Lumina butonului pentru dezactivarea senzorului de unghi mort se oglindeste noaptea in geamul lateral
- Mi-ar fi placut ca oglinzile laterale sa fie o idee mai mari
- Cred ca era bine daca clapeta pentru deschiderea capacului rezervorului sa nu fie pe podea, langa picioare
Tinuta de drum, confort si motorizare
Tinuta de drum si confort. Am facut, in total, 451 km cu noul Duster. Am mers cu el pe drum national, autostrada, drum judetean, drum forestier si, intr-un final, niste drumuri care nu erau publice, de munte. Mi-am facut o idee mai mult decat completa despre cum se comporta Dacia Duster 2018 la drum.
Citeste si: Dacia Duster 2018 (EDC – automat) review: cea mai confortabila Dacia de pana acum
Pot sa va spun din start ca este cea mai antifonata si cea mai comoda Dacie din istorie. Scaunele sunt mult mai confortabile si in masina e neasteptat de liniste pana in jurul vitezei de 90 Km/h. Dupa aceea apare zgomotul de rulare care este unul acceptabil daca nu depasesti 130 Km/h, viteza legala pentru autostrazile din Romania.
In oras, pana la viteza de 70 Km/h, nu auzi decat rontaitul motorului diesel, dar si asta nu tot timpul, mai ales ca la semafor acesta se opreste. Iar daca tot vorbim despre oras, va pot spune ca noua directie electrica e geniala. Merge atat de usor incat e o placere sa faci manevre de parcare.
Am plecat la drum patru persoane cu bagaje pentru un weekend. Portbagajul a fost plin ochi, dar am avut cu noi si alte lucruri pe langa haine. Cred ca spatiul din masina poate face fata cu brio unei familii cu 2-3 persoane cu bagaje pentru o saptamana.
La nevoie portabagajul se poate dubla prin rabatarea banchetelor si desi suprafata scaunelor devine una inclinata, nu exista o treapta intre portbagaj si acestea.
Capitolul confort pentru pasageri ar castiga un punct prin includerea unui reglaj pe inaltime pentru scaunul din dreapta. Unele persoane se pot simti prea jos pe el.
Motorizare. Motorul de 1.5 dci si 110 CP este unul destul de sprinten, insa odata ce ai incarcat masina la maxim acceleratiile se fac putin mai greoi. Cu 2-3 persoane, in schimb, puterea oferita e mai mult decat suficienta.
Pe autostrada merge lejer cu 135 Km/h, dupa care accelerarile devin mai lente. Pe celelalte drumuri, daca ai de facut o depasire pana in 110-120 Km/h n-ai de ce sa-ti faci probleme.
Cutia de viteze are 6 trepte insa, in general, mi se pare ca poti folosi lejer doar 5 trepte. De ce? Pentru ca treapta 1 e atat de scurta incat la inceput credeam ca n-ai nevoie de ea. Poti pleca lejer cu a doua ca si cand ai pleca cu o masina mica cu treapta intai. Ba mai mult, poti face urcari mici cu treapta a doua fara probleme. In schimb, cand am ajuns la niste urcari mai puternice pe noroi am invatat pentru ce e buna treapta 1 pe Duster.
Dotari si optionale
Climatizare automata. Estetic v-am spus, panoul de control al climatizarii arata foarte bine. Acum sa va spun si cum merge. Pai merge destul de bine, pus pe 22.5 grade temperatura in masina e una placuta. Totusi, ventilatia sta pe treapta a doua, chiar daca temperatura a constanta, si zgomotul produs de aceasta e un pic mai mare decat ma asteptam. Pe treapta intai ventilatia nu se aude deloc, insa setarea trebuie facuta manual.
In general, climatizarea se descurca bine si cu dezaburirea geamurilor. Totusi, daca ploua si creste umiditatea s-ar putea sa fii nevoit sa apesi din cand in cand butonul de dezaburire parbriz, care ridica ventilatia la maxim, pentru ca altfel geamurile laterale se vor aburi cu totul iar parbrizul va pierde din zona de vizibilitate.
Scaune incalzite. Incalzirea in scaune este una clasica, e ce aveam pe Megane 2 din 2003+. Adica un buton simplu, pornit-oprit, fara niciun LED sau martor in bord. Scaunul se incalzeste puternic si repede iar daca-l lasi sa mearga pana la capat incalzirea se va opri singura si va mai porni la loc doar daca acesta se raceste destul de tare.
Camere video si senzori de parcare. Camera video spate si senzorii de parcare mi se par de maxima utilitate. Imaginea e destul de clara si senzorii sunt precisi. Restul camerelor (fata, stanga si dreapta) nu mi se par foarte necesare. Daca faceti mult offroad, pe drumuri mai greoaie, poate devin mai utile.
MediaNav. Nu sunt multe de spus aici, e acelasi MediaNav de pe toate Daciile. Stie radio, USB, navigatie si bluetooth. In plus, ai si cateva date interesante despre masina, fie despre modul de condus fie despre partea offroad: inclinatie orizontala, verticala si busola. Mi-ar placea ca pe viitor sa vad Android Auto si Apple CarPlay pe ea.
Card „maini libere”. Nu stiu daca as plati 200 euro pentru aceasta optiune, dar cu siguranta e una utila si binevenita. Poti sa pastrezi cartela in buzunar (sau geanta/ghiozdan) iar atunci cand te apropi de masina aceasta se va deschide. Mai mult, atunci cand te departezi aceasta se va inchide si va claxona scurt ca sa te atentioneze. Nu e ceva nou in industria auto, dar e nou in ograda Dacia.
Functia are si o mica problema: raza de actiune e destul de mica. Am vazut asta cand spalam masina: atunci cand ajungeam la usa soferului masina se deschidea, cand ajungeam in spatele masinii aceasta se inchidea si claxona. A devenit enervant asa ca am scos cartela si am lasat-o in habitaclu.
Detectie unghi mort. In fiecare oglinda ai un mic LED care se aprinde daca in unghiul mort (cel pe care nu-l acopera oglinda) e o masina. Totul se realizeaza cu un senzor de parcare amplasat pe bara fata. Acesta functioneaza ok dar poate da eroare daca masina e murdara.

Am ales sa vorbesc doar despre dotarile care aduc ceva in plus in gama Dacia, restul (geamuri electrice, cruise control, etc.) sunt dotari deja obisnuite chiar si pentru producatorul roman.
Consum de carburant
Am resetat kilometrajul la inceperea weekendului si l-am lasat asa pana la intoarcere. Dupa 451 Km am avut un consum de 6.8 /100 Km.
Am observat ca dupa vreo 10 Km de mers prin oras (Timisoara) consumul nu sarise de 8-9%. Mai pot sa va spun ca dupa 80 Km de mers pe autostrada cu 135 Km/h consumul era undeva la 8 l/100 km, dupa care a inceput sa scada deoarece am inceput sa merg in coloana pe un drum national.
Pe de alta parte, consumul a mai crescut cand am facut 10 Km in 2 ore pe un drum forestier destul de tehnic, cu gheata si noroi.
In orice caz, in final, 6.8% mi se pare ok. Sunt absolut convins ca masina poate obtine lejer 6% cu o incarcare la jumatate si mers doar pe asfalt.

Cum merge Duster 2018 off-road?
Dupa ce am iesit de pe drumul national si am luat-o spre munte, cu scopul de a ajunge la cabana unde vom fi cazati, a inceput si un drum comunal destul de rau. Multe gropi si santuri, pentru ca asa sunt drumurile noastre destinate turistilor.
Va spun drept, asa ne-a castigat Dusterul pe noi. Gropile si santurile, daca nu le luati cu viteza, sunt desert pentru noua Dacie. Suspensia le absoarbe cu profesionalism si calatoria e cat se poate de confortabila in conditiile date.
Am continuat testearea SUV-ului romanesc pe un drum forestier (in acte judetean) unde desi gropile au disparut, a aparut noroiul, gheata si zapada. Au fost cateva urcari unde as fi zis ca Duster ar putea avea probleme (cea mai mare, undeva la 13 grade pe gheata) insa nu s-a intamplat deloc asa. Masina n-a pierdut deloc aderenta si tractiunea 4×4 si-a facut treaba cu brio.
Intr-o zona m-am dat jos sa verific drumul si pe jos era o gheta atat de alunecoasa ca nu ma puteam tine pe picioare. Am reusit sa prind aderenta pe doua roti laterale si am plecat mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Avem jos doua vide0-uri.
In poza de mai jos am urcat o panta de 14 grade (conform computerului de bord) cu noroi moale. Pe la jumatate toate rotile se invarteau in gol. N-am vrut sa-l fortez prea mult, insa probabil ca as fi urcat-o pana la urma.
Ultima parte a calatoriei a fost data de urcarea spre un sat rasfirat de munte, pe un drum cu noroi de 20-30 cm unde am zis ca ne vom distruge hainele impingand masina. Din nou, n-a fost asa, desi la un moment dat situatia a devenit cam… moale. 🙂

In fine, tot ce vreau sa spun e ca Dusterul te poate duce oriunde si nu prea ai cum sa ramai cu el undeva, decat daca o cauti cu lumanarea. Orice drum e ok pentru Duster.
Ca o paranteza, vreau sa dau nota 10 pentru HDC (Hill Descend Control), functia care da posibilitatea oricui sa coboare o panta in siguranta, indiferent de experienta offroad. Functioneaza cu masina scoasa din viteza sau nu. Eu am folosit-o in a 1-a pentru viteze mai mici sau in a 2-a daca am vrut sa cobor mai repede. Nu recomand sa o folositi in neutru totusi, pentru ca frana de motor ajuta mult.
In final, vreau sa va spun ca am incercat sa merg pana unde am putut doar cu tractiunea fata activata, ca sa vad pana unde ar merge un 4×2 normal sau cu cutie automata. Sunt de parere ca pentru 90% dintre utilizatori o versiune automata si fara 4×4 e mai confortabila si mai mult decat necesara. De asemenea, un set bun de cauciucuri face diferenta intre o masina impotmolita, fie ea si 4×2, si una care trece usor de obstacole.
Preturi si concluzie
Exemplarul testat de noi pleaca de la 18750 Euro (cutie manuala, 4×4) dar cu toate dotarile optionale a ajuns pana la 19700 Euro. Este un pret mare pentru multa lume, insa dat fiind faptul ca sunt la zi cu preturile SUV-urilor din zona de pret ~20.000 Euro pot sa va spun ca alternativele sunt foarte limitate la acest nivel de echipare, motorizare si tractiune.
Sunt de parere ca Dacia Duster 2018 este o masina corecta, care-ti intoarce inapoi investitia in confort, dotari si o tinuta de drum buna. E o masina romaneasca foarte buna pentru Romania.
Totusi, daca nu va doriti un SUV cu dotari maxime si, de exemplu, un simplu sistem de aer conditionat ar fi suficient pentru voi, atunci puteti cumpara un Duster 1.2 TCe 125 CP, 4×4, in versiunea Confort, cu 16200 Euro. Evident, va puteti configura un Duster direct pe site-ul Dacia, iar daca sunteti din judetul Timis puteti programa un test-drive la AutoEuropa Timisoara.
Plusuri
- mult mai silentioasa decat orice alta Dacia de pana acum
- mult mai confortabila
- consum bun de carburant
- sistem 4×4 foarte bun pentru utilizatorul obisnuit
- toate dotarile de care ai putea avea nevoie
- HDC face toti banii
- un progres imens pentru Dacia, poate concura lejer cu masini din clasa de mijloc
- design exterior placut, design interior mult imbunatatit
Minusuri
- lipsa butoanelor iluminate pe volan
- treptele de viteza se schimba greu cu mana pe cotiera
- masina devina zgomotoasa dupa 120 Km/h
- pragul nu este acoperit de usa, cand te vei da jos te vei murdari garantat pe picioare
Daca am omis ceva in acest review, puteti sa-mi spuneti in sectiunea de comentarii. Voi incerca sa testez pe versiunea cu EDC, care inca n-a ajuns la mine.
Mersi, eram cu ochii pe ea, poate o varianta mai ieftina si nemetalizata. In schimb, ma intereseaza cum sta la capitolul faruri, cat de bune sunt. Exista xenon pe vreo varianta sau numai becuri obisnuite? Noaptea fac fata farurile actuale? Mersi.
Nu ai nevoie de Xenon. Farurile fac lumina suficienta, nu m-au dezamagit deloc mai ales ca am circulat foarte mult si pe noapte.
Multumesc, Darius!
Sunt curios ce masina „eco” conduci tu.
ArenaIT, multumesc pentru stergerea comentariului. Va afecta cumva reclama la masina „eco” Dacia? Site de tehnologie ce sa ii faci…cenzura ca la PSD
Marius, te repeti obsesiv, vei mai comenta doar acolo unde chiar aduci plus valoare. Evident, daca vrei. 🙂 Sunt curios cand vom testa o masina electrica daca vei comenta ceva iar daca da, sunt curios cat de pertinent.
Pana atunci o sa te scutesc sa te mai faci de ras.
De cand opinia mea trebuie sa aduca plus valoare? Ideea era sa stric o mizerie de reclama care tot continua de ceva vreme. Pana una alta e o tara libera si inca mai pot sa comentez unde, cand si ce vreau, evident ca mai sunt si site-uri care cenzureaza insa stai linistit ca daca vreau ca un comentariu sa ramana va ramane. Nu poti tu sa cenzurezi cat pot eu sa comentez.
PS: Asa e ca va deranjeaza cum reclama voastra este deturnata? Poate ca ar fi cazul sa nu mai face-ti reclama la asa ceva, la asta te-ai gandit?
Cum am întrebat și dimineața:tu ce mașină „eco” conduci Marius??
Dacă mașinile astea sunt antichități imaginează ți că în unele locuri din țară calul e tehnologia de ultimă generație…
DariusJ, in sfarsit …
„…insa stai linistit ca daca vreau ca un comentariu sa ramana va ramane. Nu poti tu sa cenzurezi cat pot eu sa comentez.” – Marius,se vede ca habar nu ai cum functioneaza back-end-ul la un blog/wordpress. Realizezi nu ca Darius nu face nici macar cel mai mic efort ca sa-ti cenzureze comentariile daca iti baga comenturile in waiting for approval by default sau ceva de genul asta?
Ontopic: recunosc ca nu sunt cel mai mare fan Dacia, dar Noua generatie de Duster a evoluat extrem de mult, vad ca au pus pe ea tehnologii pe care nu credeam ca o sa le vad vreodata pe Dacia.
@Geoo ti-am raspuns inca de ieri insa preaputernicul admin al areneiIt, cel care decide cine are voie si cine nu sa se faca de ras, insa nu sterge comentariile calomnioasa si nici postarile retarzilor de serviciu (cum e cel de mai sus), a decis ca comentariul meu nu are ce cauta pe acest site pentru ca contravine reclamei Dacia si distrage atentia de la „review-ul” preaminunatei opere arheologice de mai sus.
Am sa incerc sa refac partial raspunsul de ieri: Unde am zis eu ca conduc o masina eco? Momentan conduc o masina cu un motor cat se poate de mic in ideea de a reduce pe cat posibil impactul meu asupra mediului. Insa chiar daca nu conduc (inca) o masina eco asta nu inseamna ca avem dreptul sa promovam tehnologii antice in anul 2018.
Iar pentru „fanii” masinilor cu motor termic (cea mai proasta si distrugatoare „inventie” din istoria omenirii) o sa intelegeti despre ce vorbesc atunci cand o sa va moara prima ruda de cancer sau de boli respiratorii sau cand o sa va treziti cu fel de fel de boli dubioasa doar pentru ca locuiti in preajma unei zone intens circulate de melteni care cred ca e o mare realizare in viata sa ai motor de 2000. Pana atunci e usor sa comentezi ca boul in porumb cand habar nu ai ce promoveaza astia de fapt.
Și eu care credeam că armele de foc, rachetele balistice, bombele atomcie și capitalismul sunt cele mai distrugătoare „invenții” din istoria omenirii. Chiar dacă din punct de vedere tehnologic și nu numai, sunt impresionante.
Sunt șanse mai mari să faci cancer din cauza alimentelor pe care le consumi decât din cauza mașinilor. Și de bine, de rău, te duce unde ai nevoie și în confort.
Vezi că dacă folosești căruța și calul ca în 1800 nu mai poluezi aproape deloc. La ce-ți trebuie cea mai „distrugătoare invenție” din istoria omenirii?
Ai exagerat cras acolo, de-aia ți-am și răspuns.
@NBA iar intram in polemici interminabile si se supara adminii ca le stric publicitatea. Nu am zis ca motorul termic este singura inventie distrugatoare ci doar ca este cea mai mare si datorita ei au aparut si altele poate la fel de distrugatoare, insa totul a inceput de la porcaria asta.
Referitor la mancare, da sunt sanse sa faci cancer de la ea, sanse foarte mari chiar, insa macar acolo ai de ales si decizia este de cele mai multe ori a ta. Nu te pune nimeni sa cumperi alimente de proasta calitate si chiar ai posibilitatea sa alegi si produse aproape bio.
Problema e ca nu poti sa alegi ce aer respiri, nu poti sa alegi ce face melteanul din fata ta care a decis el asa cu de la sine putere ca e bine sa detina un jeg de motor diesel de 3000cmc care lasa ceata in urma si culmea ceata lui te afecteaza si pe tine si cel mai probabil inca vreo cateva generatii in viitor. Si mai grav e ca stim care sunt efectele, stim ca suntem toti afectati indiferent ce conducem si cu toate astea nu facem nimic sa schimbam situatia si mai mult formatorii de opinie in nesimtirea lor caracteristica promoveaza astfel de mizerii cand tocmai ei ar trebui sa faca exact contrariul.
Si pentru tine ce e mai important, confortul tau de azi sau sanatatea copiilor tai? Poate ca nu ai copii, poate ca nu te intereseaza subiectul, insa pe mine ma intereseaza in mod direct si vreau ca decizia sa fie a mea nu sa decida unul cu 4 clase la fara frecventa pentru mine.
Referitor la caruta, exista alternative mult mai bune si stii asta, trebuie doar sa le promovam suficient si sa incercam sa schimbam situatia asta de rahat cu ceva mai bun.
Si prima schimbare si cea mai grea este mentalitatea.
Din punctul meu de vedere, masini de teren adevarate s-au fabricat inainte de 1990, tot ce a aparut dupa , cu electronica nu mai e o masina de teren pe care sa te poti baza. Una este sa ti se aprinda un senzor la bord prin oras si sa nu mai porneasca masina si alta e sa te aflii in mijlocul padurii, la 40 de km distanta de un drum asfaltat. Lucru dovedit si in competitiile off-road unde masinile au o vechime de minim 15 an, iar printre favorite se numara Mercedes G class.
Daar sunt de acord cu tine, Duster-ul e o masina corecta pentru Romania,ii poate multumi si pe cei putin mai pretentiosi si isi face treaba ok si pe drumuri mai neortodoxe :).
Clar, nu e o masina offroad. E un SUV care se descurca bine si in afara drumurilor asfaltate.
Noroc de faptul ca in spate ai avut o masina care sa te traga daca te impotmoleai…
Pacat ca am uitat chinga acasa. 😀
Recunosc, Touareg-ul trecea mai lejer peste greutati, dar avea diferential blocabil si reductor. Nu le poti compara.
Si avea si motor…mare noroc ai avut !
Tare sunt curios pentru ce ai nevoie de asa multi cai pentru drumurile din Romania unde viteza medie de deplasare este de 60km/h iar pe autostrada 130 km/h. Cred ca pentru tara noastra si taxele pe care trebuie sa le platim e suficient. Nu cred ca nu e suficient de sprintena pentru a depasi un tir din scurt, a urca pante cu 4 persoane in masina, etc. Pentru incordat la semafor sau sa i te lauzi vecinului ca e 3.0 ai nevoie de caluti ?
In cazul asta Dusterul are chiar mai multi cai/kg decat masina din spate.
Ce spui Darius ? Are mai multi cai decat Touaregul ? Spre informarea ta doar un singur motor diesel de la VW are 178 CP toate celelalte au de la 200 la 450 CP ! Dusterul este singura masina model SUV in ultimii 15 ani ce are motorizari asa lesinate 90-125 CP ! La greutatea ei un 150 CP este un minim necesar…
Raportat la greutate are mai mulți cai per kilogram ca și Touareg-ul.
Să știi că și Ariel Atom are raportul cai putere/kilogram mai bun ca Bugatti Veyron. Asta nu o face mai rapidă în linie dreaptă. Deși, datorită masei scăzute, umilește Veyron-ul pe o porțiune virajată, fie că-i de circuit sau de stradă.
NBA ! Deci sa ne intelegem ! Cel mai mic motor de la Touareg (178 CP) care are 2100 kg este comparativ cu cel mai puternic de la Duster (125 CP) care are 1400 kg in teorie ar fi cam la fel CP/kg ! Doar ca este o difernta de cuplu ! La Touareg este cu 40% mai mare…Sa mai spunem ca Touaregul are diferential blocant ! Deci raman la parerea mea: motorul este total subdimensionat pt acest tip de masina ! Nu poti sa mergi cu o Zafira 1.6 veche din 2002 cu 100 CP sau cea de 1.8 cu 125 CP iar Dusterul nou sa aiba 90 CP la o masina mai grea cu 200 kg…Este anormal ! Comparatia cu Veyroane sau Atomi nu-si au rostul pt ca Duster nu va castiga la nici o comparatie reala langa Touareg ! Nu fac apologia Touaregului mai ales ca eu sunt cu Japonezele . Era doar masina din urma Prafosului de unde a pornit discutia . Dar na fiecare cu parerea lui…
Dar eu n-am zis că Duster-ul e mai bun.
Nuu ? Atunci care-i rostul comparatiei prezentate de tine ? Daca Prafosul ar fi castigat la vreun capitol in comparatie cu Touaregul comparatia prezentata si-ar fi avut rostul altfel nu-l vad !
Comparatia cu Touaregul nu isi are sensul si pentru ca acesta a costat undeva la 70.000 Euro de nou.
Corect ! joaca in ligi diferite total ! Touaregul este in clasa SUV mediu-mare Lux…Dusterul…nu stiu ce clasa ca dupa motor si tractiune e la berline de familie…iar dupa carcasa ceva pe la SUV de mijloc spre CUV…
Exteriorul arata bine insa interiorul este demn de inceputul anilor 2000 cu indulgenta.
Plus ca in afara de 4×4 care este util pentru foarte putini oameni si pentru aceia doar intr-un procent foarte mic din timpul de folosire a masinii, pretul mie se pare foarte mare.
De banii aceia iei o masina mai puternica si cu finisaje interioare-exterioare foarte bune, ca sa nu vorbim de calitatea materialelor si dotari, fara 4×4 ce e drept.
La putere ai dreptate ! Cand vor incepe si cei de la Dacia sa puna motoare pe Duster?
Eu de exemplu fac parte din grupul ala mic de oameni care au nevoie de 4×4. Vacantele le prefer la munte si imi place sa ajung in zone mai izolate cu masina. De multe ori cu automobilul nu am putut. Ca sa nu mai vorbim de parcarea in zona urbana :)).
Scuze ca intreb, dar care mai e farmecul muntelui daca mergi cu masina in zonele izolate in loc de drumetie pe jos?
Doar daca farmecul sofatului off-road este peste cel al aventurii drumetiei inteleg. 🙂
Ma asteptam la intrebarea asta. Imi place sa le combin. Imi place hiking-ul si acolo efectiv nu pot merge cu masina nici daca e de teren ( Negoiu, Moldoveanul, etc ) dar in acelasi timp imi place sa explorez cu masina, ma opresc, imi iau rucsacul in spate si pornesc la drum.Iar distantele pe care le parcurgi cu masina pot fi mult mai mari.Deci cumva un mix intre cele doua e echilibrul perfect pentru mine. Iar adrenalina pe care o ofera condusul off-road unde precizia si rabdarea sunt cuvintele cheie si nu viteza, e deja o poveste de dragoste ! Nu spun ca mersul cu viteza nu necesita indemanare, dar oricine poate sa goneasca pe autostrada cu 200km/h, nu toti au precizie in padure, unde poti muri si la 10km/h :).
mNiosu ! Hai sa-ti spun eu ! Eu in general merg cu cortul, rulota si toate cele ! Uite o necesitate ! Lacul Vidraru are si pe stanga si pe dreapta sosele ! Una este Transfagarasn iar pe partea cealalta a lacului este in teorie un drum cam desfundat ! Ei chiar pe acea parte care are cateva zeci de km sunt foarte multe poieni superbe mai mici sau mai mari pe care putina lume le abordeaza ! Acolo se poate merge in natura pt campare cu cort sau rulota ! Drumul respectiv este destul de rupt iar daca a plouat ceva si ai o rulota agatata iti garantez eu ca daca ai un Duster de 90-125 CP cu 2×4 s-ar putea sa te gandesti la un CrV sau Subaru sau un Touareg ca tot era in discutie … mai ales daca vei avea nevoie de un cal sau tractor…Pt oras dar si asemenea lucruri este conceput SUV ul din aceasta clasa…Acestia sunt clientii caruia i se adreseaza acest concept ! Ca daca vrei doar oras iti cumperi masina de oras nu SUV !
Eu pentru asemenea iesiri am un Suzuki Samurai din 1988 , i-am pus motor de Vitara pentru ca odata ce i-am pus roti mari, cel original pe carburator era cam puturos la drum intins. Dar ce am invatat e ca pe teren accidentat nu ai nevoie de forta bruta, odata cuplat reductorul si diferentialul blocant si motorul stoc de Samurai facea fata fara probleme – 68 cai putere la aproximativ 1100 KG . Pe Transalpina am fost anul trecut pe un drum numit Strategica – e de o frumusete rara , l-am prins in cea mai calduroasa zi din an – 1 iulie. 45 de km de natura virgina si imagini pitoresti ! Nu il poti face cu un automobil – dar cu un SUV, daca nu a ploua in abundenta il poti traversa linistit sau daca ai o pregatire medie ca si sportiv – il poti face si cu bicicleta :). Avem o tara frumoasa si sunt o multime de drumuri prin padure care te indeamna sa le explorezi, poti gasi peisaje de vis.
Toyota Rav sau Honda Crv second hand la jumatate din pretul unui Duster nou…si raman o gramada de bani pentru plimbari. Eu asa as face.
@Sile ! Ai dreptate ! Eu asa am si facut ! Dar astea 2 sunt totusi SUV uri…
La ce oare o trebui motor de camion și putere de transatlantic la un SUV mini-mediu. Văd lume nemulțumită și veșnic deranjata de ceva ce nu deranjează. Dar ca la noi la români, mașină trebuie sa accelereze mai puternic decât SR 71, să aiba un motor puternic cat cel de tanc, să coste și să consume nimic și să fie luxoasa ca la șeicii din Dubai. Nu merge frate. Mai bine sa ne vedem lungul nasului și să ne temperam un pic fetișurile obsesive. Drumuri bune tuturor.
Pai de aceea mai avem inca – carute si dacii… :))
Bine ca au inlocuit stopurile pe spate…. erau atat de urate 🙂
Faptul ca e făcută in România nu o face o mașina românească !
Daca ar fi avut motoare ceva mai puternice..ar fi cost altceva. Pana una alta nu vad de ex de ce as lua un Duster la 19700 in loc de un Vitara S la 19500-20000. Eu personal ama vut oferta la 19500. Are motor pe benzina mai puternic..un sistem 4×4 cel putin la fel de bun..si toate celelalte dotari…dar motorul face toti banii la Suzuki…plus farurile LED.
Vitara S este o alternativa da.
Cat despre oferta, am avut si eu una foarte buna, doar ca… https://www.arenait.net/2017/09/23/vrut-luam-suzuki-vitara-sara-motors-dealer-mincinos-lasat.html
Darius, Sara motors a fost un dealer mincinos din păcate, si a suferit suzuki din cauza asta, dar rămâne suzuki vitara s o mașină bună și cu motoare bune pe benzina.
Am condus vitara s și este super motorul și ca accelerație și consum.
Am condus si eu un Vitara S vreo 20 ds minute. Mergea bine dar parca era prea zgomotoasa.
Mi-ar fi placut sa pot sa-mi fac o idee mai buna dar n-am avut cum.
Buna
Spune-mi te rog cu ce alte masini 4*4 ai mai iesit in off road ?
Nu sunt sofer profesionist, nici onroad nici offroad. Nu sunt nici jurnalist auto.
De ce intrebi?
De la 19600 de euro pleaca Mokka X cu dotarea Innovation. La banii astia ai motor 1.4 140cp Start/Stop, anvelope pe 18 si dotari care nu vor fi pe Dacia cel putin in urmatorii 5 ani. In zona de 20000 de euro sunt si alte suv-uri mici mult mai bine dotate decat Duster.
Salut!Merg si eu maine dimineața sa fac u testdrive.Crezi ca am sanse sa il primesc toata ziua,ca sa merg cu el pana la munte si inapoi?Cum as putea sa ii „conving”?
Nu cred, poate doar daca esti fidel. Test drive-urile sunt in general de jumatate de ora.
Sa ne spui cum ti s-a parut.
Pff,special mergeam pana in Sinaia ca sa o turez putin.O sa incerc totusi,le ofer sa las Ford Focus 2012 al meu in parcare cu tot cu cheie,poate asa merge 😛 .Revin cu pareri maine
Pareri
Pro:Volanul este foarte usor de manevrat,chiar si cand stai pe loc
Motorul (1.5 DCi 110 CP AWD) este foarte puternic,eu ma asteptam la ceva mai lenes (ultima dacie condusa de mine a fost un Logan 2010),am ajuns mai rapid decat credeam la 50 km/h.Treapta 1 a trecut imediat.Noul ecran dintre ceasuri e mai elegant,nu mai avem acel portocaliu canceros.Schimbatorul este ok.Nici mai mult,nici mai putin.Acele 3 guri de ventilatie ma fac sa ma simt ca intr-un Hyundai Tucson.Butoanele pentru hill assist si ce mai e pe acolo nu sunt prea vizibile.Also,a fost o placere sa iau gropile cu ea.Nu le simti asa cum le simti pe un sedan.
Contra:Tot ce tine de infotainment.Sa fim seriosi.E incet,rezolutie proasta,si nu stiu cati soferi se vor interesa cate stele le acorda programul ECO.Manetele pentru ajustarea scaunului pentru sofer sunt aproape de neatins cu usa inchisa,sa nu mai zic in mers.Vreau sa ies la o bere cu persoana responsabila pentru amplasarea butonului de deschidere a capacului pentru rezervor.Putin cam prea mult plastic pentru gustul meu,dar tineti mereu in gand pretul.
Ramane de vazut cum se comporta dupa cateva luni.O sa revin la ei,mi-au oferit ceva plan de finantare si suna tentant.
Am avut Touareg V6 an 2008 de fabricatie si Duster 1,5 DCI din 2011. Touaregul nici nu viseaza sa ajunga acolo unde merge linistit Duster 1,5 DCI, care bate in offroad marci la care nu v-ati gandi.
Si Touaregul, si Dusterul au fost cumparate de noi. Unul cu 61.500, celalalt cu 17.800.
Cine citește ce ai postat tu pal sandor????….melștenii cu sh uri????…în primul rând Duster ul este mult mai ușor la caroserie, și ceea ce spui în scris…este perfect ADEVĂRAT!
Dacia Duster 2018 de la gama/clasa confort în sus, adică cele cu 4×4, sunt clasificate ca cele mai performante SUV uri calitate/dotări/preț din Europa punct…luați să citiți că nu am spus-o eu, și a spus-o -C..I.O.M.A UE.. Și eu am avut o părere proastă despre fabricantul de la Mioveni, ca și la fostul Daewoo Craiova, s-a furat mult din procesul de fabricație, se completează de la una la alta, șamd, uite că francezii ca și actualii engelzi/spanioli/nemți de la Craiova au venit cu o altă mentalitate, dar românul este tot român, cu toate că ne este greu de recunoscut cum suntem. Mentalitatea face calitatea,spune sau vă spune cineva care a lucrat cam 10 ani într-o fabrică de autoturisme. Schimbând mentalitatea ai și calitate, referitor la motorizare cu cei 109 CP, chiar îi are în comparație cu cei cu 130/140CP…..pentru că românul cât este de sărac, este pretențios, și francezului i-a fost frică de unele comentarii chiar și instanțe de judecată privind diferența între ce scrie în carte tehncă și ce este pe mașină……dar vă mai spun ceva…la opțiunea standard la Duster găsești mult mai multe opțiuni ca la alți producători…și acum surpriză!!!!…nu comparați costurile de montare a opțiunilor din România cu cele din Germania că tot vb de Tuareg….am eu o vb la cât consumă acest Tuareg…10 și-o găleată…motorină…..iar despre cele japoneze care am o impresie bună….comparativ opțiuni…..este diferență mare….așa că nu fiți cârcotași….în concluzie, mulți spun că nu au nevoie de 4×4…greșit…..până nu scăpăm de jigodiile care se plimbă cu helicopterele și nu știu să facă autostrăzi…iese din garanție noul Duster…..prefer un 4×4..pentru că iarna nu-i ca vara…vb unui dobitoc în viață!
Nici nu stiti cat de apreciat este duster-ul in alte tari ! Mentatlitate de romani, vor motoare mari, putere mare dar sa consume putin si sa nu plateasca taxe. Ar trebui apreciat pentru ceea ce ofera , am intrebat suedezi,irlandezi si englezi care au duster-uri si nu s-au plans cum se plang romanii si erau mandrii de masinile romanesti ! Cei care va simtiti in acest comentariu sa fiti sanatosi. :))
pentru voi duster in franta si belgia italia nu stiu in spania dar in celelalte este foatre bine apreciat sant multe dusrer pe sosele in Europa ca exzemplu de la primul duster pina la cel din present.