Mi-am adus aminte ca am o carte foarte interesanta si m-am reapucat s-o citesc. Cartea este din 1973 si in ea sunt prezentate aproape toate marcile auto din lume si cateva modele. Tot atunci se discuta despre masinile electrice. Va atasez mai jos fotografii din carte, pentru ca nu am posibilitatea sa scanez, ca sa aflati cateva informatii despre aceste masini.
PS: Astept comentariile lui Marius
Cum se numeste cartea?
Salon Automobil se numeste din anul 1973.
Deci de 45 de ani masinile electrice tot inlocuiesc cele pe combustibil…
De mii de ani oamenii au dorit sa zboare ! Dar asta nu s-a intamplat decat in ultimele 2 secole ! Asa si cu masinile electrice !
Discuția este destul de complicată.
Datorită costului exorbitant al petrolului, implicit motorinei și benzinei, din acei ani au început cercetările pentru alternative la autoturismele termice.
Este remarcabil că s-au și construit cîteva modele prezentate în cartea respectivă și tradusă la noi.
Dacă s-ar fi continuat cercetările cu siguranță azi nu ar fi existat mașinile cu motor termic.
Dar fiindcă ceo care exportau petrol și-au dat seama că vor pierde mii de miliarde au decis să scadă prețul petrolului astfel că mașinile electrice au fost lăsate în sertare.
În acest moment nu doar poluarea este cea care impulsionează electricul ci și dependența în continuare a țărilor dezvoltate de petrol importat din țările calde și Rusia.
@tib stii tu ceva, insa nu stiu daca conosti exact cine este personajul odios datorita caruia astazi noi respiram smog in loc de oxigen. Numele lui este Henry Ford (https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford) intemeietorul companiei cu acelasi nume (Ford). Acest personaj initial a investit in alegerea logica pentru orice inginer de bun simt de pe lumea asta, masina electrica. Ba chiar se vorbeste de sume destul de mari, insa la un moment dat din diverse motive ce tin mai mult de teoria conspiratiei decat de logica, a decis sa sara parleazul si sa lanseze masini cu motor termic. Din acel moment masina electrica a murit pana la infiintarea Tesla.
Asta e motivul pentru care nici o data in viata asta nu voi de tine o masina Ford, indiferent daca este electrica sau nu.
Ce hal de articol e asta? Parca era arenait, nu poze cu carti. Daca chiar doreai sa faci un articole ai fi citit si puteai sa zici si tu 2-3 lucruri interesante sau sa povestesti. Asta nu e nimi stire, nici articol, nici macar prezentare de ceva, decat sa postezi asemenea prostii mai bine deloc
Fiecare intelege ce vrea…
Eu cred ca astfel de carti iti dau de gandit. Acum depinde de fiecare…
Marian – nu crezi ca sunt niste moaste de pupat ? ce treaba ai tu cu, cartile ? 🙂
Fiecare are limitele lui,Marian,daca taceai filozof ramaneai 🙂
Eu cred ca Marian e suparat ca nu sunt suficiente poze in cartea asta. Ce carte e aia doar cu una doua poze pe pagina? Nu-i asa Marian?
Nu e vorba de carte, ci de asa zisul „articol”. In fine, daca voi nu vedeti problema este clar ca am eu o problema. Nu m-am luat de carte, m-am luat de ce a facut autorul, nu asa prezinti ceva, MAI ALES O CARTE, nu pui niste poze si uite ce articol am facut. Apropo, domnul Darius, daca tie asa carte iti da de gandit, inseamna ca basmene pentru copii sunt adevarate filozofii
Ca si regula de bun simt, daca nu ne cunoastem istoria suntem condamnati sa o repetam. Trebuie sa stim cum vedeau oamenii acum ceva timp viitorul sa putem sa ne construim propriul viitor. Prea profund? Pot sa detaliez…
Se tot vorbeste de eficienta si lipsa poluarii masinilor electrice. Dar nimeni nu spune cat polueaza acumulatoarele si mai tarziu reciclarea lor. Sunt extrem de scumpe, au chimicale toxice din greu, sunt voluminoase si grele si polueaza si la producere si la reciclare. La 7 milioane de masini cate sunt in Romania inseamna doar miliarde de tone de asemenea baterii in 20-30-40 de ani – si asta doar la noi. Pe plan mondial inseamna ceva fabulos.
Perfect de acord, de aceea astfel de masini vor lua avant doar dupa ce or sa inlocuiasca clasica baterie cu ceva mai fezabil precum: pila de hidrogen (vezi Hyundai si cu cele mai mari sanse de impunere), amestec de saruri (in teste si cu timp dublu la realimentare fata de motorina/benzina), supercapacitoare (cu descarcare potential rapida in caz de scurt), etc.
Vorbesti mai multe prostii decat iti dai seama.90% dintr-un acumulator modern este reciclabil si poluarea este de zeci de ori mai mica decat la combustia interna.Masinile electrice sunt viitorul,iar sursele de obtinerea energiei electrice curate sunt destule.Un oras cu automobile electrice sau macar hybride este mult mai curat si respirabil Tehnologia pilei de hidrogen este o allternativa.De urmarit dezvoltarea ei in continuare.
O masina medie termica consuma in intreaga sa viata combustibil de cateva zeci de ori in volum mai mult decat acumulatorul echivalent daca ar fi electrica…si nu elimina oxigen in aer din cate stiu ! Daca fizic poti recicla sau depozita cantitati imense de material aerul nu-l poti tine intr-o cutie…orice se va spune viitorul este electric si asta din timpul vietii noastre ! Exceptand sinucigasii donatori de organe ce conduc”pisicute” cu 200 la ora prin sate…
@sciuro Ori o tehnologie noua de baterii, ca tot se vorbește de ani buni, va Japonezii și mai o tara, au în teste tipuri noi de baterii.
Pentru ca tehnologia actuala nu ii prea eficienta. (o sug rău bateriile actuale, de pe orice dispozitiv.)
II cazul sa schimbe odată fail actual..
@German cu tehnologia existenta astazi nu vad de ce nu ai putea recicla cel putin 99% dintr-o baterie auto. Tehnologia exista, ba chiar in cazul bateriilor clasice nichel – cadmiu sau plumb reciclarea este obligatorie. Tu cand iti schimbi bateria la masina trebuie sa o predai pe cea veche altfel platesti mult mai mult. Si iti zic eu ca acele baterii ajung la reciclare ca altfel nu mai aveam apa potabila astazi in Romania.
@sciuro Tehnologia evolueaza, nu asa repede cum am vrea noi, insa in timp orice e posibil. Eu unul nu cred in pila de hidrogen. De ce? Simplu, pentru ca procesul este urmatorul: prin electroliza (adica folosesti energie electrica si destul de multa) extragi parca pe anod hidrogen si pe catod oxigen (sau invers chiar nu mai stiu acum), dupa care arzi hidrogenul si produci miscare. Suntem complet tampiti sau ne facem? Ajungem iar la un proces ce presupune ardere? Supercapacitoarele sunt cu totul altceva, insa vreau sa vad si eu o masina alimentata de asa ceva. De la teorie la practica e cale lunga si nu poate Tesla sa puna toata teoria in practica in timp ce restul stau pe tusa si asteapta.
Parca pe cleantehnica a fost la un moment dat un articol despre un studiu care compara poluarea masinilor electrice cu cea a masinilor cu motor termic. Concluzia: chiar daca folosesti pe intreaga durata de viata a autovehiculului electricitate provenind din cea mai poluanta sursa posibila (carbune), tot poluezi de cateva ori mai putin comparativ cu un Diesel. Asta cu poluarea masinilor electrice este propaganda (lobby) platita de anumiti producatori in ideea ca multi oameni fara informarea necesara pot fi in continuare convinsi sa cumpere rajnitele produse de ei. Ultima data am vazut o campanie de genul asta inceput de Mazda. Au facut baietii un desen frumos in care rafinaria era inlocuita cu o termocentrala si concluzia era ca masina electrica polueaza mai mult decat cea cu motor termic…propaganda de doi lei pentru creiere inguste.
@Marius cred ca te uiti prea mult in oglinda, mai relaxeaza-te 🙂
Si ca sa te lamuresti cum este cu pila de hidrogen de la Hyundai, unde nu arde nimic, tradu asta:
The fuel cell at the heart of the technology works by passing hydrogen and air through a fuel cell stack. A chemical reaction within the stack generates electrical power to drive the vehicle while emitting nothing but water.
@sciuro poti sa imi spui te rog cate masini cu aceasta tehnologie revolutionara a vandut Hyundai? Propaganda constructorilor auto dureaza de multi ani si se manifesta sub multe forme, cele mai multe fiind tehnologii revolutionare care nu ajung nici o data in productie.
Sunt sigur ca dupa ce vom ajunge la procente de genul 50% din masinile noi sa fie electrice, or sa apara si tehnologii inovatoare. Insa pana atunci trecerea de la mizeria de motor termic la motorul electric se va face utilizand baterii, nu supercapacitori (din pacare) si cu siguranta nu utilizand blana ursului de pe gard jupuit de Hyundai.
Germane iati nene cleandiesel de la ww, nu te obliga nimeni sa cumperi electrica.
Nu te obliga inca. Insa peste cativa ani sper ca motorul ala de la vw sa coste mai mult decat electrica.
Si nu uitati ca tot electric era si primul automobil care a depasit viteza de 100 km/h. Din pacate masinile electrice au pierdut de mult cursa din cauza autonomiei. Daca vreti aveti un articol interesant gasiti aici: https://www.4tuning.ro/alte-stiri-auto/istoria-recordurilor-de-viteza-maxima-intr-o-masina-5151.html
La cate prostii scriu astia de pe 4tuning nici nu mai deschid link urile…
Te contrazic, masinile electrice au pierdut din cauza lui Henry Ford (https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford). Datorita lui respiram azi smog in loc de oxigen. Autonomia este doar un pretext, sau mai bine zis o problema pe care inginerii au rezolvat-o in timp.
Incercati sa calculati cantitatea de energie necesara incarcarii a 7 mil masini cu un necesar de 10-100kw (depaseste energia produsa in Ro). Apoi calculati cate prize de inalta putere trebuie la fiecare acasa si cum ar trebui regandit intreg sistemul electric pentru ca cel de acum nu rezista. Vara cand oamenii baga doar aerul conditionat in priza (1-2kw) cad retelele electrice. Teoria e minunata, dar practica ne omoara. De peste 30 de ani aud de descoperiri fabuloase in domeniul bateriilor si acumulatorilor. Incercati doar sa va montati plite si cuptoare electrice si veti vedea cam ce cabluri, prize si sigurante sunt necesare, asta daca nu vreti sa va sara totul in sus cand porneste masina de spalat.
Comparatia nu este cea mai buna. Chiar daca trebuie sa treci pe contor trifazic daca doresti o plita mai capabila tot ramane o alegere buna. Este mult mai eficienta in comparatie cu gazul. Eu am plita cu inductie si sincer iti zic, nu mai vreau sa folosesc un aragaz normal in viata mea. Tigaia se incalzeste uniform, aproape instant, iar timplu de gatit a scazut considerabil. Asa si cu masinile, sunt mai eficiente, chiar daca au minusurile lor. Singurul motiv pentru care ai alege ceva pe benzina tine fie de bani, fie de factorul „fun”. Combustibilii fosili sunt pe duca, ne omoram singuri cu poluarea, ca dorim sau nu, masinile electrice sunt viitorul.
Mai neamtule ! Nu va incarca nimeni masinile acasa -eventual cine nu are altceva de facut isi va instala la curte priza speciala ! Mergi putin prin tarile nordice sa vezi ca peste tot prin orase sunt prize speciale pt incarcat ! In special in Norvegia unde deja sunt cam 15 % masini electrice ! Care-i problema ? O statie Peco poate fi modoficata f usor ca in loc de puncte de gaz oamenii sa incarce electric spre exemplu !
robert ! Ai dat un bun exemplu cu plitete pe inductie ! folosesc asa ceva din 2011 si comparativ la pretul gazului iesi mai bine pe inductie tocmai din cauza randamentului mai ridicat ! la gaz il incalzeam pe Sf Petru la picioare eventual si oala cu mancare…si totusi in Ro nu cred ca sunt mai mult de 10 % sa foloseasca inductia in detrimentul gazelor…
A da, aceeasi comparatie, o plita cu inductie polueaza cu 90% mai putin decat arderea gazului, cand arzi gaz automat produci si caldura si co2. Acelasi este si cazul masinilor, iar pentru cine zicea ca masinile emit oxigen, nene, esti dus rau. Cantitatea este infima si oricum dupa o ardere completa sansele sa mai gasesti si urme de oxigen sunt minuscule, iar daca ar fi cazul, nu are cine sa colecteze si sa separe particulele. Nu imi vorbi de catalizatoare ca nu au nici o legatura, mai documenteaza-te.
@German masina electrica trebuie incarcata acasa, cel putin daca stai la casa asa ar fi cel mai bine. Asta inseamna ca timp de 8 ore pe noapte, o data sau de doua ori pe saptamana o sa ai un consumator care poate fi alimentat si de la o priza normala de 230V nu neaparat trifazic (400V). Si acum in functie de ce amperaj va duce priza ta, timpul de incarcare va fi mai scurt sau mai lung. Exemplu: la 230V cu 10Ah o sa incarci un pic peste 2Kwh. Cu cat poti sa furnizezi un amperaj mai mare la o tensiune de 230V sau 400V cu atat o sa incarci mai repede. La constructiile noi (case in special) instalatiile electrice se proiecteaza deja pentru consumatori destul de mari, ca ai o masina de spalat care consuma peste 1Kwh, ai un cuptor electric care consuma 2-3Kwh, ai o plita cu inductie care consuma la fel destul de mult iar instalatia ta trebuie sa poata sa duca consumul lor simultan. Asa ca pentru constructiile noi exista deja capabilitatea tehnica pentru a incarca o masina electrica. Asta daca nu cumva vrei ca la 3 noaptea sa speli in timp ce pregatesti o friptura la cuptor.
La mine spre exemplu (stau la casa), la un calcul simplu sa pot incarca la maxim o Tesla (undeva la 63Ah daca nu ma insel) trebuie doar sa schimb siguranta generala (vreo 200 – 300RON ca ma obliga legea sa pun RCD) si sa adaug o priza de mare putere (undeva la 150RON).
Si nu, nu cad retelele electrice ci cel mai probabil va trebui ca Electrica sa mai schimbe cateva sute de transformatoare care oricum sunt depasite de mult si in mod normal ar fi trebuit inlocuite acum multi ani. Problema nu se pune la liniile de transport (110Kv sau 6Kv) ci la distributia de joasa tensiune unde oricum costul este cel mai mic din tot lantul.
PS: Daca tot vb. de productia de energie a Romaniei, o poti vedea in timp real aici: http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national
Producatorii auto merg pe principiul sectelor (cunoscute ca religii de cei creduli) care iti vand raiul, da pana ajungi acolo mai cumpara tu niste lumanari, mai da niste bani la popa ca doar na trebuie sa isi ridice si el un viloi nou sau sa isi cumpere ultimul ragnet de masina, in timp ce tu nu poti sa ajungi in rai cu bani la tine ca e pacat. Tu spera la rai ca noi avem grija de banii tai.
Acelasi principiu si in industia auto, viitorul este electic de cand urmaresc eu domeniul si totusi ei produc aproape de ZERO masini electrice si daca ei productia celor mai importanti producatori ajungi sa constati ca sub 1% din productia lor sunt vehicule electrice. Iar cei care totusi produc si modele electrice, o fac ca raspuns la companii ca Tesla si intentionat nu scot pe piata modele care sa rivalizeze cu modelele cu motor termic. Investesc sume enorme in concepte care se stie de la inceput ca nu vor ajunge nici o data in productie, asta in timp ce vand in continuare rajnite cu tehnologie arhaica. Si consumatorul de rand, care nu are timpul necesar sa se informeze, pune botul si cumpara, ba un Duster, ba un BMW la mana a doua din Germania si uite asa anii trec iar noi ne sufocam in gaze de esapament, ne tavalim prin spitate cu fel de fel de boili de la cancer la dracu stie ce boala de care acum 50 de ani nu a auzit nimeni.
Cine e de vina? Noi toti, incepand cu producatorii auto care efectiv refuza sa aplice evolotiile tehnologiei in domeniul asta, continuant cu formatorii de opinie care refuza sa educe oamenii corect si terminand cu consumatorul final care prefera comoditatea si costul initial scazut in detrimentul sanatatii si al mediului. Si cand apare cate unul care comenteaza impotriva curentului, sunt oameni care au grija sa nu il lase sa se faca de ras.
Mariusica ! Cresterea va fi logaritmica ! Nu uita ca acum 5 ani spre exemplu investitiile cat de cat importante in electrice le avea doar Tesla-la scara planetara cam 1-2 miliarde de $ ! Ceilalti erau mai mult pe plansete ! Dar daca vei vedea acum bugetele granzilor pe urmatorii 5 ani vei vedea peste 100 de miliarde $ pt asa ceva(electrice!) ! Asta deoarece toti stiu ca in 10 -12 ani termicele vor fi istorie si nimeni nu vrea sa ramana de caruta ! Asa a fost si cu cei ce nu s-au adaptat de la analog la digital ! Asa a fost si cu Kodak spre exemplu care nu a inteles ca viitorul in fotagrafie este digital ! In 9 ani de la Leader in piata foto a ajuns la faliment ! Asa a crezut si Nokia cand pastra Symbianul iar ceilalti au votat Android iar in 6 ani de la Leader mondial a ajuns la faliment ! Tu esti dintre cei ce nu inteleg mersul si viteza de schimbare a lucrurilor ! Indiferent de parerea ta oamenii rationali si firmele care conteaza stiu ca in 2030 masinile vor fi electrice cam toate ! Iar trecerea se va face uluitor de rapid in doar cativa ani ! Asta nu poti tu intelege !
@Bogdan, nu prea m-ai inteles. Eu sunt printre singuri care comenteaza impotriva oricarei promovari de masini cu motor termic pe acest site. M-am certat de nu stiu cate ori atat cu adminii cat si cu o multime de oameni spalati pe creier care nu inteleg tocmai ce ai spus tu mai sus si nu vrei sa stii de cate ori am primit injurii sau de cate ori comentariile mele au fost sterse.
Problema nu se pune care sunt bugetele actuale ale companiilor din industria auto, problema e ca zeci de ani nu au facut decat sa scoata concepte scumpe si sa comercializeze in continuare rajnite. Si culmea, chiar si azi dupa ce Tesla a sters cu ei pe jos, exista in continuare o mare parte din media care la fiecare cateva zile scoate o stire despre falimentul inevitabil al celor de la Tesla si cum chieltuie ei ca nebunii si cum ar trebui ca investitorii sa vanda actiunile detinute la Tesla, etc. Acolo e problema, nu la mine si la ce cred eu.
Daca nu as fi crezut ca viitorul este electric nu faceam rezervare pentru modelul 3, nu strangem ani de zile bani sa il cumpar, nu promovam atat tocmai tehnologii de felul asta. As putea foarte bine sa ma duc si maine sa imi comand un junghi de 10 – 15K si sa las ca toti ceilanti ceata in spatele meu. Poate ca ar fi mai comod, poate ca ar fi mai economic pentru mine, insa este corect? Cu siguranta nu, si de aia prefer sa merg cu o porcarie de masina cu motor cat se poate de mic si sa trec direct la electric.
*râșnițe
*ceilalți
Mi-a plăcut comparația cu religia…Tu-i considerii pe cei afiliați unei religii fraieri că dau bani „la nenea popa”. Și nu te contrazic. Dar ei au o speranță după moarte. Adevărată, neadevărată, treaba lor. Tu ce speranță ai măi Mariusică? Că o să conduci o Tesla după ce te reîncarnezi?
Și pe popi și pe șefii companiilor auto, și pe deștepți, și pe proști îi înghite moartea. Și acolo nu te duci cu nimic. Mai ales cu banii.
Așa că măi Mariusică, eu zic să nu mai fi critic la adresa tuturor și să te bucuri de viață. Crezi că dacă faci propagandă (altfel n-am cum să-i zic) pentru mașinile electrice o să vadă cineva din conducerea VW și o să zică: „Da bă, ăsta are dreptate.” și incepe Revoluția Electrică? Io nu cred. Cel mult o să-i deranjezi pe alții și o să te stresezi foarte mult tu. Așa că, relaxează-te. Nu-i poți face pe ceilalți să-ți adopte părerea sau să fie de acord cu tine prin „comportamentul” arătat pe arenait. Baftă!
@NBA ce te face pe tine sa crezi ca ma stresez? E o adevarata placere sa vezi cum comentariile tale la articole auto dispar, cum oamenii in lipsa lor de informare corecta te insulta. E chiar calmant.
Si ideea nu e sa schimb eu producatorii auto, desi e posibil si lucrul asta da nu sunt dispus sa depun efortul necesar, ci sa fac cat mai multi oameni sa aibe dubii cu privire la ce li-se serveste pe tava. Daca macar unul din cei care citesc ajunge sa vada lucrurile putin altfel si sa nu mai inghita orice flegma care ii este servita, atunci timpul meu nu a fost irosit. Revolutia electrica a inceput de mult, important e sa ajunga si la melteanul de rand nu doar la cei care se informeaza din mai multe surse inainte de a trage o concluzie.
PS: Mulţumesc da chiar nu am răbdarea necesară să folosesc diacritice. Îmi asum lucrul asta şi cui nu îi convine e fix treaba lui.
Ai scris „rajnite” cu „j” și „ceilanti” în loc de „ceilalți”. Nu erau diacriticile problema.
Ca tot vorbim de limba romana, „mai fi critic” corect e „mai fii critic”, sa nu mai vorbesc de comentariile tale anterioare care in general nu au legatura cu limba romana. E bine de stiut totusi ca cineva are timp de detalii, insa in locul tau as incepe cu propriile comentarii.
Referitor la religie, ca am ramas un pic restant, nu stiu in ce masura cunosti tu istoria insa pot sa iti spun ca exista anumite carti interzise de sectele dominante, in care se vorbeste despre vremuri in care religia era forma principala de control a statului. Existau oameni al caror job era sa inventeze noi religii ca forme de control al maselor, asa ca adevarul este destul de complex si imposibil de inteles pentru marea majoritate a oamenilor.Astazi exista media.
Comentariile mele nu au legătură cu limba română? Hah…Adevărul e că ale tale au treabă cu limba română.
Eu recunosc că am greșit, se întâmplă, dar faptul că nu pui un „i” sau pui prea mulți (cum am făcut eu la „considerii”) nu înseamnă că n-ai treabă cu limba română. Pe când atunci când scri/ii (hai, corectează-mă și aici) „râjniță” sau „ceilanți” dai dovadă de…te las pe tine să deduci.
Mariusica ! Cresterea va fi logaritmica ! Nu uita ca acum 5 ani spre exemplu investitiile cat de cat importante in electrice le avea doar Tesla-la scara planetara cam 1-2 miliarde de $ ! Ceilalti erau mai mult pe plansete ! Dar daca vei vedea acum bugetele granzilor pe urmatorii 5 ani vei vedea peste 100 de miliarde $ pt asa ceva(electrice!) ! Asta deoarece toti stiu ca in 10 -12 ani termicele vor fi istorie si nimeni nu vrea sa ramana de caruta ! Asa a fost si cu cei ce nu s-au adaptat de la analog la digital ! Asa a fost si cu Kodak spre exemplu care nu a inteles ca viitorul in fotagrafie este digital ! In 9 ani de la Leader in piata foto a ajuns la faliment ! Asa a crezut si Nokia cand pastra Symbianul iar ceilalti au votat Android iar in 6 ani de la Leader mondial a ajuns la faliment ! Tu esti dintre cei ce nu inteleg mersul si viteza de schimbare a lucrurilor ! Indiferent de parerea ta oamenii rationali si firmele care conteaza stiu ca in 2030 masinile vor fi electrice cam toate ! Iar trecerea se va face uluitor de rapid in doar cativa ani ! Asta nu poti tu intelege !
Ti-am raspuns mai sus.
PS: Nu posta de mai multe ori, din pacate si din cauza celor ca mine comentariile sunt moderate si nu apar imediat ce le postezi.
sorry daca am inteles gresit !
Nici o problema.
Marius nu prea o sa mai comenteze aici, l-am scutit de la o mustrare de la sefii lui de la serviciu.
Sa ne spuneti daca va e dor de el…
Salut!
Cum se numește cartea?
Poți oferi o poza de pe pagina cu editura, ediție, autor, locul tipăririi?