Periodic, la noi pe site, veti gasi oferte pentru licente folosite de Windows, sau de Microsoft Office. Chiar ieri am avut promovat un astfel de articol.
Stiu ca multi dintre voi sunteti circumspecti cu privire la asemenea oferte, care par de nerefuzat, insa ele sunt 100% legale. Cum si eu ma numaram printre cei ca voi, am decis sa investighez mai departe situatia. Atfel, am descoperit o decizie a Curtii de Justitie Europene, din 2012, care spune ca firmele producatoare de software nu se pot opune vanzarii licentelor refolosite.
Astfel, titularul dreptului de autor asupra unui program de software care a vandut pe teritoriul Uniunii Europene o copie cu licenta nelimitata a acelui program, pe suport material (CD sau DVD), nu poate interzice revanzarea ulterioara a copiei, in ciuda oricaror clauze contractuale. Decizia a fost intarita in 2016, cand Microsoft a incercat, fara succes, sa ceara pedepsirea unor cetateni lituanieni, care au pus bazele unei afaceri prin care vindeau online diverse programe de calculator, printre care si unele proprietare Microsoft.
Directiva 91/250/EEC – privind protectia legala a programelor de calculator – acorda titularului dreptului de autor exclusivitatea utilizarii in ceea ce priveste reproducerea permanenta sau temporara, totala sau partiala a acestuia. Insa, copia de rezerva a unui softwarea poate si facuta si fara a avea acceptul titularului, atat timp cat sunt indeplinite doua conditii: sa fie realizata de cineva care are dreptul de folosire si sa existe necesitatea efectuarii acesteia. Prin urmare, desi programul si licenta initiala pot fi vandute, acelasi lucru nu se aplica si in cazul copiei de rezerva, fara acceptul vanzatorilui initial.
Sper ca articolul de fata sa va fie de folos, indiferent daca achizitia de software la pret redus va fi facuta de pe un link furnizat de noi, sau de un alt site din domeniu.
Si pe site-ul aratat de voi sunt oferte?Sa fim seriosi 100 de euro pe office?Asta-i oferta?
Hopa… deci poti cumpara si licente Autocad second hand?
Aici este mai complex deoarece ai nevoie si de un cod de autorizare de la Autocad si ca sa-l obtii ai nevoie de suportul vanzatorului, adica sa fie de buna credinta – gen o cunostinta, coleg, prieten al unui prieten, etc
@Cristian: stiam argumentatia insa ce te faci daca licentele sunt furate? Daca cumperi o masina sh furata nu pierzi banii? Sau poti eventual sa te judeci cu hotul 🙂
Aici intervine responsabilitatea vânzătorului.
Daca sunt legale, de ce expira? (cum au scis cativa comentatori la articolul cu ofertele).
Mai jos un posibil răspuns la întrebarea ta!
In articolul pe care-l menționezi am dat un răspuns în care arătam că acum aproape o săptămână, am cumpărat de pe eMag, de la o terță firmă, o licență electronică Retail pentru Microsoft Windows 10 PRO cu factură… am uitat să spun că firma respectivă este din România și este pe piață de mai bine de 4 ani, deci nu-i o firmă „fantomă”! 🙂
Genial, bravo
Tot mai mulți clienți întreabă care e treaba cu licențele și vor sa își cumpere sa nu mai aibă bătai de cap, au impresia ca li se strica calculatorul dacă nu ai licență și viceversa, ca laptopul sau calculatorul nu se mai strica deoarece ei au cumpărat licența de Windows
Și da, ai dreptate, aceste licențe la un moment dat se dezactivează (variantele ieftine)
Cum vine dezactivarea asta? Cand cumperi licenta windows nu ti se spune ca expira dupa 1 an. Sau?
Cat de naiv tre’ sa fii sa crezi ca o licenta de 700 – 1200 lei, o cumperi tu “de undeva” cu 30 – 80 lei? Incep sa am mai mult respect pentru cei ce pirateaza…
Răspunsul oficial Microsoft CELA referitor la ofertele ireale apărute recent pe piața din România:
„Stimate client / partener, În ultimul timp, Microsoft primește întrebări despre o serie de oferte pentru produse software Microsoft la prețuri considerabil de scăzute. Microsoft nu poate comenta cu privire la revânzători sau oferte specifice, deoarece în fiecare caz în parte ar trebui să fie examinate și analizate mai întâi produsele oferite spre vânzare. Cu toate acestea, ca regulă generală, dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că așa și este. Site-ul Microsoft Howtotell, disponibil la https://www.microsoft.com/ro-ro/howtotell/whattolookfor.aspx, oferă îndrumări utile și sfaturi despre cum să evitați să deveniți victimă a contrafacerii, dar include și câteva informații suplimentare pe care le puteți lua în considerare atunci când achiziționați produse software Microsoft. În plus față de prețurile scăzute, ar trebui avuți în vedere și mulți alți factori atunci când vă uitați la comercianții care oferă software Microsoft. Trebuie să fiți în mod special atenți atunci când primiți oferte ce includ următoarele elemente:
▬ Oferte pentru chei de produs (PK — Product Keys) separate: o cheie de produs (PK) nu este o licență și, prin urmare, achiziționarea unei simple chei de produs (PK) pentru software nu include dreptul de a utiliza programul. O cheie de produs doar permite utilizatorilor care au dobândit de asemenea și dreptul de a utiliza software-ul (licența) să îl activeze și să îl utilizeze. Funcția unei chei de produs (PK) este, prin urmare, foarte asemănătoare cu cea a unei chei pentru un apartament. Cheia face posibilă intrarea în apartament, dar nu înseamnă că persoana care a intrat în posesia cheii are și actul de proprietate și dreptul de a intra în apartament. Unii furnizori par a fi într-adevăr conștienți de acest lucru, astfel încât, în ofertele lor, aceștia afirmă – de obicei cu caractere mai mici – că vând doar o cheie de produs (PK) și că furnizează un link pentru download; dar nu o licență Microsoft.
▬ Oferte pentru certificate de autenticitate (COA) separate: COA-urile (Certificatele de Autenticitate) nu sunt licențe. Un COA este doar o etichetă care este adesea lipită pe carcasa computerului, iar unicul său scop este de a certifica autenticitatea software-ului instalat inițial pe acesta. Cu toate acestea, un simplu COA nu acordă dreptul de a utiliza software-ul Microsoft. În consecință, etichetele COA nu ar trebui niciodată să fie cumpărate singure, fără software-ul corespunzător pe care îl certifică.
▬ Oferte pentru abonamente ”pe viață” Office 365: abonamentele O365 nu sunt transferabile și sunt, de asemenea, temporare prin natura lor. Cu toate acestea, din când în când vedem oferte pentru abonamente „pe viață” 0365, ceea ce înseamnă că oferta nu este legitimă.
▬ Oferte pentru software la mâna a doua (second-hand software – SHS): Microsoft nu se opune revânzării licențelor utilizate atunci când aceste vânzări respectă condițiile stabilite în legislația UE. În esență, software-ul trebuie să fi fost inițial pus pe piața UE de către Microsoft sau cu consimțământul Microsoft și doar licențele perpetue se califică a fi re-vândute ca licențe utilizate, iar primul cumpărător trebuie să-și fi făcut propria sa copie inutilizabilă înainte de re-vânzare. Microsoft recomandă cumpărătorilor să examineze cu atenție atât originea, cât și condițiile pentru software-ul oferit ca second-hand și să se asigure că cerințele menționate mai sus sunt într-adevăr întrunite și că pot fi dovedite, pentru a putea arăta că au obținut dreptul legal de utilizare a software-ului („licența”). Pentru a proteja consumatorii să devină victime ale unor oferte online suspecte, Microsoft a dezvoltat un nou program care se axează pe monitorizarea ofertelor de produse software Microsoft pe diferite site-uri online (online marketplace-uri). Acest program vizează identificarea comercianților și a anunțurilor suspecte pentru produse software Microsoft. Obiectivele principale ale acestui program sunt: Protejarea consumatorilor împotriva riscurilor digitale și a posibilei expuneri la atacuri malware provenind din vulnerabilități ale produselor Microsoft frauduloase (pentru mai multe informații, consultați informațiile disponibile la următorul link http://globalstudy.bsa.org/2016/). Creșterea gradului de conștientizare de către vânzători cu privire la responsabilitatea pe care o au față de cumpărători, pentru ca aceștia să se asigure că vând numai produse originale Microsoft. Protejarea partenerilor Microsoft împotriva concurenței neloiale. Sperăm că veți găsi aceste informații utile deoarece cumpărarea de software fără licență sau contrafăcut expune utilizatorii la riscuri grave de securitate și financiare. Pentru a evita să devină victime, îi îndemnăm pe toți clienții să evalueze cu atenție ofertele software pe care le primesc înainte de a lua o decizie de cumpărare și sperăm că vor raporta anunțurile suspecte către Microsoft.” Cu stimă Gabriela Popescu Legal Director Microsoft România
UE permite vânzarea și cumpărarea acestor cd-key-uri și poți face ce vrei cu ele, mai puțin sa îți activezi windows-ul (conform politicii Microsoft).