Desi acest an ne va aduce a treia generatie a acestui joc, eu acum o sa va vorbesc despre Empire Earth II, lansat acum aproape 2 ani. Primul Empire Earth m-a impresionat foarte placut, fiind o strategie inovatoare, care poarta gamer-ul din epoca de piatra pana intr-un viitor posibil al umanitatii. Ideea este cat se poate de originala, avand in vedere ca restul strategiilor de pe piata prezinta un singur moment in timp. Add-on-ul sau, The Art of Conquest, nu a fost insa asa de reusit, creatorii incercand sa aduca si partea de lupta interplanetara in joc (care nu s-a potrivit deloc).
Ei bine, Empire Earth II este si mai slab. Ideea fiind aceeasi, creatorii au incercat sa introduca noi aspecte inovative pentru a da individualitate jocului. Insa nu au gasit nimic bun, care sa creasca gameplay-ul. Ba chiar au stricat un joc ce putea sa fie OK.
Sa incepem cu grafica, capitol la care trebuia sa se lucreze cel mai mult. Nu spun asta pentru ca Empire Earth I ar fi avut o grafica proasta. Doar ca acest domeniu a avansat foarte mult in ultima vreme. Si la acest joc nu prea se simte. Grafica aduce doar mici imbunatatiri fata de cea a unui joc din 2001.
Acum sa trecem la joc efectiv. Inainte sa ne intampine meniul principal avem parte de un film foarte bine facut, foarte realist, care da sperante cu privire la joc. Din pacate este singurul filmulet care o sa-l vedem in Empire Earth II. Meniul este bine facut, si ne arata principalele facilitati ale jocului. Pe langa cele clasice, remarcam un map editor si o enciclopedie a la seria Civilization. Din pacate aceasta enciclopedie are doar prima varianta a fiecarei unitati, si nu si evolutiile ulterioare.

Acum singleplayer-ul. Putem sa jucam 3 campanii, a cate 8 misiuni fiecare. Dar personal le-am gasit foarte prost facute. Asta pentru ca misiunile sunt independente una de cealalta, la ani distanta intre ele, si nu dau deloc ideea de continuitate. Si la fel ca si in Empire Earth I, sunt centrate pe evenimente istorice. Dar creatorii nu au vrut sa repete evenimentele din primul joc, asa ca au cam ramas in pana de istorie.
Prima campanie prezinta istoria veche a Coreei, care… oricum nu o cunoaste nimeni si nici nu cred ca vrea sa o cunoasca. Totala pierdere de vreme. Asa ca trecem la evul mediu, campania numarul 2: germanii, sau mai exact cavalerii teutoni. Cu 8 misiuni care se intind pe 650 ani, nu poate fi vorba de vreo continuitate. Asa ajungem la ultima campanie, cu americanii epocii moderne, contemporane si putin din viitoare. Vedem cele doua razboaie mondiale, razboiul rece, si cativa teroristi la sfarsit. Si in sfarsit am scapat!

Sa trecem al multiplayer si skirmish. Aici se mai scoate Empire Earth II. Putem alege intre 14 natii, fiecare cu cate 3 unitati speciale. Si aici se materializeaza toata ideea Empire Earth, plecand din epoca de piatra si traversand 15 stadii, pana la roboti ai viitorului. Iar pentru cineva care nu a jucat primul joc al seriei, ar fi chiar marfa. Din pacate am jucat Empire Earth I, asa ca nu am putut sa nu observ schimbarile in rau care au avut loc. Sunt mult mai putine tipuri de unitati si nu mai exista suprematie intre ele; iti faci artilerii de exemplu si gata. A disparut sistemul de armuri. Upgrade-urile sunt mult mai putine (12 pe epoca), unitatile nu mai sunt individualizabile (acestea pot fi facute veterane sau de elita, dar nu se poate creste la alegere viata, damage-ul, raza sau alte specificatii).
Dar sa vorbim si despre noile concepte de gameplay. Pentru inceput vremea, care acum afecteaza campul de lupta. Mai exact pe vreme proasta (ploaie, ninsoare) unitatile merg mai incet, rateaza mai mult, au vizibilitate redusa. Acum harta este impatina in zone de interes, ce determina numarul de cladiri avute si capactatea populatiei (fiecare zona permite un numar maxim de case, de turnuri de aparare, de fortarete etc). Iar cel mai chinuit concept tine de sistemul de aliante introdus. Acesta serveste la platirea de tribut, propunerea si acceptarea de aliante, declararea razboiului (altfel nu putem ataca o civilizatie aliata sau neutra) si propunerea de planuri de atac. Totala pierdere de timp (pentru programatori). In afara de tutorial nu prea ai nevoie de acest modul (cel putin nu in ideea in care a fost creat, ca tribut mai platesti din cand in cand). Si se pune un mare accent pe spioni si sabotajele facute de acestia.

Au fost introduse si resurse speciale, care apar cand ajungi in epoca in care au fost descoperite (similar jocurilor din seria Civilization). Iar taranii au un meniu special, destul de folositor, pentru a-i localiza pe cei ce stau degeaba, si a-i trimite la diversele resurse ale jocului. Si pentru un control mai bun, avem la dispozitie si un mod picture in picture, in coltul din dreapta jos.
Avem si o serie de constructii civile, ca drumuri sau poduri, unitatile care le folosesc deplasandu-se mai repede. Din pacate, o unitate va alege tot timpul drumul cel mai scurt, nu cel mai rapid. Asa ca aceste drumuri sunt relativ de prisos. Un alt aspect schimbat de la Empire Earth I este sistemul de coroane. In primul joc al seriei, de-a lungul campaniei primeai aceste coroane sub forma de puncte, si le foloseai pentru a-ti upgrada unitatile, cladirile sau tabara. Acum sunt 3 coroane (militara, economica si imperiala), atribuite dupa criterii necunoscute. Fiecare coroana ofera un numar de avantaje din care se poate alege, dar efectul dureaza un timp limitat.

Multiplayer-ul suporta pana la 10 jucatori si avem posibilitatea de a alege din pana la 9 conditii de victorie.
Tip: RTS
Data lansarii: 26 aprilie 2005
Cerinte minime: Win 98 / Me / 2000 / XP, 1.5 GHz CPU, 256 MB RAM, 1.5 GB pe HDD, 64 MB GeForce3 Ti, DirectX 9.0c, 16 bits Sound Card
Cerinte recomandate: Win XP, 2.2 GHz CPU, 512 MB RAM, 1.5 GB pe HDD, 128 MB GeForce4 Ti, DirectX 9.0c, 16 bits Sound Card
Rating: 6.5

cel mai tare joc posibil