Daca pana acum vorbeam despre Samsung si LG ca fiind cei mai mari producatori de ecrane LCD, se pare ca anul trecut lucrurile au luat o intorsatura. BOE, producatorul chinez sustinut de stat a depasit companiile coreene si au livrat 54.3 milioane de ecrane, depasind LG si Samsung.
Astfel au ajuns pe primul loc si sunt urmati de LG cu vanzari de 48.6 milioane de unitati, Innolux cu 45.1 milioane de modele, Samsung abia pe locul 4 cu 39.4 milioane de ecrane vandute si pe ultimul loc CSOT cu 38.7 milioane.
BOE este o companie din china infiintata in 1993 si este sustinuta puternic de guvernul chinez. Acestia au dezvoltat diferite brevete si tehnologii, dar au colaborari si cu Samsung in ceea ce priveste tehnologia AMOLED.
Conform unor declaratii, BOE ar putea deveni cel mai mare furnizor de ecrane pentru telefoanele pliabile.
Sa imi fac griji ca in spatele companiilor mari sau in devenire din China se afla statul chinez cu multiple interese ?
Si din cauza finantarii masive a guvernului chinez aceste companii pot oferii preturi reduse fata de concurenta prin practici nelegale/imorale/neloiale ?
Si ca prin aceste practici nelegale/neloiale ne distrug economia european si noi pierdem locurile de munca din diferite domenii ?
Si ca si ca si ca etc, ar fi multe de scris dar na….globalizare.
Ironie, lacomia firmelor capitaliste au crescut monstrul comunist numit Made in China si culmea acelasi monstru Made in China incepe sa le i-a locul acestor firme capitaliste prin propriile firme.
Karma’s a bitch; #greedy and stupid capitalist’s.
Și e un lucru rău că statul lor își susține companiile?
Oare statul nostru de ce n-a susținut Allview? Poate dacă ar fi făcut-o altfel discutam acum despre ei.
Și vorbind de practici neloiale/nelegale, poți să-mi dai exemple? Trecem (sau dacă nu vrei tu, nu trecem) peste conflictul cu Huawei și presupusul spionaj pe care aceștia l-ar putea întreprinde prin intermediul echipamentelor lor.
Salut NBA.
Orice interventie a statului in privat nu este binevenita, subventia oricarei firme de catre stat in Europa este interzisa, reguli UE.
„Și vorbind de practici neloiale/nelegale, poți să-mi dai exemple?”
China: electricitate ieftina produsa de carbuni/ in UE se interzic si ramanem cu energie regenerabila eco dar scumpa (cost ridicat productie)
China: combustibil ieftin / in UE combustibil aditivat + adblue scump (cost ridicat productie)
China: salarii mici sub 200 $/ In UE de la 300$ – 1000$ (cost ridicat productie)
China: taxe mici aplicate la salari mici / in UE taxe mari aplicate la salarii mari (cost ridicat productie)
China: R&D in China :)) / in UE costuri ridicate
China: Subventie stat – firma privata/ in UE este interzis (cost ridicat productie, nu beneficiezi de ajutor financiar)
China: minele si companiile siderurgice nu platesc taxe de poluare / in UE exista taxe + filtre si sunt foarte scumpe (cost ridicat productie)
China: transportul marfii este ieftin, de la fabrica pana in port la vapor, nu sunt obligati sa cumpere camioane euro 6 cu ad blue de la 100.000 euro in sus/ in UE conditii + taxe (cost ridicat productie)
China: productie, transport, utilitati, taxe, impozit profit, impozit dividende. asamblare, mana de lucru ieftina etc.
In Europa combinatia (de mai sus) asta iti rezulta un produs fabricat/asamblat scump.
Vine China si iti vinde acelasi produs la un cost de 4 – 5 ori mai mic (si subventionat de stat pe ascuns/pe fata) fara sa respecte nici o regula pe care tu ca firma europeana esti obligata sa o respecti si sa incerci sa supravietuiesti….concurenta neloiala.
P.S.BOE, Lenovo, Huawey, ZTE, Xiaomi, Alibaba (stat chinez actiuni prin societati de stat chineze > google)
De ce sa exportam si sa sustinem economia europeana si locurile de munca, da-o dracului, facem import si trimitem sute de miliarde anual in China/Turcia si le dam de lucru cand ai nostri mor de foame, uniunea pu*ii europene.
Seara buna NBA
Statul nostru nu stie decat sa lase in paragina si apoi sa vanda la fier vechi 😉
Apropo de poluare, China se pare ca se descurca mult mai bine la implementarea masurilor de a reduce poluarea si chiar au rezultate admirabile pe termen scurt (ma refer la ultimii 5 ani).