WhatsApp, una dintre principalele aplicatii de mesagerie mobila, a ajuns sa numere peste 450 de milioane de utilizatori activi lunar, dintre care 70% o folosesc zilnic. Si cu cate un milion nou in fiecare zi, se apropie repede de un miliard de utilizatori. Deci putem spune ca a devenit destul de mare.
Strict din acest motiv Facebook a decis sa cumpere WhatsApp, pentru incredibila suma de 16 miliarde $. Si va plati 4 miliarde in bani si restul de 12 miliarde in actiuni proprii. In 2012 Facebook a achizitionat Instagram pentru 1 miliard $. Deci este cat se poate de clar ca Facebook vrea sa controleze tot ce tine de socializare. Si ce nu invinge, cumpara.
Jan Koum, CEO WhatsApp, ne asigura pe noi, utilizatorii, ca in urma acestei achizitii nimic nu se va schimba la WhatsApp. Nu vor aparea reclame agasante, si in mod sigur nu-si vor pierde autonomia si nu vor fuziona cu serviciul de mesagerie de la Facebook. Cel putin pe moment, cat mai au un cuvant de spus…
Fuck it!
Si chiar foloseam si imi placea WhatsApp, acum tre’ sa renunt la el din cauza Facebook.
” Nu vor apare reclame agasante, si in mod sigur nu-si vor pierde autonomia si nu vor fuziona cu serviciul de mesagerie de la Facebook.” – nu, dar vor sti tot ce faci pe telefon.
” nu, dar vor sti tot ce faci pe telefon.” – de cand e telefonul mobil un device private? 🙂
Ai dreptate, nu este un device privat, dar macar poti incerca singur sa limitezi spionii.
Pe Android spre exemplu, chiar daca nu poti face nimic in legatura cu spionajul Google, exista programe care iti blocheaza traficul din background al unor aplicatii gen Facebook. Dar avand in vedere ca Whatsup trebuie sa stea tot timpul conectat pentru utilizare, odata cumparat de Facebook eu nu mai am incredere in acesta.
Nu vă înțeleg… aveți impresia că mai există alți 70 de milioane de oameni care stau să citească ce vorbiți voi? Pe cine ar interesa ce faceți voi pe telefon? Ne credem prea importanți pentru ceea ce suntem defapt.
Oricum nu folosesti telefonul pentru lucruri confidentiale. Doar nu voiai sa planuiesti un atac asupra casei albe pe whatsapp, nu? 🙂
450 milioane… mi-a rămas în cap procentul 🙂
Probabil nu vor aparea reclame pana la urmatorul update al aplicatiei.
Nu stiu de ce mai are cineva impresia ca e ceva gratis pe lumea asta. Sau ca ar trebui sa fie.
Darius, daca ai intelege filozofia Linux cat si alte softuri sub licenta libera (GNU, licenta GPL, copyleft, etc), o sa realizezi ca exista aplicatii si programe f. bune total gratuite dezvoltate de niste unii oameni pasionati care nu vor sa-ti ia pielea de pe tine.
Multi vad Linuxul doar ca pe un alt SO, dar majoritatea nu inteleg exact filozofia din spatele acestuia, anume codul liber si libertatea absoluta de a folosi, modifica si imparti programe facute de altii fara frica de a fi urmarit sau dat in judecata pentru asta. Asta este si ceea ce ma atrage cel mai mult la comunitatea Linux, deci parerea mea este ca ai o parere gresita.
Nu toti oamenii sunt motivati de partea materiala cand dezvolta ceva, o parte dintre acestia cauta prestigiu, recunostinta, sau selfrespect.
Te invit sa vizionezi partea a 3-a din documentarul Zeitgeist, unde se prezinta niste studii legate de ceea ce-i motiveaza pe indivizi, vei avea surprize.
Din pacate marketingul si comercializarea excesiva ne-au facut pe toti sa devenim niste ahtiati dupa bani si bunuri materiale, spre fericirea corporatiilor, pentru care filosofia GNU/GPL este un cosmar, de aceea nici nu exista interes pentru promovarea softului liber. Din pacate pentru ei, lumea a inceput sa inteleaga ca vremurile in care plateai 100 de Euro pe o licenta de Windows doar ca sa poti folosi un calculator au trecut, de aceea si declinul PC-ului, cat si orientarea multora catre tablete cu Linux, sau chiar migrarea PC-urilor pe o distributie Linux.
Cireasa de pe tort vine de la aparitia conceptului de hardware liber, in care nu mai exista patente si alte rahaturi de genul pentru un bun material, concept care este inca in stadiu incipient si presupun ca va mai dura mult pana va fi popularizat, dar sperante exista.
@xtz
Ii respect pe cei care dezolva software gratuit, fara niciun beneficiu material (ca softwareul care e free si e plin de reclame nu mai e gratuit), insa cu siguranta acei dezvoltatori isi castiga painea din altceva, sau au ajuns deja la un nivel financiar ridicat.
Nu poate sa fie totul gratuit, oamenii trebuie sa traiasca din ceva. Tu, daca lucrezi, lucrezi pe nimic?
In momentul in care o sa fie si branza sub licenta Free atunci o sa poata toata lumea sa lucreze pe nimic. Pana atunci trebuie sa castige si programatorii din ceva.
Din nou, nu spun ca nu apreciez programele open-source si pe creatorii lor, chiar sustin ca sunt unele programe gratuite foarte bune, dar pe de alta parte sunt de acord si sa platesc pentru o aplicatie buna. Mai ales ca WhatsApp costa 1 leu pe an, leu pe care inca nu l-am platit ca s-a prelungit gratuit. 🙂 Si, chiar si asa, a ajuns o afacere de 16 miliarde de dolari.
De acord cu tine, majoritatea acestora au un alt job, dar se ocupa de opensource in timpul liber din pasiune, dar asta arata ca se poate si altfel.
Si poate m-ai inteles gresit, sunt total de acord sa dau banii pe un soft bun, am destule programe si jocuri cumparate, si sunt multe cazuri de programe pentru care merita cu varf si indesat sa dai banii, fiind cel mai bun soft/joc din acel domeniu. In schimb am o problema cu companiile care cer un pret total necorespunzator pentru produsul lor pe care u il consider overated. Evit sa dau nume pentru a evita polemicile.
Deacord cu xtz.
[…]Din nou, nu spun ca nu apreciez programele open-source si pe creatorii lor, chiar sustin ca sunt unele programe gratuite foarte bune, dar pe de alta parte sunt de acord si sa platesc pentru o aplicatie buna.[…]
Aici cam gresesti, sunt multe programe free, pentru utilizare zilnica (nu spun ceva foarte complicat pentru corporatii…) care sunt mai bune decat cele platite si care fac acelasi lucru.
In plus sunt multe firme care dezvolta programe f bune doar din donatii, sau sponsorizari.
[…] Ii respect pe cei care dezolva software gratuit, fara niciun beneficiu material (ca softwareul care e free si e plin de reclame nu mai e gratuit)[…]
Si software-ul care are reclame tot free este, pentru ca si cei care il dezvolta au nevoie de pc-uri, lumina … pentru a realiza ceva, chiar daca au un venit separat.
Chiar daca apar reclame tot e mai bine, pentru ca poti folosi prog gratis, in caz ca nu iti permiti.
cica google le`a facut o oferta de 10 miliarde inainte de facebook