Aproximativ 5 miliarde de persoane din intreaga lume nu au o conexiune stabila la Internet, insa Facebook este gata sa cheltuie miliarde de dolari pentru a schimba acest lucru. Compania deruleaza programul Aquila, ce isi propune sa ofere internet wireless cu acoperire globala prin intermediul unor drone.
Proiectul este inca in stadii initiale, insa destul de important pentru Facebook incat sa achizitioneze anul trecut Ascenta, un start-up britanic ce are experienta in industria aerospatiala. Dronele vor avea o anvergura a aripilor (distanta de la varful unei aripi la varful celeilalte aripi) de aproximativ 47 m (cat un Boeing 767) si vor zbura la altitudini intre 18 300 m si 27 500 m. Fiind alimentate cu energie solara, acestea vor avea o autonomie de zbor de pana la 3 luni si vor avea masa unei masini.
Vor fi efectuate zboruri de test inca din vara acestui an, insa va dura ceva timp pana la finalizarea proiectului.
Deja nu mai pot cu dronele astea, de la o vreme toți vor să le folosească în felurite chipuri, de la drone asasin până la drone curier. Acum, drone router gigabit…
E clar, ori ne facem cu toții tehnicieni și / sau softiști, ori nu o să mai avem ce să muncim! Mașini care se conduc singure, s-a terminat cu șoferii, programe de tradus, s-a terminat cu traducătorii, super roboți chirurgi, s-a teeminat cu șpaga la domnu’ doctoru’, roboți ospătari, servitori, roboți de curățenie, în viitorul îndepărtat, chiar nanotehnologie care se auto-repară și programe care se scriu singure (s-ar putea ca nici tehnicienii și softiștii să nu supraviețuiască până la final). Într-un fel, am impresia că nici nu va mai fi nevoie de 7 miliarde de oameni, chiar și acum suntem prea mulți paraziți, mai rău de atât, adică devorăm gazda, Pământul, murind în proces.
Chiar există astfel de temeri (recent, din partea și lui Bill Gates – parcă își dă seama de monstrul creat). Unii chiar cer legi care să introducă un salariu minim garantat pentru fiecare cetățean, plătit de toate companiile care au înlocuit oamenii cu roboți. La început, probabil, se va plăti doar celor șomeri, dați afară din cauza roboților. Cumva, ura dintre oameni și roboți (automatizare) începe să devină mai puternică decât cea dintre bărbat și femeie! Plus că din ce în ce mai mulți oameni de știință trag un semnal de alarmă și cer reglementări clare, tehnice și etice, pentru inteligența artificială. Totul e haotic momentan.
Nici industria sexului nu va scăpa de revoluția tehnologică: există cerere uriașă din partea masculilor uitați de soartă și mai puțin înzestrați (financiar) pentru fembots (femei roboți sclave sexuale pentru acasă), doar că nu se poate momentan, ci în 15-20 ani. Sunt articole interesante despre acest subiect. O cauză indirectă a acestui fenomen ar fi inseminarea artificială obligatorie prin lege de stat în defavoarea actului natural și manipularea genetică a viitorilor copii (adică îți alegi cum vrei să arate și ce calități să aibă, pe lângă faptul că versiunea standard vine cu eliminarea tuturor genelor cunoscute responsabile cu diferite boli și apucături), asta dacă genetica ține pasul cu tehnologia.
Totul pare SF, dar lumea va fi schimbată radical în 20 de ani. E truism, dar trebuie repetat. Numai când mă gândesc la primul meu PC pe nume Z80 Spectrum și cum programam cu tata în Basic și încărcam programe și jocuri de pe casete, proces însoțit de celebrul zgomot (e și pe Youtube pentru cei mai tineri). Nu mai zic de magnetofon și picap. Și Intel a dezvoltat un calculator multimedia pe un simplu USB stick… Deja mă gândesc cu groază ce voi face cu carcasa mea de PC de 50cm pe 50cm!
Revenind, probabil că vor apărea și drone polițist, drone ambulanță, drone sportive (Messi și Ronaldo vor fi ultimii mari jucători de fotbal… umani!), etc.
E o nebunie!
Sigur, mereu va rămâne întrebarea: ne face oare tehnologia mai fericiți?
Și astfel s-a creat deja o ruptură în societate: cei care îmbrățișează orice tehnologie (practic, devine dumnezeul lor și sunt dependenți de el) și cei care vor o întoarcere la natură și printre oameni, fără tehnologie sau doar cu tehnologia „bună pentru Pământ”, adică cât mai nepoluantă (un fel de mișcare new-age).
O întrebare finală ar fi: oamenii se nasc pentru a fi fericiți sau pentru a suferi?
Citind Biblia, dacă o mai citește careva prins în vortexul tehnologic, vedem clar că omul se naște pentru a suferi și, în urma suferinței (examenului numit viață), să primească o răsplată binemeritată.
Nu știu de ce, dar oamenii înconjurați de prea multă tehnologie nu mi se par fericiți decât pentru scurt timp, atunci când își cumpără un gadget nou. Asta se poate observa cu ochiul liber și chiar sunt și studii pe această temă.
De unde stii ca messi si ronaldo nu sunt deja roboti ? Lolz .
Prea tare proiectul, sper sa le dea peste nas providerilor, netul ar trebui sa fie gratuit la toata lumea punct.
Da, va fi gratuit accesul, dar vei fi taxat la trafic. Gata cu descărcări lunare nelimitate (piraterie, de obicei).
Nu am putut sa raman indiferent la comentarii. Deci cand ne uitam acum multi ani la Terminator (1-2), Parea ca asa ceva nu se poate. Eu zic ca ziua aia e posibil sa se aproprie. Ce am citit tot aici parca au simulat o secunda de gandire umana ( sinapse etc)… hmmm… incep din ce in ce mai mult sa ma gandesc ca acel SF o sa devina realitate mai devreme sau mai tarziu… Voi ce parere aveti?
Da, circulă o teorie că oamenii, prin imaginația lor, practic își creionează viitorul.
Gândiți-vă la Jules Verne: aproape toate cele imaginate de mintea sa uluitoare au fost înfăptuite de generațiile următoare.
Gândiți-vă la epoca de aur a SF-urilor (Clarke, Asimov, Heinlein, Wells) și o să vedeți influența ideilor în generațiile următoare.
Gândiți-vă la Star Trek și la tehnologiile din serial care au devenit ulterior realitate (momentan, mai puțin teleportarea și călătoria prin găuri de vierme cu viteza warp). Mari oameni de știință au recunoscut că viața lor a fost marcată de acest serial.
Gândiți-vă la marile blockbustere SF (de obicei, un mix de idei din literatura SF) și veți vedea viitorul omenirii…
Va veni și ziua când omul, creatorul, va fi înfruntat de propria sa creație: androidul / inteligența artificială. Așa cum noi îl sfidăm pe propriul nostru creator, fie că ne gândim la natură (evoluție) sau la o ființă (creaționism).
Cam tot ce au prevăzut înaintașii noștri, noi punem în practică astăzi. Iar ceea ce gândim noi actualmente, va marca generațiile viitoare. Mintea noastră este singura limită în desenarea viitorului omenirii.
Strămoșii noștri au visat zborul în cosmos și am zburat. Au visat mașinării care redau imagini și sunete și le-am inventat. Au visat roboți care preiau munca grea și nu numai atât și suntem aproape de a realiza asta. Nimic nu ne stă în cale decât eterna amenințare a autodistrugerii specifică civilizațiilor aflate la început de drum…
Mulți zic că tehnologia actuală este prea puternică și prea periculoasă pentru niște minți încă nepregătite. Suntem copii care se joacă cu puterea nucleară… Am evoluat tehnologic, dar mental și spiritual suntem rămași complet în negura timpurilor…
Ventilator tin neaparat sa te felicit si sa te stimez pentru adevarul gol golut din comentariile tale. Nu prea las comentarii la postari desi intru zilnic pe site. Meriti multe aprecieri si crede-ma nu esti singurul care constientizeaza asta dar dezamagirea e ca multi oameni pe planeta asta inca sunt orbiti sau pot spune ca le sunt furate mintile, le este indusa o gandire in subconstient de toata massmedia si te rog corecteaza-ma daca gresesc. Am 25 de ani de viata si dupa cum ziceai am avut si eu copilaria incantata de asa ceva http://www.old-computers.com/museum/photos/Electronica_C1P_SystemRed_1.jpg , progresand si facand o pasiune pentru asta dar acum stiu mereu ca nu tehnologia te bucura decat avantajul de a fi cu persoanele placute in jurul tau, de a socializa in realitate nu in spatiul virtual. Sunt electrician si folosesc tehnologia in avantajul meu, pentru a-mi face viata putin mai usoara dar nici decum de a automatiza tot in casa mea. Uneori micile obiceiuri matinale sau cele de zii cu zii cum ar fi, gatitul, preparatul ceaiului, curatenia sau alte activitati facute singur sau in doi alaturi de persoana din viata ta te relaxeaza si iti dea o satisfactie mai mare decat ti-o ofera tehnologia care iti da totul pe tava. De exemplu de ce sa iti iei un aparat de facut paine cand poti sa te distrezi asa de tare daca ai timp sa faci o paine, in primul rand e extrem de simplu de preparat si in inceput e frumos sa te pui la framantat alaturi de prietena jucandu-te cu aluatul si glumind….parca de prima data incepe sa iti placa. Udatul gradinii in diminetile de vara e o relaxare deplina in cantecul greierilor si lista poate continua. Era doar un exemplu.