La final de mai vă spuneam că am un NAS Synology DS920+ pe care urmează să-l echipez cu hard-disk-uri și să-l fac propriu „datacenter”. Ei bine, recent am făcut asta, ocazie cu care mi-am mutat și colecția de poze de pe Google Photos.
Și nu doar atât, am mai cumpărat un NAS Synology pe care l-am instalat într-o altă locație și pentru a-mi putea asigura redundanță geografică. Practic, acum orice se întâmplă cu oricare din NAS-urile mele datele mele sunt în siguranță. Dar haideți să vă povestesc ce și cum am făcut, pe rând.
Ce NAS am mai cumpărat
Pe lângă DS920+, am mai cumpărat și un DS120j, cel mai ieftin model de la Synology, pe care l-am instalat într-o altă locație doar cu singurul scop de a îmi „oglindi” datele de pe NAS-ul principal. DS120J se găsește și la SUB 500 lei.
Ce hard disk-uri mi-am luat
Am decis să cumpăr trei HDD-uri WD RED de 4 TB. Sunt hard-disk-uri dedicate pentru NAS-uri, deci au o durată mai bună de viață dacă sunt folosite intens. Nu am luat SSD-uri pentru că sporul de viteză (mic de altfel) nu justifica un cost mult mai mare.
Două dintre HDD-uri le-am pus în DS920+ în RAID 1, pentru redundanță locală. Al treilea HDD l-am pus în DS120J.


Cum se setează sync-ul între NAS-uri
Se setează simplu… dacă faci update la DSM 7 sau îți instalezi manual versiunea 3 pentru Synology Drive Share Sync. Doar de la versiunea 3 încolo ai posibilitatea să sincronizezi folderele de HOME de pe un NAS pe altul. Iar setarea se face foarte simplu: de pe NAS-ul SECUNDAR te conetezi folosind Synology Drive Share Sync la cel principal și dai drumul sincronizării.
Inițial, sincronizarea nu se putea seta decât ca fiind bidirecțională. Adică orice modifici pe oricare din NAS-uri se va reflecta pe celălalt. Însă recent văd că au introdus opțiunea de a alege sensul sincronizării. Și cam atât.
În episodul următor…
Data viitoare vă povestesc cum am mutat și colecția de poze de pe Google Photos pe Synology Photos. Încă experimentez unele treburi și, în același timp, nu pot să spun că sunt 100% mulțumit de Synology Photos, mai ales de aplicația de mobil. Așa că dacă aveți o altă variantă de photo-sync self-hosted pe care o recomandați, lăsăți-o în comentarii.
Apropo de google photos. Cum a ramas cu pozele la ei? Ale mele sunt tot acolo, nici un mesaj, nici o problema.
Probabil vei primi un mesaj înainte de a atinge limita de stocare gratuită
Le-am descarcat deja, am aprox 80 gb. De aia intreb… limita admisa e depasita de mult. Nu am bagat cardul la google, asa ca nu platesc nimic.
Pozele pe care le ai acolo deja nu contează la limita, doar ce ai încarcat după data de 1 vor ajunge sa umple spațiul aferent contului Google.
Redundata geografica se refera la cu totul altceva si este destul de complexa. De mutat niste fisiere de colo dincolo poate face oricine si tot backup se numeste. Redundanta geografica se face de cele mai multe ori la bazele de date, iar daca replicarea se face sincron latenta devine critica.
Tu te referi la un cluster sql dispus in multiple zone geografice cu citire pe cel mai aproape/rapid slave. Termenii au devenit populari/confuzi mai ales ca lumea nu prea pricepe cu ce se mananca. De fapt tocmai pe asta se bazeaza marketingul din spate. De cativa ani cloud-ul este la moda, desi in esenta este un hosting chior sub alt ambalaj. Si serviciile de hosting sunt vechi de cand e internetul.
Eu am testat nextcloud pt photo sync pe iphone. Pot sa spun ca le tine pe iphone si pe cloud. Pe iphone de 2 ori: in photos si in aplicatia nextcloud. Cam neinspirat managementul spatiului. Ori nu am setat eu ceva corect pe acolo… acum in folosesc pt partajare diverse date cu alti useri. Super ok nextcloud.
Cu banii cheltuiti pe NAS, hard-disk, curent etc nu merita mai bine un abonament pentru spațiu la Google, Microsoft etc?
In ecuatia asta lipseste backup in adevaratul sens al cuvantului.
In sensul ca ce faci daca stergi ceva important sau mai rau iei un cryptolocker? Pentru ca in configuratia actuala orice lucru bun sau rau apare pe sursa – se va replica si pe destinatie.
Ideea de redundant geografica e foarte faina daca pica una din liniile de internet dintr-o locatie – atunci ramane accesibila cea din cealalta locatie.
Eu recomand folosirea Hyper Backup – cu realizare de backup regulat ori pe un alt NAS ori pe un disk extern local.
In ce priveste photo management – eu folosesc DS Photo de multi ani. Merge foarte ok. Am creat useri pentru toata familia – unde pot sa-si descarce regulat pozele de pe mobil si sa la acceseze foarte fain ulterior.
Am o intrebare, exista un software care imi permite sa folosesc o partitie de pe storage-ul calculatorului pe post de cloud, practic as dori sa beneficiez de ce ofera un NAS si software-ul de la Synology dar as dori sa achizitionez decat partea de software nu si echipamentul lor
@Lush: in synology poti face snapshots periodic (ocupa putin) la cum arata in acel moment sistemul de fisiere;
in snapshot (daca setezi cum trebuie) nu intra cine intra in shareuri;
la toate astea faci replicare pe alt nas (obtii backuo cu versioning si syncronizare)
@Vlad: nu poti pe o partitie dar poti folosi un pc al tau cu xpenology
sau syncloud, freenas, openmediavault …