Cercetatorii de la MIT au realizat un nou model de panouri solare, semitransparente, care vor putea fi folosite pe post de ferestre, furnizand energia necesara cladirii pe care o imbraca. Acestea sunt realizate din straturi diferite de materiale organice semitransparente, care absorb doar o anumita lungime de unda a luminii, si o concentreaza la margini. Si aici sunt plasate celulele fotoreceptoare (opace).
Pana sa ajunga la celule, lumina este concentrata de-a lungul panourilor semitransparente de aproximativ 40 de ori, crescand eficienta acestor ferestre solare. Si daca se adauga suficiente straturi, astfel incat se absoarbe lumina pe toate lungimile de unda, ferestrele devin opace.
Inventatorii sunt asa de siguri pe noua tehnologie, incat o vad pe piata in cel mult trei ani. Si promit ca o astfel de fereastra ar costa doar putin mai mult decat una normala, de sticla. Mai mult, aceasta tehmologie de concentrare a luminii poate fi integrata in actualele panouri solare, crescandu-le eficienta cu 50%.

Genial! Ssunt curios cine sponsorizeaza colegiul acesta, avand in vedere portofoliul lor de inventii. Nici nu-mi amintesc ultima oara cand am lucrat ceva interesant la facultatea mea :))