Astazi Firefox implineste 5 ani de la lansarea primei versiuni a unuia dintre cele mai populare browsere web, 5 ani in care Firefox a ajuns de la a fi noul intrat pe piata browserelor web la a detine a doua cota de piata, imedia sub Internet Explorer.
Si mai putini isi amintesc inceputul timid al programului proaspat renascut din cenusa esecului browserului Mozilla, de serverele care nu au facut fata cererii mari in momentul lansarii si de crearea unei comunitati puternice in jurul unui proiect open-source ce nu era o versiune de Linux. Chiar si mai putini isi aduc aminte tranzitia inainte de lansare de la numele Phoenix la Firebird ca apoi in final sa fie ales Firefox.
Odata cu timpul Firefox a aratat ca browserul poate fi o platforma de start pentru aplicatii online (cu mult inainte de aparitia Google Chrome), ca e bine sa sustii o comunitate de programatori care creaza functii noi pentru tine gratuit (ma refer aici la intreg ecosistemul de add-on-uri ) si ca standardele trebuie sa insemne ceva si sa fie respectate.
Firefox insa a insemnat un inceput si pentru altii: Google si Apple au intrat pe piata browserelor web, Opera a devenit un pic mai cunoscuta 🙂 si chiar si gigantul Microsoft a trebuit sa retraga anuntul in care spunea ca IE6 va fi ultimul lor browser. Firefox a dovedit ca un proiect mic poate schimba un intreg ecosistem cand nimeni nu se gandea la asta.
Acum e insa timpul sa ne uitam spre viitor: Firefox 3.6 va fi lansat pana la sfarsitul anului si 3.7 va aduce un inceput in modernizarea interfetei grafice si a experientei utilizatorului ce vor fi concretizate in versiunea 4.0 alaturi de un nou sistem de notificari.
Cu toate acestea sunt voci care afirma ca Firefox a ajuns la fel de incarcat ca Microsoft Internet Explorer, mai ales dupa aparitia Google Chrome care este extrem de minimalist; cu toate aceste multi uita de rolul important pe care add-on-urile il joaca in cadrul Firefox, fapt care duce intr-o masura la impresia de supra-saturare.
In final va intreb pe voi cum vedeti viitorul platformei Firefox: ati vrea ca dezvoltarea viitoare sa respecte tendintele de pana acum sau sa se treaca la integrarea functionalitatii oferite de unele add-on-uri direct in browser? Sau poate din contra, ati vrea ca Firefox sa isi mute majoritatea functiilor in add-on-uri si sa lanseze spre download atat o versiune extrem de light-weight cat si un pachet care sa contina browserul si add-on-urile care il aduc la nivelul la care este astazi?
Mozilla nu a fost un esec.
Firefox a aparut deoarece multi oameni vroiau doar un browser, nu si client de email / editor WYSIWYG etc.
Ar trebui sa incerci SeaMonkey 2 (succesorul Mozilla), o sa ramai cu o impresie buna.
Eu as vota pentru un combo extra-light (and fast) + pachet optional de add-ons recomandate la instalare (cele mai stabile si mai populare). In rest, cred ca interfata curenta de la tools/add-ons permite o cautare si adaugare facila a oricarei alte functionalitati suplimentare dorite.
CoolGoose, daca te uiti la impactul pe care Mozilla l-a avut asupra pietii browserelor ai sa vezi cat de insignifiant a fost; pe langa asta avea partea lui (mare pentru unii) de probleme atat pe partea de UX cat si in engine-ul Gecko.
Asta si faptul ca multi nici nu stiu ca a fost ceva inainte de Firefox ma duce sa cred ca totusi a fost un esec.
Cat despre SeaMonkey 2, atata timp cat include engine-ul Thunderbird este no-go pentru mine: imi trebuie sincronizare cu servere exchange pentru mailuri si calendare. Pe langa asta toata idea de a include totul intr-o suita imi aduce aminte de Netscape si nu sunt amintiri tocmai placute.
ArsTechnica are de asemenea un articol dragut in care priveste istoria Firefox si trimite catre recenzii si interviuri exact din acea perioada. Il puteti citi aici.