IBM, gigantul american cu cifra de afaceri impresionanta, a tot scapat de divizii in ultimii ani. De la HDD-uri pe care le-a inventat si care au fost abandonate in 2002, plecand la Hitachi, la PC-uri in 2005 cu directia Lenovo si la server-e x86 anul acesta, trimise tot la compania chinezeasca. Iar acum aflam ca nici microchip-uri nu mai vrea sa produca.
Pentru cine nu stia, IBM detinea o importanta capacitate de productie de procesoare si alte chip-uri integrate, proiectand si realizand propriile CPU-uri cu arhitectura Power, si colaborand in trecut cu AMD la procesele tehnologice Silicon on Insulator (SoI). Dar nici aceasta divizie nu aducea profiturile scontate, mergand in pierdere in ultimii ani (un minus de 700 milioane $ anul trecut 2013 si altul de 400 milioane $ de la inceputul acestui an 2014).
Asa ca IBM a decis sa scape de ea. Si initial a vrut sa faca si ceva bani in acesta ecuatie. Insa nimeni nu a dorit afacerea lor, IBM ajungand sa plateasca celor de la GlobalFoundries 1.5 miliarde $ pentru ca acestia sa preia divizia de microchip-uri. Cel putin asa pare la prima vedere.
Pentru ca banii respectivi sunt dati pentru ca GlobalFoundries sa accepte anumite conditii contractuale. Pe scurt GlobalFoundries va produce toate procesoarele IBM pe procesele tehnologice de 22 nm, 14 nm si respectiv 10 nm, timp de zece ani. In plus, GlobalFoundries trebuie sa accepte si capacitatea de productie de la IBM, fabricile, pe langa patente si echipe de specialisti.
Suma respectiva va fi platita in decurs de trei ani, dar IBM va primi la randul sau bunuri in valoare de 200 milioane $. Totodata, IBM va continua atat dezvoltarea propriilor procesoare, cat si investitiile in productia de microchip-uri, numai cercetarea in acest ultim domeniu urmand sa coste trei miliarde $ in urmatorii cinci ani.