După întreruperea programului Project Stream, mai toți credeam că Google a abandonat ideea de game streaming, însă se pare că ne-am înșelat. În cadrul Game Developers Conference 2019, Google a anunțat Stadia, un serviciu de cloud gaming bazat pe hardware AMD, Linux și API-ul Vulkan. Platforma va fi disponibilă începând de anul acesta în SUA, Canada și mare parte din țările europene. Va funcționa pe mai toate dispozitivele și platformele, inclusiv în browser-ul Chrome, pe smartphone-uri și chiar pe Chromecast-uri, și va suporta rezoluții de până la 4K la 60 fps.
Jocurile vor rula în cloud pe o platformă hardware destul de puternică, compusă dintr-un procesor custom AMD x86 la 2.7 Ghz, 16 GB RAM și un GPU cu o putere de procesare de 10.7 terraflops și memorie HBM2. Ca o paranteză, configurația utilizată de Google pentru Stadia este mai puternică decât consolele PlayStation 4 Pro și Xbox One X adunate la un loc. Instanțele din cloud vor rula Linux și vor folosi API-ul Vulkan pentru randare, iar ca engine-uri, Stadia va suporta inițial Unreal și Unity. Pe măsură ce cerințele hardware ale jocurilor vor crește, Google va schimba configurația serverelor fără nicio intervenție din partea utilizatorilor.
Google promite că indiferent de dispozitivul pe care îl veți utiliza, experiența va fi la fel de bună cât timp aveți acces la o conexiune rapidă la internet. În funcție de lățimea de bandă disponibilă, utilizatorii vor putea alege să se joace la rezoluție 1080p sau 4K. Surprinzător este faptul că streaming-ul 4K rulează la 60 de cadre pe secundă, cu HDR și sunet surround. Pe viitor, gigantul american plănuiește să ofere gaming și la rezoluție 8K, însă momentan nu au fost dezvăluite prea multe detalii cu privire la acest lucru. Stadia va fi integrat cu Google Assistant, pentru accesul facil la tutoriale pentru jocuri, și va veni cu State Share, o funcție care le va permite utilizatorilor să distribuie videoclipurile înregistrate în jocuri sau să treacă direct la o porțiune din joc din stream-ul altui jucător.
Pe lângă toate acestea, Google a mai prezentat și un controller optimizat pentru Stadia care se va conecta prin Wi-Fi direct la serverele de streaming. Acesta are un layout similar cu cel al controller-ului de Xbox One și dispune de butoane dedicate pentru Google Assistant și captură. Controller-ul este însă opțional, iar utilizatorii vor putea utiliza orice alt controller sau chiar tastatură și mouse.
Google a evitat să ofere detalii concrete în legătură cu jocurile ce vor fi disponibile pe Stadia, însă a menționat că lucrează deja cu peste 100 de studiouri pentru a aduce cât mai multe titluri pe platforma de streaming. Până acum, ne-au fost confirmate doar jocurile Doom Eternal și Assassin’s Creed Odyssey. În mod surprinzător, Google va avea și propriul studio de jocuri, denumit Stadia Games and Entertainment. Acesta nu va fi responsabil doar cu dezvoltarea de jocuri, ci și cu optimizarea titlurilor venite din partea dezvoltatorilor terți.
Toate aceste planuri sună bine la prima vedere, însă nu trebuie să uităm că au mai existat încercări de lansare a unor servicii de cloud streaming. Primul care îmi vine minte este OnLive, pe care l-am și testat acum vreo 7-8 ani și care m-a dezamăgit profund. Între timp, tehnologia și conexiunile la internet au mai evoluat, însă sunt de părere că Google tot se va lovi de probleme. În primul rând, gândiți-vă că publisherii nu vor licenția jocurile la prețuri de nimic, așadar subscripția lunară pentru Google Stadia ar putea fi foarte scumpă. Cea de-a două problemă este dată de conexiunile la internet. Oricât de bine ar încerca Google să plaseze serverele și să optimizeze transferul de date, tot vor exista conexiuni cu peering prost și latențe mari. Cei de la Digital Foundry au făcut deja câteva teste la 1080p@30 fps pe o conexiune de 200 Mbps, iar rezultatele nu sunt tocmai satisfăcătoare.
Eu, personal, nu cred în viitorul serviciilor de game streaming. Poate că vor prinde în rândul unui public neavizat care va fi dispus să treacă peste dezavantaje, însă gamerii vor rămâne la console și PC-uri. Dacă platforma celor de la Google va avea un cost lunar de peste 20 Euro, deja e mult mai convenabil să achiziționezi o consolă sau să-ți construiești un PC de gaming. Nu mă văd plătind pentru așa ceva și aș prefera mai degrabă să fac câte un upgrade la PC.
Voi ce părere aveți de Google Stadia și de celelalte servicii de cloud gaming, au șanse de reușită?
Via: Android Authority, wccftech
La prima vedere totul e ok , poate va functiona destul de bine , poate vor fi probleme , dar un PC bun face toti banii . Un lucru este sigur , daca vrei gaming hight , computerul este alegerea ideala .
Macar la hardware au ales ce e mai bun: AMD. Astia de la google au gusturi bune.
Depinde de multi factori daca va avea succes sau nu. Avantajele sunt clare insa cata lume are acces astazi la viteze mari? Nu foarte multa din ce stiu eu. De cate ori mai faceam un test sa verific conexiunea imi spunea “faster than 99.9% of the world” ceea ce nu e foarte incurajator pentru Google. Acum depinde si cat de mult vor optimiza totul incat sa mearga si cu viteze mai mici.
După mine, e bine ca sunt alternative. Aici depinde foarte mult de pret. De exemplu presupunem că dam lunar 20$ pentru toate jocurile și poți juca de pe PC până la televizor. Dar din partea ailalata va fi mai bine să ai un PC personal în care să poți face tot ce vrei.
5G aici va prinde bine.
Eu am nvidia shield tv si ma joc in cloud prin programul lor geforce now, totu merge super bine pe 4k am banda de 60mbytes.
Era bun daca erau dispozitive cu spatiu de stocare mic. Dar acum gasesti de la 1 in sus nu cred ca au sa aiba mare succes. Placeste pt ceva ce ai si nu vad rostul.
PlayStation Now face asta de 2-3 ani, dar nu ai acces la ultimele jocuri AAA. Așa o sa fie și la google, plătești 20 €/luna dar nu o sa ai acces la RDR2 când o sa apăra pe pc, poate la 6 luni de la lansare sau cu un abonament special.
Oricum “flamanzii” precum EA sau Ubisoft o sa creeze abonamente speciale sau mai rău, propriul serviciu de streaming.