Google a anuntat lansarea produsului Google Desktop 5 beta, ultima versiune a utilitarului de desktop indexed searching (cautare dupa fisiere indexate in prealabil). Cea mai noua functie a Google Desktop 5 este ca vine cu un sidebar asemanator celui din Vista ce poate fi customizat cu gadgeturi. Producatorii independenti pot de asemenea sa-si creeze propriile gadgeturi.
Programul vine sub forma unui download de 1.8MB si se instaleaza cu usurinta desi cere ca toate ferestrele de browser sa fie inchise in prealabil de a initializa instalarea. Programul suporta Windows 2000 SP3, Windows XP si Windows Vista.
Google Desktop afisa in mod traditional rezultatele cautarii intr-un browser web. Desi primele rezultate ale cautarii pot fi acum vizualizate in sidebar pentru orice cautare detaliata este necesar un browser web. Browserele suportate sunt Internet Explorer 7 si cele Mozilla (incluzand derivate cum ar fi Firefox si Netscape). Din pacate, Opera nu este suportata – browserul este capabil sa afiseze rezultatele insa unele din fisiere gasite in cautare nu se pot deschide in afara browserului cand sunt accesate. In plus, nu exista nicio metoda de a seta browserul care sa fie folosit de Google Desktop decat prin modificarea setarilor generale ale sistemului (selectarea unui browser default).
Ca si alte sisteme de cautare indexata, Google Desktop trebuie intai sa indexeze fisierele de pe computerul unui utilizator. In mod normal acesta indexeaza doar cand PC-ul este idle insa se poate seta indexsarea tuturor fisierelor deodata.
Sidebarul apare pe partea dreapta a ecranului si micsoreaza automat ferestrele full-screen pentru a fi mereu vizibil. Widgeturile implicite sunt o fereastra Gmail (daca utilizatorul are un cont Gmail), un cititor de stiri, un widget pentru notite si altele.
Per total acesta este un update interesant de la GOogle care insa nu rezolva problema legata de afisarea rezultatelor intr-o fereastra de browser. Exista de asemenea avantaje considerabile in a viziona rezultatele in ferestre de Windows Explorer, in special pentru manipularea fisierelor ce sunt gasite. Sidebarul reprezinta o functie interesanta ce functioneaza bine insa la fel ca majoritatea sidebar-urilor ajunge sa consume o cantitate mare de memorie in timp ce ruleaza, mai ales daca multe gadgeturi sunt incarcate. Pentru utilizatorii fara Windows Vista acesta poate reprezenta o functie atragatoare ce va da un avantaj Google asupra concurentei.
Poate cineva sa faca un minireview din experienta proprie ? Daca e chiar asa tare atunci GDesktop + Win XP will make me happy again (satul de lag-urile din vista).
O chestie ar fi cautarea in programe, am devenit dependent de facilitatea asta.