Pe numele său Willow, noul procesor cuantic de la Google aduce o capacitate de 105 qubits, un salt exponențial în ceea ce privește corectarea erorilor, deosebit de importantă în aplicații complexe, dar și o îmbunătățire substanțială în cazul operațiunilor de tip random circuit sampling.
Însă cu adevărat impresionantă este puterea de calcul livrată: o operațiune complexă, utilizată de Google în scop comparativ, are nevoie de 10^25 ani (10 septilioane de ani) pe un supercomputer convențional, adică mai mult decât durata de viață a Universului, în timp ce pe Willow durează doar 5 minute. În ceea ce privește aplicațiile practice, Google menționează, printre altele, cercetarea în domeniile pharma, de fuziune nucleară și de dezvoltare a acumulatorilor. Însă nu vă așteptați ca acest tip procesor să fie integrat vreodată într-un sistem desktop convențional. Pentru a fi operațional, un cip cuantic are nevoie de expertiza unor oameni foarte bine pregătiți, dar mai ales de condiții de funcționare specifice ce pot fi obținute doar în laborator: o temperatură foarte apropiată de 0 K (-273 grade Celsius) care să permită tranzistorilor să devină superconductori.
Cât despre planurile pe viitor pentru Willow, Google plănuiește să extindă masiv aplicațiile practice, iar în acest sens pune la dispoziție resurse educaționale, printre care un curs complet pe Coursera, dar și un pachet open source de dezvoltare. De asemenea, echipa din spatele proiectului are în plan utilizarea cipului în antrenarea modelelor AI în situații în care computerele convenționale sunt depășite și nu pot asigura o putere de calcul suficient de mare pentru procesarea datelor. Mai multe detalii pe blogul Google.
Via Neowin
Daca gasesc leacul la cancer au respectul meu. Altfel… doar resurse irosite.