GPS-ul pe care il folosim zi de zi este o tehnologie indispensabila. Este prezent peste tot, de la laptop-uri si pana la telefoane. Il folosim ca sa ne ghidam mai rapid si sa nu mai fie nevoie sa folosim o harta din hartie cand ajungem intr-o locatie noua. Insa GPS-ul pe care il stim noi este al americanilor. Dar acum avem si noi unul european intitulat Galileo, dupa numele inginerului si astronomului de origine italiana.
Galileo a fost un proiect inceput in 1999, insa nu a functionat, iar mai apoi a fost reluat in 2008 si s-au investit 11 miliarde de dolari. Clasicul GPS american a fost lansat in 1973 si a devenit functional prin 1995, anul in care m-am nascut eu. Adica acum 21-22 de ani. Galileo functioneaza pe acelasi principiu, adica un ansamblu de sateliti lucreaza independenti cu o conexiune la internet si transmit geolocatia si timpul/data catre Pamant, calculeaza coordonatele si iti ofera locatia. Este mai complicat decat pare.
Galileo are 18 sateliti in jurul Pamantului, insa este mai rapid si mai precis. Poate detecta un obiect sau o persoana cu o eroare de doar 1 metru, iar cel american are o eroare de 5 metri. Pana in 2020 vor mai ajunge in orbita inca 6 sateliti.
Americanii nu se lasa mai prejos, o noua generatie urmand sa soseasca in 2017, desi trebuia sa fie gata din 2014. GPS IIIA va avea 32 de sateliti si un transmitator de mare putere care va egala performantele lui Galileo.
Sa nu uitam si de ceilalti sateliti: Russian Global Navigation Satellite System (GLONASS), BeiDou Navigation Sateliite System (China), Quasi Zenith Satellite System (Japonia) si Regional Navigation Satellite Systems din India.
[detalii]
Sunt curios: utilizatorul de rand care are un telefon ce suporta mai multe tipuri de retele GPS isi poate selecta manual la care doreste sa se conecteze, se face automat schimbul sau depinde de aplicatia de navigatie folosita?
Din cate stiu eu, (insa sunt sanse sa ma insel), trebuie ca telefonul sa aibe suport hardware pentru Galileo. De exemplu in ultimii ani la specificatiile telefoanelor scrie ca suporta pe langa GPS (care este standard-ul USA) si GLONASS ce reprezinta tehnologia ruseasca. Astfel, satelitii proprii vor putea fi folositi doar dupa ce vom schimba telefoanele.
Toate telefoanele cu chipseturi Qualcomm de ultimă generație suportă Galileo, însă e nevoie de un update de firmware din partea producătorilor pentru ca această funcționalitate să fie activată. Din câte știu, receptorul selectează automat sateliții cu cea mai bună recepție, deci nu prea poți prioritiza conectarea la rețeaua de sateliți Galileo.
Atâtea rețele de poziționare și tot am ratat intrarea pe autostrada care trebuia ieșind din Strasbourg.
In sfarsit 🙂 Se pare ca este si ceva mai bun pentru pozitionare si in interiorul cladirilor
totusi, telefonul te intreaba si de retelele wi-fi din zona sa le foloseasca, chiar daca nu esti conectat la vreuna. de ce asta?
Prin conexiunea wi-fi telefonul stie aproape instant zona aproximativa unde te afli, si va fi mai rapid in a cauta exact acei sateliti ce sunt disponibili in acea zona.
Astfel ca atunci cand activezi gps-ul sau aplicatia de gps, este scurtat timpul de detectie exacta al locatiei unde te afli.