In timp ce Point of View ne aduce cea mai puternica placa video GeForce GTX 680, modelul TGT Beast, Colorful are cea mai silentioasa astfel de placa. Si asta pentru ca o raceste in mod exclusiv pasiv. Placa, incadrata in gama iGame, are nevoie de doua radiatoare supradimensionate pentru a functiona la temperaturi optime.
Cel principal ocupa doua slot-uri, de la GPU caldura fiind transferata prin intermediul a sapte heatpipe-uri de 6 mm diametru. De acest radiator se ataseaza un al doilea, pe spatele placii, optional, necesar numai la overclocking. Acesta se leaga de primul prin alte sase heatpipe-uri, de aceasta data de 8 mm, si ii seamana izbito, incorporand propriile sapte heatpipe-uri.
Impreuna, cele doua radiatoare au 280 lamele de aluminiu, ce ofera o suprafata de schimb impresionanta, de doi metri patrati. Circuitele electrice sunt foarte bine realizate, pentru a suporta temperaturi ceva mai ridicate. Iar curentul soseste prin intermediul a doi conector de opt pini. Ca iesiri gasim un DVI, un HDMI si un DP.
Lansarea oficiala a acestei placi, care seamana mai mult cu un sistem dual SLI, nu a fost inca anuntata. Probabil ca atunci vom avea si specificatiile complete.
Pare ciudat cum toate acestea au un pret de platit.Va veni ziua cand PC ul va avea flansa pentru tub gofrat care se va atasa la un sistem de racire de dimensiuni cel putin egale cu carcasa PC.Sunt existente pe piata module Peltier care consuma cam mult curent si tot trebuie rezolvata problema condensului.Cu aceeasi proble ma confrunt si eu ,serverul Dell 1950 consuma in draci pe timp de vara(370W/h),cele 16 ventilatoare fac un zgomot infernal si inca nu ma indur sa cumpar aer conditionat desi trebuie musai
Gabriel
la cum arata zici ca industriala
Cam multe dezavantaje la o placa video doar pentru design si silentiozitate.
Is curios daca au redus temperaturile, daca da, cu cat fata de versiunea standard.
Nu pot fi folosite in SLI.
Foarte voluminoasa, nu mai ai loc sa mai instalezi altceva pe placa de baza.
@Daniel: =)) esti simpatic. Este o placa video high-end dead silent si tu spui ca sunt multe dezavantaje pt asta?? Si cam care ar fi acele dezavantaje? Nu uita ca cel de-al doilea radiator(cel extern) este optional si nu ai nevoie de el decat daca vrei OC. OC la o placa video pasiva….cam rar.
PS: Nu uita sa-mi zici acele dezavantaje, ca sunt chiar curios.
@Andrei Dragomir
Stim prea bine amandoi ca nu este asa, placa o sa se incinga-n draci fara al 2-lea radiator.
(90c under load pentru ei e ‘optim’)
@Daniel
Nu au cum sa ‘reduca’ temperaturiile vs placiile ‘active’, chiar daca arata asa de ‘bine’.
Am vazut coolere pasive de la Zalman care erau facute mai bine decat asta si placa atingea temperaturii de 85c (vb de ati 4870 1gb);
La 92c GPU-ul incepe sa dea rateuri.
Cooler-ul asta este asa de imens ca sa poata sa aduca placa la temperatura de functionare, ca daca vroiau sa ‘reduca’ temperatura vs active coolers, trebuia sa fie mai mare.
Bine, ce-i drept, pana vedem specificatiile, degeaba vorbim, ca poate sa aiba frecventele reduse sau throttling setat. (gtx 250 anyone?)
@Andrei
In primul rand pretul, care va creste considerabil.
Performanta, nu vad ce OC poti sa faci la o placa video cu racire pasiva. Aia in cazul in care placa nu vinde underclocked cu setari din fabrica. Faci OC sa ajungi la setarile standard…
Imposibilitatea de a crea profiluri SLI.
Idea in sine de a crea o placa video high end silentioasa. Persoanele achizitioneaza astfel de placi pentru performanta,iar sistemul trebuie sa fie „potent”, sa elimine posibilitatea de bottleneck, probabil ventilatoarele de la PSU/CPU vor face mai multa galagie.
@Daniel:
1. Pai…tu vrei un monstru racit pasiv la pret standard?
2. In primul rand nu avem specificatiile placii, asa ca doar ne dam cu parerea si nimic mai mult.
3. Cred ca nu ai posibilitatea sa faci SLI datorita faptului ca placa ocupa 3 sloturi(fara radiatorul ‘extern’).
4. Uite aici un review cu un cooler CPU care poate fi folosit fara ventilatoare: http://www.mygarage.ro/teste-si-review-uri/104754-review-thermalright-hr-02-macho.html
Surse silentioase sunt destule
@Andrei Dragomir:
La link-ul ala despre cooler-ul ala wanna-be-zalman;
Ala poate fi folosit si drept arma alba nu ?
(ca doar asa ar fi o investitie buna)
Si omul ala care a facut „review-ul” ala, nu are nicio treaba cu calculatoarele, uita-te in ce HAL a pus pasta aia CERAMICA pe gate.
Cineva sa ii ia omului ala pasta din mana!
HAL trebuia scris cu litere mici, altminteri se confunda cu supercalculatorul din Space Odyssey.
” Heuristically programmed algorithmic computer ”
Problema cu racirea e groasa si direct proportioanla cu scopul propus.Jocurile pe PC au un pret de platit , placi video cu muschi,procesoare care sa faca fata codurilor neoptimizate,radiatoare mari,carcase mari,surse de calitate,aer conditionat,si mai important o camera fara praf.Oare ce va urma peste 5 ani ?
Cu stima,
Gabriel http://www.linux-romania.com
@Gabriel:
Watercooling;
(vezi HAL9000 lol)
Scumpicel, si de multe ori nu este chiar silentios (pompele totusi fac zgomot, poate nu tare, dar e… „urat”) si radiatorul are un fan;
Dar, elimini ‘radiatoare mari’, praf, si este cea mai buna solutie de cooling pe piata la ora actuala.
Dar sincer, nu este nevoie de asa ceva, la fel cum nu este nevoie de heatsink-uri dastea imense (vezi mai sus), pentru ca nu este o solutie viabila;
Un simplu cooler activ de cupru 1-2 ori mai mic de la TT sau Zalman, da rezultate MULT mai bune decat heatsink-ul ala de mai sus(at’a monstru, arma alba!) si mai e facut si din aluminiu, bah, mare/usor dar prost.
Si in zilele noastre, orice stift de carcasa no-name are macar 1 exhaust fan si 1 intake fan (hdd/case) care produce un flux de aer suficient pentru orice wannabe gamer.