Cercetatorii de la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm, Suedia, au creat o noua forma de hartie, de 1.6 ori mai rezistenta la rupere decat fierul. Secretul tine de utilizarea fibrelor de celuloza de dimensiuni cat mai mici, de ordinul nanometrilor. Pentru ca hartia obisnuita este asa de fragila tocmai din cauza fibrelor prea lungi de celuloza, care nu pot conferi suficienta rezistenta.
Cercetatorii au folosit enzime si uzura mecanica pentru a marunti suficient fibrele brute de celuloza. Apoi, prin adaugarea de carboximetanol, microfibrele rezultate au fost acoperite de grupari carbonil, ce au realizat punti de hidrogen intre ele, intarind hartia.
In plus, structura acestei hartii are foarte multi pori, care permit o uscare mult mai rapida in procesul de fabricatie, deci si o scadere a costurilor de productie si o crestere a eficientei.
Intre aplicatiile mai simple ale acestei noi tehnologii s-ar numara pungi de hartie pentru cumparaturi capabile sa suporte mai mult de 2-3 Kg. Iar pentru ceva mai extravagant ne putem gandi la schelete pentru regenerarea tesuturilor si organelor, sau ranforsarea produselor din plastic.
