De cand a anuntat telefonul high end de anul trecut, One M7, HTC a laudat camera sa, si a incercat sa convinga potentialii clienti ca numarul de megapixeli nu este atat de important (lucru adevarat, dar greu de transmis la public). Pentru asta, a inventat notiunea de ultrapixel. Care nu este nimic altceva decat un megapixel cu dimensiuni fizice mai mari.
Majoritatea telefoanelor folosesc senzori mici, de 1/3″. Ceea ce la 13 MP se traduce in pixeli de 1.3 um2 (micrometri patrati), la 8 MP de 2 um2, iar la HTC si camera lor de 4 MP dimensiunea crescand la 4 um2. Un pixel mai mare capteaza mai multa lumina, deci se comporta mult mai bine in conditii proaste de iluminare, senzorul producand mai putin zgomot de imagine, si culori mai saturare. Deci pe hartie totul suna foarte bine.
Insa in realitate pozele facute cu One M7 nu erau deloc mai bune decat cele realizate cu alte smartphone-uri high end ale momentului. Un an mai departe, HTC One M8 a venit cu doua camere pe spate, pentru efecte de focalizare si alte artificii de postprocesare. Insa principalul senzor este acelasi, de 1/3″ si 4 MP (pardon, ultrapixeli).
Totusi, in ziua de azi, cand tot mai multi producatori au inceput sa foloseasca pe telefoane senzori mai mari de 1/3″, acesti ultrapixeli nu mai sunt atat de valorosi. Si probabil HTC incepe sa-si dea seama, motiv pentru care urmeaza sa lanseze o versiune de One M8 cu camera principala de 13 MP.
Acesta se numeste One M8 Eye, si pastreaza cea de-a doua camera de pe spate, schimband doar senzorul principal. Speram insa sa nu-l foloseasca pe cel de la modelele inferioare One Mini 2 sau Desire 816, care au dezamagit deja, si sa fie ceva mai bine lucrat.
Sa fie acesta sfarsitul ultrapixelilor, sau doar o incercare de a oferi un One M8 si celor ce vor poze la rezolutii mai mari. Pentru ca, desi calitatea pozelor facute cu aceste telefoane era destul de buna, rezolutia oferita de senzorul de 4 MP era mult prea mica pentru anul 2014. Inca din 2008 HTC avea 5 MP pe Touch HD. Viitorul unei camere ultrapixel ar fi la 8 – 10 MP pe o dimensiune de 1/1.7″.
Daca schimba camera si ramane acelasi telefon, sigur o sa il cumpar.
De acord cu Valentin, cu o singura conditie: sa nu fie aceeasi camera ca pe E8, care e slabuta rau pentru un smartphone high-end.
In cativa ani vre-un nebun va lansa pe piata telefonul cu camera de 1 giga pixel. Si fraierii se vor ingesui. Nu conteaza ca aparatul va putea stoca doar 2-3 poze. Idea ca mai mult inseamna mai bine nu e mereu adevarata.
La 4 MP, nici zoom nu poti sa dai. Daca ai 20 de MP fac poza la o foaie de la 30 de metrii si pot sa citesc ce scrie pe ea, facand zoom. La 4 MP ce zoom sa fac? Nu mai ziceti ca nu conteaza, cand defapt conteaza. Diferenta numarului de pixeli se vede cand dai zoom pe poza si in claritatea ei. Daca ar fi fost acelasi senzor de pe htc one cu vreo 8-13 MP, ar fi fost best camera.
Subscriu!
Bineinteles ca este o idiotenie sa sustii ca nr de megapixeli nu conteaza,bineinteles ca nu este singurul criteriu pentru ca o imagine sa fie de calitate,bineinteles ca este bine sa avem de a face si cu un senzor mare,dar si cu un procesor de imagine performant,pentru a obtine cu adevarat calitate.
Degeaba ai un senzor mare daca ai foarte putini megapixeli,si degeaba ai senzor mare daca procesorul de imagine este praf!Din punctul meu de vedere toate criteriile sunt in aceeasi masura importante daca sunt bine implementate.
Everybody relax… Am mai zis-o si o mai zic, it’s not the camera…
E mult mai important sa ai macar habar de cum sa faci o poza. Mai multi megapixeli nu te vor ajuta sa faci poze mai bune. Ex: degeaba faci poze in contralumina daca nu maresti expunerea sau nu bagi macar un blitz manual, ca tot praf va iesi poza.
Uitati de megapixeli si cautati mai bine si studiati bazele fotografiei daca vreti poze mai bune.
Intotdeauna oricine va aprecia mai mult o poza mica si frumoasa decat un poster mare si nereusit!
Think about it!
Deja tu discuti despre fotografi cu cunostinte avansate nu de utilizatorii obisnuiti de smmartphone,care folosesc foarte putin setari manuale.Cu smartphoneul nu faci poze artistice,contra lumminii poti folosi HDR Mode.
Pentru cvasimajoritatea amatorilor de fotografii cu telefonul,sunt importante criteriile de care amm amintit eu mai sus,deci si numarul de megapixeli in combinatie cu ceilalti.
Eu cu Note 3 pot sa spun ca fac orice tip de fotografie in orice tip de conditii,care sa fie considerate cel putin acceptabile chiar si de catre fotografi avansati,este foarte important ceea ce vrei sa fotografiezi,care este subiectul si ce vrei sa pui in evidenta in acea poza,in sensul ca de exemplu poti obtine fotografii supraexpuse dar cu subiectul principal foarte bine evidentiat(contra luminii).
HDR mode! O setare foarte utila, si care totusi 70% din utilizatorii de smartphone habar nu au ce face si nu o folosesc niciodata.
Daca ar folosi-o ar avea poze foarte bune chiar si la 4MP. Mai bune decat la 16MP si fara HDR.
Apoi iOS8 a introdus o setare foarte simpla de reglare a luminii, trebuie doar sa atingi cu degetul ce vrei sa fotografiezi, si apoi sa tragi in sus sau in jos si ai reglat expunerea corecta fara a folosi HDR.
Si nu vorbesc doar de lumina, dar si chestii banale cum ar fi incadrarea, suprinderea momentului oportun. O poza este de calitate daca e ingrijita si curata, nu cu multi megapixeli.
Uite un exemplu de 2 poze la 0.3 MP, ca sa se inteleaga ce vreau sa zic:
http://3.bp.blogspot.com/-rU9NFvGqQfA/TtWj9p0SnYI/AAAAAAAABio/JdwzWr03Lnc/s1600/mjh-bad-better.png
Asa ca asta zic, nu va mai ingrijorati de numarul de megapixeli, si mergeti si faceti poze frumoase ca aparate bune avem toti. Partea cu multi megapixeli e pe locul secund. Din punctul meu de vedere.
Deci tu esti multumit de ce camera are m8 acum, ai probat? nu te intreb ca fotograf ci pt a ma informa
Pe majoritatea dintre noi ne intereseaza ca poza sa arate bine pe un monitor de calculator sau pe un televizor,foarte putini dintre noi mai scoatem poze pe hartie foto in format mic.In aceste conditii poza de 0,3 MPx la care faceai referire isi va arata limitele cu siguranta si nu va reprezenta ceva ce numim de calitate,asa ca eu continui sa spun ca este immportant si acest aspect(numarul de Mpx) pentru a obtine ceva multumitor.Ai fi uimit ce foto am scos si eu la 1,3 Mpx cu un Nokia 6680 de acum aprox 10 ani,dar comparativ cu ce scot acum cu Note 3-ul din dotare nu exista comparatie,si sa sti ca ma pricepeam binisor la fotografie si atunci.
Nu degeaba camera Ultrapixel de pe HTC One(M7 si M8) este considerata cam cea mai slaba camera foto de pe un flagship,aceasta avand probleme nu numai cu rezolutia prea mica ci si cu reproducerea culorilor si balansul de alb,caracteristici vizibil inferioare fata de ale concurentilor directi.
Gandeste-te ca mari producatori de DSLR daca nu ar conta nr de MPx nu ar fi marit rezolutia aparatelor,lasand-o la un maxim de 10 Mpx sa spunem, si s-ar fi concentrat doar pe celelate aspecte(senzor procesare de imagine etc) dar nu se intampla asta demonstrand ca este totusi important si acel nr de Mpx de care vorbim,chiar daca vorbim de aparate folosite in alte scopuri decat fotografia ocazionala,de calatorie ca in cazul smartphone-urilor.
In rest pot fi de acord intr-o buna masura cu punctul tau de vedere.
@Rares
Am probat si M8. Camera e ok, si pentru ca are inca o camera pentru adancimea imaginii, poti crea un bokeh placut; dar totusi e inca la ani lumina fata de o lentila dslr.
@Greuceanu
Nu am spus ca megapixelii nu sunt importanti ci am spus ca nu sunt cei mai importanti.
Si ca ai adus aminte de mari producatori, uitate ce rezolutie are flaghipul actual de la Nikon, D4S.
„Cum??? Doar 16 megapixeli pe o camera ce costa 6500$??? Pai eu cu Nokia al meu cu camera de 40MP rup tot frate…”
:):):)
Camera lui M8 este la mare distanta de camerele de pe flagshipurile concurente nu numai de un DSLR!
Modelul Nikon de care aminteai e exceptia care intareste regula de care aminteam.
Iar parerea mea, repet, este ca nr de megapixeli este la fel de important ca celelalte criterii, nu mai putin important. 🙂
http://www.imore.com/sites/imore.com/files/styles/xlarge/public/field/image/2014/04/5s_m8_gs5_photo_comparison_10.jpg?itok=g3Pjcj_U
Tu vezi diferente mari intre iPhone 5S din stanga, M8 din mijloc si Galaxy S5-ul din dreapta?
M8 e la mare distanta? Really?
Adica nu spun ca nu sunt diferente, sunt… Dar mari???
Adica cel putin pe un monitor full hd (care apropo in pixeli se traduce in doar 2MP) nu vezi diferenta. Poate s-ar vedea diferentele astea „mari” pe un 4K. Ai asa ceva?
Hmm,ai gasit si tu un exemplu care este doar o exceptie care intareste regula,in sensul ca majoritatea pozelor facute cu M7 sau M8 nu arata ca cea din exemplul tau deloc.
Cam toti review-erii din lume nu numai eu spun ca aceasta camera este cel mult mediocra in comparatie cu cele ale flagshipurilor concurente,Tu ai gasit un exemplu care arata ca diferentele sunt mici,dar majoritatea fotgrafiilor facute cu ea nu sunt asa.
Diferentele pe monitorul meu de 27″ ,chiar daca le analizez pe rezolutie Full HD se observa destul de bine,nu mai spun de cele examinate pe TV-ul meu de 47″. 🙂
Eu nu sunt deacord cu ce zic toate siteurile care studiaza diferentele unei fotografii la nivel de pixel.
Pe mine ma intereseaza in viata de zi cu zi. De ex cand vizionez un album de poze nu obisnuiesc sa fac zoom. In mod full screen e tot ce am nevoie. Zoom faci poate doar daca ai probleme cu vederea sau daca vrei sa vezi daca ai vreun cos pe fata (lol).
Adica sa fim sinceri, nici macar la nivel de zoom maxim nu exista diferente suficiente incat sa zici ca wowww ce SUPERB se vede poza asta cu mai multi megapixeli. Se va vedea putin mai clar si atat.
In schimb e de n ori mai important sa realizezi o poza buna si cu un subiect bine definit, decat minorele diferente din camerele de la smartphoneurile de azi.
Exemplu concret:
In conditii de lumina foarte buna, eu am facut poze cu un HTC One X (camera inferioara lui M7 sau M8) si avandu-le in slideshow timeline cu altele facute cu un DSLR, la vizualizare 99% din lume nici nu va observa care poza e facuta cu telefonul si care dslr-ul. Repet, asta in lumina buna si in acelasi mod wide setat.
Eu sunt 100% convins ca si tu daca urmaresti un slide pe un monitor FULL HD cu poze facute cu doua smartphoneuri diferite, nu vei recunoaste care e de 4MP si care e de 16MP.
2MP = Full HD resolution
4MP = 2K resolution
8MP = 4K resolution
16MP = marketing resolution
PS: Stiai de exemplu ca amprenta si grasimea lasata de mana de pe lentila oricarei camere duce la poze cu low contrast si luminozitate difuza? Acele dare de lumina lasate de becul unui stalp noaptea, sunt de fapt difuzia luminii pe sticla camerei.
Ar fi grozav daca lumea ar sterge putin lentila de pe telefon inainte de a face o poza cu cei 16-40MP. Si sa nu stearga cu degetul…
Si hai sa incheiem odata discutia asta, ca deja devine absurda.
De data aceasta Lush are completa dreptate.Nr.mpx,este ultimul criteriu de care trebuie tinut cont,multe altele sunt infinit mai importante.